Prima pagină » Actualitate » Doliu în Grecia! Prinţul Mihail a murit la vârsta de 85 de ani
Doliu în  Grecia! Prinţul Mihail a murit la vârsta de 85 de ani

Doliu în Grecia! Prinţul Mihail a murit la vârsta de 85 de ani

29 iul. 2024, 16:29,
BZI.ro, în Actualitate

Acesta a fost un istoric renumit care a rămas în Grecia în timpul dictaturii coloneilor. Prinţul Mihail, ultimul nepot supravieţuitor al regelui George I al Greciei, asasinat în 1913, a murit la un spital din Atena, potrivit site-ului cotidianului Kathimerini.

După moartea tatălui său atunci când el avea vârsta de un an, prinţul elen a trăit în Maroc şi Spania, înainte de a îşi continua studiile în Franţa.

Prinţul Mihail a fost singurul membru al familiei regale a Greciei care a rămas în ţară după ce regele Constantin al II-lea a încercat, în 1967, o contralovitură de stat împotriva colonelilor care preluaseră puterea cu câteva luni înainte. După eşecul acelei contralovituri, regele a plecat în exil. Dictatura coloneilor s-a încheiat abia în 1974.

Prinţul Mihail a publicat după 1970 zeci de cărţi, combinând cunoştinţele istorice cu talentul său de scriitor. A abordat cu predilecţie subiectele istorice, de la Grecia la Imperiul Otoman, şi este autorul mai multor biografii ale membrilor familiilor regale.

Insulele greceşti se confruntă cu o lipsă serioasă de apă

Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum în faţa acestei situaţii, autorităţile din mica insulă Sifnos, în arhipelagul Cicladelor, au cerut să se declare stare de urgenţă, după ce au constatat că în unele părţi consumul de apă în luna iunie s-a dublat faţă de cel din aceeaşi lună a anului trecut.

O insulă cu 3.000 de locuitori şi 74 kmp, Sifnos a fost vizitată anul trecut de 135.000 de turişti.

„În unele localităţi consumul era dublu faţă de cel din iunie anul trecut şi estimăm că în perioada iulie-octombrie consumul va ajunge la 300.000 mc, în timp ce capacitatea noastră de furnizare pentru această perioadă este de circa 270.000 mc”, a declarat, pentru EFE, primarul din Sifnos, Maria Nadali.

Din cauza iernii aride, care a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor din Grecia, apa din puţuri este la un nivel minim.

În plus, cea mai mare unitate de desalinizare din insulă s-a confruntat cu o avarie în luna iunie şi nu a mai furnizat apă pentru uzul uman, ceea ce a provocat opriri ale alimentării, însă, între timp, situaţia s-a normalizat, a spus primarul.

umeroasele vile cu grădini mari şi piscine, construite în ultimii ani, agravează situaţia în insulă şi Consiliul local a solicitat populaţiei şi turiştilor să raţionalizeze consumul de apă.

„Deşi am luat multe măsuri, acestea nu dau rezultate dacă lumea nu cooperează”, a subliniat Nadali.

Consiliul local al insulei a avertizat că vor fi efectuate controale şi ar putea fi oprit accesul la reţeaua de alimentare celor cu un consum excesiv de apă.

În afară de Sifnos, starea de urgenţă din cauza lipsei de apă s-a declarat şi în Leros, în Marea Egee, şi în unele reiuni din insulele Creta şi Kefalonia. În insulele Karpathos şi Serifos au fost impuse restricţii privind utilizarea apei pentru piscine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
29 iulie 2024
29 iulie 2024