Prima pagină » Actualitate » Doliu imens în România! O stea a violonisticii mondiale a trecut în eternitate
Doliu imens în România! O stea a violonisticii mondiale a trecut în eternitate

Doliu imens în România! O stea a violonisticii mondiale a trecut în eternitate

22 iul. 2024, 14:20,
BZI.ro, în Actualitate

Marele violonist Eugen Sârbu a încetat din viață duminică, 21 iulie 2024, după o lungă și grea suferință, într-un spital privat din Londra. Născut în 1950, în comuna Pietrari de lângă Râmnicu Vâlcea, el a călătorit de opt ori în jurul lumii. În concertele sale internaționale, publicul savura sunetul unic al viorii sale Stradivarius, construită în 1729.

Eugen Sârbu și George Enescu sunt violoniștii români de excepție menționați în Oxford Dictionary of Music.

În 1978, a câștigat Concursul Paganini de la Genova și Concursul Internațional Carl Flesch. La vârsta de 6 ani, a avut prima apariție publică, iar în 1960, la Roubaix, în Franța, și-a făcut debutul internațional. A prezentat în premieră numeroase lucrări, inclusiv concertul pentru vioară pe care finlandezul Einojuhani Rautavaara i l-a dedicat. În 1982, a devenit dirijor și solist al European Master Orchestra.

În 1995, a primit Medalia George Enescu, iar doi ani mai târziu a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Muzică din București, devenind și director onorific al Orchestrei Naționale Radio.

Doliu în lumea politică

Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum secretarul general al Partidului Comunist din Vietnam, Nguyen Phu Trong, considerat cel mai puternic lider al ţării, aflat la putere din 2011, a murit la vârsta de 80 de ani, a anunţat partidul într-un comunicat, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Din cauza vârstei sale înaintate şi a bolii, el a murit la ora locală 13:38 (06:38 GMT) pe 19 iulie 2024”, într-un spital militar din capitala Hanoi, se arată în comunicat.

„Va exista un comunicat special privind organizarea funeraliilor la nivel naţional pentru Nguyen Phu Trong”, se mai spune în text.

Cu o zi înainte, partidul a anunţat retragerea sa temporară din motive de sănătate şi l-a desemnat pe actualul preşedinte al republicii socialiste, To Lam, în vârstă de 67 de ani, pentru a asigura interimatul.

Secretarul general al Partidului Comunist din Vietnam (PCV) este cea mai importantă figură din stat, înaintea premierului, a preşedintelui şi a preşedintelui Adunării Naţionale – două funcţii pe care Nguyen Phu Trong le ocupase anterior.

El este primul secretar general care a murit în timp ce se afla la putere, după Le Duan, un frate de arme al părintelui independenţei Vietnamului, Ho Chi Minh, în 1986.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *