Prima pagină » Actualitate » Doliu imens în gastronomie! Celebrul bucătar deținător a trei stele Michelin a murit
Doliu imens în gastronomie! Celebrul bucătar deținător a trei stele Michelin a murit

Doliu imens în gastronomie! Celebrul bucătar deținător a trei stele Michelin a murit

19 aug. 2024, 17:00,
în Actualitate

Celebrul bucătar francez Michel Guérard, în vârstă de 91 de ani, deținător al prestigioaselor trei stele Michelin din 1977, a încetat din viață în noaptea de duminică spre luni la reședința sa din nord-vestul Franței, conform unui anunț al anturajului său, citat de AFP și preluat de presa locală.

„Michel Guérard a murit la domiciliul său peste noapte”, a declarat pentru AFP Florence Pelizzari, secretara sa, alături de Philippe Brethes, primarul din Eugénie-les-Bains, comuna din Landes unde se află renumitul său restaurant, „Les Prés d’Eugénie”.

A murit unul dintre cei mai mari bucătari din lume

Michel Guérard, primul bucătar francez care a apărut pe coperta revistei Time, este considerat de mulți critici și colegi de breaslă drept unul dintre cei mai talentați bucătari ai secolului XX. Începând cu anii 1970, Guérard a revoluționat gastronomia, fiind unul dintre pionierii conceptului de „nouvelle cuisine” și a creat un meniu inovator, destinat gurmanzilor preocupați de siluetă, pe care l-a denumit „bucătărie pentru slăbire”.

Născut pe 27 martie 1933 în Vétheuil, o localitate din regiunea pariziană, Michel Guérard, fiul unui măcelar, a fost nevoit să renunțe la școală de timpuriu. Deși își dorea să devină medic, și-a început ucenicia într-o patiserie de lângă Paris.

La vârsta de 25 de ani, a fost recunoscut ca „cel mai bun muncitor din Franța”, exersându-și talentul la Crillon, un hotel de lux din Paris, și la Lido, un fost cabaret celebru din capitală. Totuși, și-a câștigat renumele într-o cârciumă modestă din suburbiile pariziene.

În 1965, Michel Guérard a achiziționat un mic bistro nord-african în Asnières, la nord-vest de Paris. După începuturi dificile, a reușit să atragă întreaga elită pariziană la localul său, denumit „Pot-au-feu”. În 1974, s-a mutat în Landes, unde în 1977, renumitul ghid gastronomic Michelin i-a acordat cele trei stele mult râvnite.

El își descria viața ca fiind „emoționantă și pasională”, rememorând copilăria marcată de dificultățile războiului, care i-au oferit perspectiva necesară pentru a aprecia pe deplin parcursul său în viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 octombrie 2024
28 octombrie 2024