Prima pagină » Actualitate » Doliu în cinematografia românească! Cinci ani de când a murit regizorul Mircea Mureșan

Doliu în cinematografia românească! Cinci ani de când a murit regizorul Mircea Mureșan

24 apr. 2025, 09:37,
Redacția BZI în Actualitate

Pe 24 aprilie 2020, lumea filmului românesc a pierdut o figură emblematică: regizorul Mircea Mureșan a murit la vârsta de 91 de ani, în urma unei lupte cu cancerul. Vestea tristă a fost făcută publică de președintele Uniunii Cineaștilor din România, Laurențiu Damian, care a subliniat impactul uriaș pe care regizorul l-a avut asupra cinematografiei autohtone.

Regizorul Mircea Mureșan a murit la vârsta de 91 de ani

Mircea Mureșan a murit într-o dimineață de vineri, iar înmormântarea sa a avut loc la Cimitirul Bellu din București, un loc de odihnă pentru multe dintre personalitățile culturale ale țării. Moartea sa a lăsat un gol profund în sufletele colegilor de breaslă, ale actorilor și ale cinefililor, care l-au cunoscut fie personal, fie prin operele sale de neuitat.

Născut la Sibiu, în 1928, Mureșan a intrat în lumea filmului în 1955, după ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. A fost un regizor complet, capabil să abordeze cu aceeași ușurință drama istorică, comedia de situație sau producțiile de televiziune cu larg impact la public. A fost apreciat nu doar pentru stilul său cinematografic, ci și pentru modul în care a contribuit la conturarea identității filmului românesc în perioada postbelică.

Confirmarea valorii sale internaționale a venit în 1965, odată cu lansarea filmului „Răscoala”, inspirat de romanul lui Liviu Rebreanu. Pelicula a obținut în anul următor premiul „Prix de la Première Oeuvre” la Festivalul de la Cannes și a fost nominalizată la prestigiosul trofeu Palme d’Or, aducându-i regizorului recunoașterea mondială. Patru ani mai târziu, a revenit în atenția festivalurilor internaționale cu adaptarea cinematografică a romanului „Baltagul” de Mihail Sadoveanu, selecționată la Festivalul de la Veneția.

Deși a câștigat notorietate prin filme cu puternic mesaj social și istoric, Mircea Mureșan a excelat și în comedie. Titluri precum „Toamna se numără bobocii” (1961), „Miss Litoral” (1991), „A doua cădere a Constantinopolului” (1994) sau „Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001) au fost primite cu entuziasm de publicul larg, dovedind versatilitatea regizorului și capacitatea sa de a surprinde cu umor realitățile românești.

Printre cele mai îndrăgite creații ale sale rămâne însă serialul de televiziune „Toate pânzele sus”, o adaptare spectaculoasă a romanului lui Radu Tudoran, care a cucerit generații întregi prin aventurile pline de suspans ale echipajului vasului Speranța. De asemenea, a regizat serialul „Lumini și umbre”, difuzat la începutul anilor ’80, un alt reper în istoria televiziunii românești.

Pe lângă activitatea sa de regizor, Mircea Mureșan s-a implicat intens în viața profesională a breslei cineaștilor. A fost vicepreședinte al Asociației Cineaștilor din România între anii 1974 și 1989 și a fost recompensat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, o distincție oferită pentru contribuția sa deosebită la dezvoltarea artei cinematografice românești.

Laurențiu Damian l-a descris pe Mircea Mureșan drept „un fondator al filmului românesc” și „un om care s-a dăruit cu totul cinematografiei și colegilor săi”. Într-un mesaj de adio, acesta a transmis că întreaga comunitate a cineaștilor din România deplânge pierderea unei personalități de referință.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Cum răspunde Mirabela Grădinaru, partenera lui Nicușor Dan, acuzațiilor că în locuința lor ar fi dezordine
Playtech.ro
Produsul la 1,65 lei pe care Lidl îl va vinde ca pe pâinea caldă, luni, 26 mai. Românii vor sta la coadă pentru el
observatornews.ro
El este Robert, tânărul mort după ce a fost lovit de trăsnet în timpul vijeliilor care au măturat România. Prietenul său, în stare gravă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Locul din România care te scapă de boli. Mulți oameni s-au vindecat
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anca Alexandrescu e terminată după ce s-a descoperit adevărul din spatele cortinei. Reacții virulente în mass-media din România
Playtech.ro
Vreme cum nu a mai fost în iunie de ani de zile, în România. Fenomenele periculoase anunţate
Dailybusiness.ro
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
CÂŞTIGĂTOR ROMÂNII AU TALENT 2025. Ce surpriză! ce a spus Andi Moisescu
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 mai 2025
24 mai 2025