Prima pagină » International » Doliu în lumea artistică! Un cunoscut și iubit actor a murit

Doliu în lumea artistică! Un cunoscut și iubit actor a murit

01 aug. 2024, 11:50,
în International
Doliu în lumea artistică! Un cunoscut și iubit actor a murit

Industria cinematografică și artistică a suferit o pierdere semnificativă, resimțită profund atât în Italia, cât și pe scena internațională. Renumitul actor italian Roberto Herlitzka a murit la vârsta de 86 de ani, lăsând în urmă o moștenire de neprețuit în domeniul cinematografiei și teatrului.

Actorul italian Roberto Herlitzka a murit la vârsta de 86 de ani

Născut pe 2 octombrie 1937 în Torino, Italia, Herlitzka a fost un adevărat maestru al artei actoricești, cunoscut pentru capacitatea sa de a se transforma în diverse roluri, fie pe scena teatrului, fie în fața camerelor de filmat.

Festivalul de Film de la Veneția a adus un omagiu actorului pe platforma X, amintindu-l cu emoție ca pe unul dintre protagoniștii unor opere semnificative regizate de maeștri precum Marco Bellocchio și Citto Maselli.

„Îl salutăm cu mare emoţie pe Roberto Herlitzka. La Mostra, ne vom aminti de el ca de unul dintre protagoniştii unor opere importante ale unor maeştri precum Marco Bellocchio şi Citto Maselli”, a fost mesajul transmis de festival.

Cariera sa a început în teatru, însă trecerea către cinematografie în anii ’70 a fost una naturală, datorită experienței sale vaste și a talentului său remarcabil. De-a lungul decadelor, Herlitzka a colaborat cu regizori de renume, printre care Marco Bellocchio, Paolo Sorrentino, Luigi Comencini și Nicole Garcia, primind numeroase roluri emblematice.

Unul dintre momentele de vârf ale carierei sale a fost interpretarea fostului premier italian Aldo Moro în filmul „Buongiorno, notte” regizat de Marco Bellocchio, rol care i-a adus recunoaștere internațională.

Regizorul Marco Bellocchio, cu care Herlitzka a avut o colaborare îndelungată, l-a descris ca fiind un adevărat „prinț al teatrului și cinematografiei”, exprimându-și stima enormă față de talentul și contribuția acestuia. Potrivit agenției de presă ANSA, Bellocchio a declarat: „A fost un prinţ al teatrului şi cinematografului, un gigant căruia îi port o stimă enormă.”

De asemenea, Herlitzka a jucat un rol în „La Grande Bellezza” regizat de Paolo Sorrentino, film distins cu Oscarul pentru cel mai bun film străin, și a apărut în ultima producție a lui Paolo Taviani, „Leonora addio”.

Hollywoodul este în doliu după pierderea unei personalități marcante

Bob Newhart, legendarul actor american, a murit la vârsta de 94 de ani. Cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative la televiziunea americană în anii 1960 și 1970, Newhart a jucat recent rolul profesorului Proton în serialul de succes „The Big Bang Theory”. Informația a fost făcută publică joi de agentul său, conform AFP, citat de Agerpres.

Newhart a murit acasă, în Los Angeles, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate, a declarat agentul său, Jerry Digney, într-un comunicat oficial. Inițial contabil, Bob Newhart și-a început cariera în comedie în 1960, lansând un album de monologuri intitulat „The Button-Down Mind of Bob Newhart”. Acest album a avut un succes uriaș, ajungând pe primul loc în topurile de vânzări și aducându-i două premii Grammy, pentru cel mai bun album și pentru revelația anului – o realizare remarcabilă pentru un comediant.

Acest succes l-a propulsat pe Newhart în televiziune, unde a creat și a jucat în emisiunea „The Bob Newhart Show” pe NBC. În anii 1970, a continuat cu un serial omonim, interpretând rolul unui psiholog din Chicago, un personaj care l-a consacrat ca o figură emblematică a televiziunii americane. De asemenea, Newhart a avut roluri notabile în filme precum „In & Out” (1997) și „Elf” (2003).

În anii 2010, a revenit în atenția publicului cu apariții în „The Big Bang Theory”, unde a jucat rolul profesorului Proton, într-un serial devenit unul dintre cele mai populare din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`