Prima pagină » Actualitate » Doi tineri din Ucraina și-au umplut buzunarele de bani la Iași, fotografiind persoane, la întâmplare, pe bulevardul Ștefan cel Mare. Iată cum a funcționat schema

Doi tineri din Ucraina și-au umplut buzunarele de bani la Iași, fotografiind persoane, la întâmplare, pe bulevardul Ștefan cel Mare. Iată cum a funcționat schema

30 aug. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan în Actualitate

Doi tineri din Ucraina au făcut bani serioși în ultimele luni, în Iași, făcând fotografii pe bulevardul Ștefan cel Mare. Din cauza lăcomiei, au intrat sub atenția polițiștilor care le-au dejucat planul

Sute de oameni au fost acostați de acești tineri din Ucraina, de-a lungul verii. Ar fi reușit să continue afacerea, însă au vrut să strângă tot mai mulți bani și au intrat în atenția autorităților. Astfel, polițiștii le-au interzis să mai fotografieze lumea pe bulevard.

Doi tineri din Ucraina au făcut bani pe străzile din Iași

Metoda era una simplă, însă foarte profitabilă, o fată de 17 ani și un băiat de 18 ani foloseau un aparat foto și le făceau poze oamenilor care se plimbau pe bulevard. Ulterior, mergeau la ei și le cereau o „donație” pentru a le oferi fotografia. Într-o cutie de depozitare aveau un laptop mic și o imprimantă, care scotea pe o hârtie A4, imediat, fotografia. Astfel, cei doi au ajuns să strângă sute de lei zilnic, doar că nu a fost de ajuns.

„B.Y., 17 ani și T.V., 18 ani, din Ucraina, acostau diverse persoane pentru efectuarea de fotografii, după care le solicitau sume de bani, o formă mascată de cerșetorie. Fiind din Ucraina, au fost avertizați și li s-a solicitat să înceteze orice activitate. Situația rămâne în atenția Poliției Locale Iași. Având în vedere că «solicitarea sumelor de bani» se realiza, oarecum, într-o formă agresivă, polițiștii locali le-au pus în vedere să oprească activitatea desfășurată și să se îndrepte spre domicilii. Pentru protecția dumneavoastră, vă recomandăm să nu dați curs unor astfel de invitații. Subliniem că fotografiile pot fi utilizate într-un scop ilicit, imoral sau iresponsabil”, au transmis reprezentanții Poliției Locale Iași.

Cei doi ucraineni săreau direct în fața celor care le făceau poze și le spuneau un discurs. După ce le ascultau povestea, oamenii trebuiau să scoată banii pentru a vedea poza.

„Mergeam pe stradă și, deodată, m-am trezit cu unul dintre ei în fața mea și mi-a spus că mi-a făcut o poză și că dacă pot să fac o donație pentru ei. Practic, s-a pus în fața mea și mi-a blocat calea. I-am dat cinci lei, fiindcă mă simțeam stânjenită, însă mi s-a părut ciudat”, povestește o ieșeancă.

Ucrainenii nu cer o sumă anume, important era să primească bani, cu cât mai mulți, cu atât mai bine.

„Eram într-o zi pe bulevard și, deodată, a venit o fată la mine, care vorbea în engleză, și mi-a spus că are o poză pentru mine. Inițial, nu înțelegeam ce se întâmplă și i-am ascultat povestea. Mi-a cerut o sumă de bani dacă vreau fotografia cu mine. I-am dat 50 de lei, însă nu am mai primit și rest înapoi”, a spus un tânăr din Iași.

Afacerea a căzut

După ce au observat că se pot face atât de mulți bani, „donațiile” au devenit cereri într-un mod agresiv. Văzând că unii oameni refuză să ofere vreun ban pentru poze, aceștia insistau și cereau bani pentru cauza lor, fiind refugiați din Ucraina. Polițiștii locali au auzit aceste discuții și au intervenit pentru a opri activitatea ucrainenilor. Autoritățile iau în calcul toate posibilitățile. „Apreciez intervenția polițiștilor care au acordat o atenție deosebită asupra acestui caz. Acei tineri din Ucraina probabil că s-au învățat să primească mereu bani de la oameni, iar când unii nu ofereau bani, li se cereau anumite sume într-un mod agresiv. Este o formă de cerșetorie mascată, iar în continuare, vom monitoriza activitatea de pe bulevardul Ștefan cel Mare. În cazul în care tinerii vor reveni, atunci vom aplica și sancțiuni. Au fost cazuri în care diferiți cetățeni au fost expulzați din România”, a transmis Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliției Locale Iași.

Tinerii din Ucraina sunt în atenția polițiștilor acum, în caz că se vor întoarce din nou pe stradă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *