Prima pagină » International » Doliu în lumea cinematografiei! Michael Lonsdale s-a stins din viață la 89 de ani

Doliu în lumea cinematografiei! Michael Lonsdale s-a stins din viață la 89 de ani

21 sept. 2020, 20:30,
Bianca Rebegea în International

Doliu în lumea cinematografiei! Michael Lonsdale a decedat la 89 de ani. Luni după-amiază, actorul francez a rămas fără suflare în locuința sa din Paris. Anunțul a fost făcut de către agentul său.

Actorul cu o voce inconfundabilă a interpretat, în 60 de ani de carieră, peste 200 de roluri în cinema, în special în „Numele trandafirului”, într-un film din franciza „James Bond”, în teatru sau televiziune.

Doliu în lumea cinematografiei! Michael Lonsdale a părăsit scena vieții la 89 de ani

În anul 1962, Michael Lonsdale a jucat în „Procesul”, adaptare după romanul lui Franz Kafka de Orson Welles, împreună cu Anthony Perkins, Romy Schneider, Jeanne Moreau, Elsa Martinelli, Madeleine Robinson și Fernand Ledoux.

Alte roluri marcante pe care le-a avut actorul francez au fost în „Snobs!” din 1961 de Jean-Pierre Mocky, „La Bourse et la Vie” în 1965, „Les Compagnons de la marguerite” în 1967, François Truffaut îi oferă roluri frumoase în „La Mariée était en noir” în 1967, apoi în „Baisers volés”, în 1968.

Totodată, de remarcat este că actorul a jucat și în câteva superproducţii, care l-au propulsat pe marile scene . A jucat în „Numele trandafirului”, de Jean-Jacques Annaud alături de Sean Connery, în „Moonraker” a fost Hugo Drax, un criminal megaloman demn de cele mai rele fapte în seria cu agentul 007.

În anul 2011, la finalul carierei sale, a fost premiat de mai multe ori pentru rolul din „Des hommes et des dieux”: premiul César pentru cel mai bun rol secundar, Globul de Cristal pentru cel mai bun actor, premiul Lumière, premiul „Henri-Langlois”.

Doliu și în lumea teatrului românesc. A murit actorul Alexandru Mereuță

Este doliu și în lumea teatrului românesc. În data de 16 septembrie, a murit actorul Alexandru Mereuță, cel alintat de colegii săi de scenă „Nea Alecu”. Actorul s-a stins la vârsta de 93 de ani, pe care îi împlinise pe 14 iunie. Alexandru Mereuță era cel mai longeviv actor care încă activa la Teatrul de Stat din Constanța şi de asemenea era extrem de cunoscut pentru rolurile interpretate de-a lungul timpului dar şi pentru realizările sale.

Lumea culturală din România este în stare de şoc. Alexandru Mereuță, cel mai longeviv actor care încă activă la Teatrul de Stat din Constanța s-a stins din viaţa astăzi, 16 septembrie, la vârsta de 93 de ani. Vestea cea tristă a fost dată de reprezentanţii Teatrului de Stat Constanța, pe pagina de facebook a instituţiei.

Cine a fost Alexandru Mereuță

Alexandru Mereută, actor la teatrul din Constanța, s-a stabilit în orașul de pe malul mării în 1960. Înainte de asta, a absolvit I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, Bucureşti, la clasa profesorului Nicolae Bălţăteanu şi a jucat timp de opt ani pe scene din Bucureşti şi Bârlad. La Constanța, a fost, preţ de câţiva ani, directorul teatrului „V.I.Popa”. De asemenea, a interpretat numeroase roluri, care i-au marcat viața și existența.

„La Constanța, Mereuță a realizat o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi”, declară Georgeta Martoiu, secretar literar.

A interpretat roluri precum: Ianke din „Tache, Ianke şi Cădar”, Nae Ipingescu din „O noapte furtunoasă”, Georges din „Gaiţele” şi altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024