Prima pagină » Eveniment-Social » Doliu în două mari universități din Iași! Profesori importanți au murit – FOTO

Doliu în două mari universități din Iași! Profesori importanți au murit – FOTO

17 ian. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Finalul săptămânii trecute a provocat tristețe și durere în două mari universități din Iași! Figuri importante din mediul academic al orașului au murit. Este vorba despre prof. univ. dr. ing. Aurel Chiran (80 de ani) – Facultatea de Agricultură din Iași – Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” – și cercetătorul Vasile Caunii, colaborator al Facultății de Mecanică din Iași – Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”

Tristețe în mediul academic din orașul Iași! În două mari universități din Iași, două personalități importante au murit. Este vorba despre prof. univ. dr. ing. Aurel Chiran (80 de ani) – Facultatea de Agricultură din Iași – Universitatea de Științele Vieții (USV Iași) „Ion Ionescu de la Brad” – și cercetătorul Vasile Caunii, colaborator al Facultății de Mecanică din Iași – Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi”.

Ambii, unul – senior, iar celălalt – aflat la mijlocul cariere didactice și științifice, erau reprezentativi pentru școala de învățământ agronomic, respectiv mecanic.

Aurel Chiran a condus lucrările practice la disciplina de Economie agrară

Prof. univ. dr. ing. Aurel Chiran a absolvit liceul în anul 1960 în orașul Fetești, din județul Ialomița. A ales să studieze în Iași la fostul Institut Agronomic „Ion Ionescu de la Brad”, astăzi Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”. Până în 1990, el a condus lucrările practice la disciplina de Economie agrară, iar, din 1990, a predat Economia creșterii animalelor (Zooeconomie) și Marketing agrar, care a apărut în planurile de învățământ – la anul IV – începând cu anul 1990.

„Îi sfătuiesc pe studenți să învețe, să aibă școală, să se perfecționeze prin diverse forme, pentru că niciodată nu se știe când ai nevoie de acest bagaj de cunoștințe dobândit în timpul perioadei de formare”, scotea în evidență prof. univ. dr. ing. Aurel Chiran într-un ultim interviu.

Un dascăl cu alese calități intelectuale și morale

Colectivul Facultății de Agricultură și-a luat rămas bun cu profund regret și adâncă recunoștință de la prof. univ. dr. Aurel Chiran, dascăl cu alese calități intelectuale și morale, devotat profesiei pentru care și-a dedicat întreaga viață.

„Colectivul Facultății de Agricultură își ia rămas bun cu profund regret și adâncă recunoștință de la domnul prof. univ. dr. Aurel Chiran, dascăl cu alese calități intelectuale și morale, devotat profesiei pentru care și-a dedicat întreaga viață. A contribuit la formarea a zeci de generații de ingineri cărora le-a insuflat profesionalism, rigoare și dragoste față de profesia aleasă. Prin dispariția neobositului profesor, învăţământul agronomic ieșean suferă o grea pierdere. Transmitem compasiune şi sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, au menționat reprezentanții Facultății de Agricultură din Iași.

Vasile Caunii a murit după ce a suferit un infarct

Pe de altă parte, Vasile Caunii, de 49 de ani, a murit după ce a suferit un infarct. Era un valoros colaborator și cercetător al Facultății de Mecanică din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Acesta urma să devină cadru didactic important la Mecanică. El lucra în mediul privat, inclusiv în industria automotive. Dispariția sa prematură a provocat un imens gol și durere în rândul colegilor și al apropiaților.

„Era un foarte bun profesionist și colaborator al facultății noastre. A plecat mult, mult prea devreme dintre noi. Regretăm nespus moartea acestuia și transmitem condoleanțe familiei îndoliate”, au afirmat și cei de la Facultatea de Mecanică din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *