Este doliu în Biserica Ortodoxă Română după ce a murit un cunoscut preot, care era şi membru al Uniunii Scriitorilor. Personalitate importantă, preotul Mihalache Tudorică, s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani. Acesta fost membru al Uniunii Scriitorilor și autor a zeci de volume de poezie și proză.
A murit un cunoscut preot, care era şi membru al Uniunii Scriitorilor
Preotul Mihalache Tudorică a trăit o viață, cu decență și demnitate, cu dragoste pentru oameni și pentru cele sfinte. Acum, preotul Mihalache Tudorică s-a mutat la cele veșnice, la vârsta de 74 de ani.
Duhovnicul s-a născut într-o familie numeroasă din Bâlta, județul Dolj, a urmat Seminarul Teologic de la Craiova, apoi Facultatea de Teologie din București, unde spirite strălucite ale vremii şi-au pus amprenta asupra dezvoltării sale; printre acestea – preot-profesor Dumitru Stăniloaie, preot-profesor Constantin Galeriu, preot-profesor Dumitru Fecioru. Aceştia şi mulţi alţii au contribuit la formarea intelectuală şi teologică a celui care avea să fie scriitorul şi părintele Mihalache Tudorică.
În timpul studenției, și-a descoperit pasiunea pentru poezie. În 1971 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Mihăița, județul Dolj, unde a rămas doar până în 1974, deoarece a intrat în conflict cu autoritățile comuniste locale. Aceasta l-a costat cariera literară, pentru că abia peste 12 ani, în 1986 și-a putut publica prima carte.
„Poezia a apărut în templu: Psalmii, Cântarea Cântărilor, și câtă vreme poezia s-a menținut în Templu, în Biserică, a avut și darul mântuirii. Când a ieșit din Biserică n-a mai mântuit”, spunea Părintele Mihalache Tudorică.
„La mine, poezia a făcut casă bună cu preoția, dar, dacă n-aș fi fost în Biserică, dacă n-aș fi fost preot, n-aș fi fost nimic în viața mea…”, mai spunea acesta.
Preotul Mihalache Tudorică a fost profesor la Seminarul Teologic din Craiova, dar a renunțat la catedră pentru a se dedica slujirii și scrisului. A obținut de două ori Marele premiu pentru literatură al Uniunii Scriitorilor, cu două dintre volumele sale de versuri: „Melancolia Îngerului“ și „Ultimul Orb“.
Ce lasă posterității preotul Mihalache Tudorică
Opera sa pastorală, începută în satul Mihăiţa, Dolj, s-a împletit armonios cu activitatea literară. Printre volumele publicate de părintele scriitor Mihalache Tudorică amintim: Poezii religioase româneşti, Vol. II (antologie de poezie religioasă românească, 2019); Să vă plâng un cântec sau să vă cânt un plâns (antologie de Psalmi, 2018); Nastrafia (antologie de proză, 2016); Ultimii Psalmi (poezie, 2016); Pâcla (proză scurtă, 2009); Ochiul din ape (poezie, 2009); Adânc pe adânc (antologie de poezie a clericilor membri ai Uniunii Scriitorilor, 2006); Melancolia îngerului (antologie de poezie, 2005); Gavvata (antologie de proză, 2005); Mireasa desculţă (antologie de proză, 2003); Întoarcerea numelui (poezie, 2003); Blestemele (proză scurtă, 2002); Poeme blestemate (poezie, 2000); Bâlciul şi zarafii (pamflete, eseuri, 2000); Ultimul orb (poezie, 1998); Mireasa desculţă (proză scurtă, 1998); Moartea îngerului (poezie, 1997); Catedrala lacrimilor (poezie, 1996); Melancolia îngerului (poezie, 1995); Zboruri lirice (poezie, 1986).
În Biserica „Sfântul Nicolae“ Ungureni, unde a slujit ani de-a rândul, va fi depus miercuri, iar joi, 29 august 2024, va fi înmormântat la ora 13.00 în Cimitirul Ungureni. Cunoscutul preot, care era şi membru al al Uniunii Scriitorilor, a lăsat în urmă familia, prietenii și enoriașii care l-au cunoscut și îndrăgit.