Prima pagină » Local » Doliu în lumea academică din Iaşi. Acad. Bogdan C. Simionescu a murit. Emisiune In Memoriam la BZI LIVE
Doliu în lumea academică din Iaşi. Acad. Bogdan C. Simionescu a murit. Emisiune In Memoriam la BZI LIVE

Doliu în lumea academică din Iaşi. Acad. Bogdan C. Simionescu a murit. Emisiune In Memoriam la BZI LIVE

24 oct. 2024, 09:23, 2 ,
Redacția BZI în Local

Zi de doliu în lumea academică din Iaşi. Acad. Bogdan C. Simionescu a plecat într-o lume mai bună astăzi, 24 octombrie 2024, la vârsta de 76 de ani.

Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” a transmis un mesaj de condoleanţe.

„Cu profundă durere în suflet anunțăm stingerea din viață a domnului Acad. Bogdan C. Simionescu. Amintirea luminoasă a bunătăţii și generozității lui inegalabile, ne va însoți și călăuzi mereu.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au transmis reprezentanţii Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”.

Redăm mai jos In Memoriam ultima emisiune la care academicianul a fost prezent, la BZI LIVE!

Cine a fost acad. Bogdan C. Simionescu

Figură a mediului științific ieșean, național și internațional în Ingineria chimică, acad. Bogdan C. Simionescu a coordonat ani buni celebrul Institut de Chimie Macromoleculară ”Petru Poni” din Iași, fiind unul dintre marcanții profesori ai Universității Tehnice (TUIASI) ”Gheorghe Asachi” din Iași. Academician Bogdan C. Simionescu a fost profesor de Știința polimerilor în Departamentul Polimeri Naturali și Sintetici din Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi“ din Iași și cercetător științific I la Institutul de Chimie Macromoleculară ”Petru Poni“ Iași. Din anul 1976 a coordonat grupe de cercetare în cadrul Institutului ”Petru Poni“, al cărui director a fost timp de 14 ani (2000-2014). Din 1991 a fost conducător de doctorat.

Începând cu anul 2003 a fost director al Centrului de Excelență ”Polimeri“ din Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi”, iar din 2006 director al Platformei de formare și cercetare interdisciplinară ”Materiale polimerice înalt performante pentru medicină, farmacie, microelectronică, stocare de energie/informații, protecția mediului” (MATMIP) din aceeași universitate. În ultimii ani a fost director și coordonator al mai multor granturi internaționale și naționale. A predat ca profesor invitat la universitățile din Kyoto (Japonia), Freiburg (Germania) și Czestochowa (Polonia), la mai multe universități din Franța – Mulhouse, Dunkerque, Rouen, Montpellier 2, Angers, la Școala Națională Superioară de Mine din Paris si CEMEF – Sophia Antipolis -, la Societatea de Ştiinţa Polimerilor (Japonia), Centrul de Cercetări în Chimia Polimerilor, Zabrze (Polonia) etc.

A susţinut peste 130 conferinţe invitate în Europa, SUA, Canada, Japonia

Preocupările sale ştiinţifice s-au situat pe mai multe coordonate: compuşi macromoleculari semiconductori, sinteza precursorilor materiei vii în condiţii abiotice simulate, procese neconvenţionale de polimerizare, obţinerea de copolimeri bloc şi grefaţi cu structuri şi proprietăţi prestabilite prin tehnici combinate de sinteză, arhitecturi macromoleculare complexe ş.a. Rezultatele cercetărilor acad. Bogdan C. Simionescu şi colaboratorilor se regăsesc în peste 350 de lucrări ştiinţifice apărute în străinătate şi în ţară, două cărţi (în colaborare), capitole în cărţi, brevete.

A susţinut peste 130 conferinţe invitate în Europa, SUA, Canada, Japonia. Din 2007 a fost membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în noiembrie 2000 şi membru titular în anul 2009. În perioada 2012–2014 a fost preşedinte al Filialei Iaşi a Academiei Române, iar în perioada 2014 – 2022 a fost Vicepreşedinte al Academiei Române. În iunie 2015 a fost distins cu Medalia ”Cristofor Simionescu“ pentru excelenţă în chimie macromoleculară acordată de American Chemical Society şi a Filialei ACS din România. La 1 decembrie 2015 a fost distins de Preşedinţia României cu Ordinul Naţional ”Steaua României”, în grad de Cavaler.

Mai multe detalii despre activitatea profesională puteți regăsi AICI!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`