Prima pagină » Local » Doi ucraineni, refugiați la Iași: „Am știut că va fi război de dinainte de sărbători!“
Doi ucraineni, refugiați la Iași: „Am știut că va fi război de dinainte de sărbători!“

Doi ucraineni, refugiați la Iași: „Am știut că va fi război de dinainte de sărbători!“

02 mart. 2022, 02:00,
Ana Crețu în Local

Tot mai mulți ucraineni refugiați ajung în România. Doi ucraineni au ajuns la Iași luni, 28 februarie 2022. Ambii lucrează în domeniul IT, iar pentru ei nu este atât de dificilă situația financiară. Aceștia povestesc despre faptul că acest atac al Rusiei asupra Ucrainei a fost anunțat cu mult timp înainte de către președintele SUA, Joe Biden. Înainte de sărbătorile de iarnă, ucrainenii au fost anunțați despre un posibil atac din partea Rusiei

Ucrainenii au fost încurajați să plece de pe teritoriul țării lor pentru a-și salva viața. Foarte mulți ucraineni au considerat că nu are cum să se întâmple un asemenea eveniment și nu au luat o atitudine serioasă, dar totuși s-au găsit și unii care au făcut rezerve de mâncare și au extras sume considerabile din conturile bancare.

 Orasul Odesa, din Ucraina

Ambii ucraineni sunt din Odesa și au ajuns recent la Iași

De când a fost cucerită Crimeea, ucrainenii se așteaptă să fie atacați

Soldati care sunt prefatiti sa traga

Trupele militare din Ucraina au o pregătire foarte bună, iar soldații ruși ar putea ceda în fața lor

Svetlana Chapskaya și Evgheni Chapsky lucrează în domeniul IT și au ajuns ieri la Iași. Ucraina este un teritoriu neutru de mulți ani, dar în 2014 rușii au acaparat Crimeea. Începând cu acel moment, ucrainenii au început să aibă o ură imensă față de Federația Rusă. În acel moment ministrul Apărării a fost un rus, iar armata nu era pregătită.

„Rusia zice despre ucraineni că sunt fasciști și că atacul de bombardare al trupelor rusești în dreptul unei grădinițe a fost făcut de către însuși poporul ucrainean. Minciunile lui Putin au început să nu mai fie suportate de către poporul ucrainean. Aceștia au crezut că vor putea acapara Kievul în doar 48 de ore, dar se pare că armata rusă nu are nicio putere în fața armatei ucrainene, care este mult mai pregătită și unită. Foarte mulți soldați ruși cedează în fața ucrainenilor. Cred că Putin nu cunoștea situația din interior, iar planul lui nu este bine punctat”, menționează Evgheni Chapsky.

Ucrainenii ajung în număr tot mai mare la Iași, aceștia având speranța că vor sta temporar pe teritoriul românesc. Mulți sunt siguri că se vor întoarce în scurt timp în țara lor.

Un depozit mic cu mancare

Foarte mulți ucraineni și-au făcut rezerve de mâncare pentru a putea supraviețui

Doi ucraineni, refugiați la Iași: Atacul din partea Rusiei a fost prevăzut de SUA înainte de Revelion

Presedintele Rusiei si cel al Ucrainei

Volodimir Zelensky nu le permite rușilor să acapareze țara sa

Joe Biden a anunțat poporul ucrainean despre atacul care urma să vină din partea rușilor încă dinainte de Revelion. Acesta le-a spus că în orașele lor nu o să poată să mai locuiască din cauza dezastrului care urmează.
Clădiri distruse, circulație blocată, oameni panicați și frică în ochii copiilor. Aceasta este imaginea care descrie o capitală cu o istorie de ani, Kiev. America a convins o mare parte dintre ucraineni că trebuie să iasă din țară, pentru că dacă nu acționează la timp, o sa fie dificil să își salveze viața.

Svetlana și Evgheni sunt din Odesa și ei au povestit pentru reporterii BZI că încă de la primul semnal de alarmă au început să adune rezervele necesare pentru a putea face față unei crize apropiate.

„Noi am cumpărat mâncare, toate cele necesare pentru a acorda primul ajutor. Avem o casă care este mai departe de bombardamente în Ucraina și acum am pus-o spre folosința rudelor noastre. Ne-am gândit că noi am putea lucra de aici măcar un timp, ca să asigurăm financiar membrii din familiile noastre, care au rămas acolo. O parte din salariu dorim să îl redirecționăm pentru armata din Ucraina”, a precizat Svetlana. Sute de ucraineni refugiați au ajuns la Iași în ultimele zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *