Formele doisprezece sau douăsprezece creează destul de multe probleme românilor. Nu toată lumea știe care este forma corectă, atunci când îl scriem sau când îl pronunțăm. Este o situație care produce foarte des confuzii.
Limba română pune deseori probleme în rândul vorbitorilor, de aceea este bine că fiecare cetățean român să cunoască cât mai bine pronunția dar și scrierea cuvintelor pe care le folosesc zilnic. Așa se întâmplă și în cazul numeralului cardinal „12”.
Doisprezece sau douăsprezece, cum se scrie corect
Numeralul cardinal „12” pune destul de multe probleme românilor. Se pare că nu toată lumea știe care este forma corectă, atunci când îl scriem sau când îl pronunțăm. Așadar, dacă ne luăm după Dicționarul Explicativ al Limbii Române, numeralul cardinal „12” are mai multe înțelesuri. Acesta este și motivul pentru care unele persoane nu știu cu exactitate când trebuie scris „doisprezece” și când se folosește cealaltă formă, și anume „douăsprezece”.
Explicația acestui numeral în Dicționarul limbii române are mai multe sensuri. Așadar, doisprezece/ douăsprezece se definește ca „număr având în numărătoare locul între unsprezece și treisprezece”. În acest fel, ambele forme sunt corecte. Însă, cu toate acestea, ele trebuiesc folosite în situații diferite.
Concret, în momentul în care ne referim la substantive feminine sau neutre, vom folosi de fiecare dată „douăsprezece”. Ca exemplu, forma corectă: este ora douăsprezece, clasa a douăsprezecea, douăsprezece fete, douăsprezece ferestre, douăsprezece minute, douăsprezece bluze, douăsprezece scaune, douăsprezece puncte, etc.
Însă, în cazul în care numeralul însoțește substantive de genul masculin, vom spune și vom scrie mereu „doisprezece”. Ca exemplu, vom avea: doisprezece căţei, doisprezece copii, doisprezece polițiști, doisprezece oameni, etc.
Cu toate acestea, există și o formă colocvială a acestui numeral. Așadar, este vorba despre celebul „doișpe”, folosit indiferent de genul substantivului. În cazul acestui cuvânt, trebuie să știți că, din punct de vedere gramatical, „doișpe” nu există și prin urmare, este o formă incorectă pe care o folosesc foarte mulți români.
Cele mai întâlnite greșeli gramaticale
Autocorectorul e prietenul tău și al mesajelor corecte. El îți ușurează treaba și te scapă de stresul exprimării greșite. Însă când vine vorba de discuțiile face to face, nici ajutorul tău de nădejde nu mai poate interveni. „Voiam” sau „vroiam”, „care” sau „pe care”?
Atunci când nu ai un bun background comunicațional, confuzia între „care” și „pe care” este foarte ușor de făcut. Nu puține sunt aparițiile TV ale oamenilor influenți și notabili, dar care dau cu nuca în perete la fiecare „pe care”. „Se întâmplă și pe la case mai mari” nu e o scuză. Nimic nu ar trebui să scuze practicile proaste ale limbii române. Iată diferența dintre virusi sau virusuri.
În loc să cauți sinonime pentru a evita cuvintele, acomodează-te cu cele două forme ale pronumelui relativ. Deși „care” în loc de „pe care” este vedeta show-ului în materie de vorbire incorectă, din exces de zel, oamenii tind să folosească și varianta inversată.
O altă greșeală des auzită este confuzia dintre „voiam” și „vroiam”. Dacă între „pe care” și „care” este relativ ușor să faci o confuzie, la verbul „a voi” există o singură variantă a indicativului imperfect. Aceasta este „voiam”. Lucrul care explică această confuzie este amestecul pe care îl facem între verbele „a vrea” și „a voi”. În afara de doisprezece sau douasprezece, mai există și alte forme gramaticale care dau bătăi de cap românilor.