Prima pagină » Actualitate » Doliu în lumea artistică din România! Un mare regizor a murit în urma unui infarct
Doliu în lumea artistică din România! Un mare regizor a murit în urma unui infarct

Doliu în lumea artistică din România! Un mare regizor a murit în urma unui infarct

16 aug. 2024, 18:20,
în Actualitate

Regizorul și traducătorul Bogdan Budeș, directorul Teatrului de Artă București, a murit la vârsta de 52 de ani. Anunțul trist a fost făcut de fratele său, Radu Budeș, care a scris pe Facebook: „Fratele meu, Bogdan, a decedat ieri în urma unui infarct. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească.”

Regizoarea Carla Teaha a postat un mesaj emoționant pe rețelele sociale: „Măi, Bogdane, măi… nu am cuvintele potrivite și nici nu cred că s-au inventat încă. O să las aici ultima poză pe care ți-am făcut-o de ziua ta, împreună cu detaliile despre înmormântare… să știi că sunt mulți oameni care nu-și găsesc nici ei cuvintele potrivite, dar ar vrea să-ți spună ‘Rămas bun’!”

Regizorul Bogdan Budeş a murit

Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, 17 august, la ora 14:00, la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Brăila (str. Rahovei, nr. 268). Trupul său va fi depus vineri în aceeași biserică.

În momentul decesului, Bogdan Budeș lucra la un nou spectacol la Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești, intitulat „Înainte să-și ia zborul”.

Conform biografiei sale artistice, Bogdan Budeș a studiat filosofie la Universitatea din București între 1991 și 1996 și a absolvit regia de teatru la Atelierul lui Piotr Naumovici Fomenko din Moscova, între 2007 și 2010.

În 2013, a fost selecționer la Festivalul Național de Teatru Independent și a lucrat ca asistent de regie pentru mai multe spectacole. De asemenea, a fost un prolific traducător dramatic începând din 2003, cu traduceri din limbile rusă (Evgheni Grișkoveț, Ivan Vîrîpaev, Mihail Bulgakov), engleză (S. Beckett, David Mamet, Enda Walsh, Edward Albee, Martin McDonagh, Neil LaBute, Rajiv Joseph) și franceză (Jean-Claude Carrière).

Actrița Maia Morgenstern a exprimat pe Facebook durerea sa: „Îmi pare atât de rău. Atât de rău. De fapt, refuz să accept moartea lui Bogdan Budeș.”

Regizoarea Chris Simion-Mercurian a mărturisit: „Am aflat că a plecat… în urmă cu câteva ore. Am crezut că sunt fake news și am așteptat să îmi răspundă la mesaj. Acum câteva zile vorbeam despre cât de important este să ne pese de ceilalți, să fim prezenți în relații… să ne bucurăm de întâlnirile pe care le avem… să mai lăsăm deoparte egoul și răutățile, pentru că nu au niciun sens.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`