Prima pagină » Titlurile zilei » Doi soți din Iași cultivă „Hrana regilor”, iar vânzările sunt neașteptate! Produsele sunt foarte căutate în țările civilizate. O singură legătură ajută la prevenirea bolilor cumplite

Doi soți din Iași cultivă „Hrana regilor”, iar vânzările sunt neașteptate! Produsele sunt foarte căutate în țările civilizate. O singură legătură ajută la prevenirea bolilor cumplite

23 mart. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

În urmă cu 7 ani, familia Ursanu s-a orientat spre cultura de sparanghel, cunoscut ca „Hrana regilor”, plantând semințele aduse de fiica lor, din Italia. Distribuția de sparanghel verde pentru consum a mers atât de bine în Iași și în zona metropolitană, încât anul acesta au obținut și autorizațiile necesare pentru comercializarea producției

Veronica și Ștefan Ursanu au plantat semințele în grădina din comuna Dagâța, județul Iași, în urmă cu 7 ani, pe o suprafață mică, mai mult pentru a testa planta. Prima producție au avut-o în anul următor, când au vândut câteva legături în aceeași zi în care au postat anunțul pe grupurile de producători.

„Am plantat sparanghelul la noi în grădină în urmă cu vreo 7 ani. A adus fiica noastră, din Italia, câteva semințe de sparanghel, fenicul, rucola, anghinare. Atunci am plantat sparanghelul în grădina bunicii și, când am văzut că avem producție, am zis să postăm pe Internet, să vedem dacă lumea e interesată să cumpere. Am avut vreo 13 legături de 350 de grame care s-au dat în aceeași zi în care fiica mea a postat anunțul. Erau vreo 250 de anunțuri de la persoane care voiau să cumpere. Pentru că am văzut că oamenii sunt interesați de sparanghel, am zis să mărim suprafața. Acum avem 2.000 de metri pătrați, sparanghel de consum și rădăcini, suprafață pe care vrem să o declarăm la APIA (n.r.- Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură). Am obținut și certificare de la Oficiul pentru Calitatea Semințelor, din București”, spune Veronica Ursanu.

Veronica Ursanu: „E căutat și de cei care îl consumă proaspăt, dar și de cei care vor să planteze în grădina de lângă casă”

Ieșeanca susține că s-a autorizat pentru producția, prelucrarea și comercializarea coroanelor de sparanghel pentru că în acest fel au încredere clienții în produsele lor. Investiția totală în plantația din Dagâța este de câteva mii de lei, iar perioada de recoltare este de câteva luni.

„Sparanghelul poate face pe zi mai multe tije, iar perioada de cules este una destul de mare. Începând cu perioada asta, până la 1 mai și după chiar, poți culege sparanghelul. Ce e drept, trebuie îngrijit cu atenție, scos buruienile, pentru că atunci când iese prima dată e ca un ac. Sămânța germinează foarte greu, iar când iese sparanghelul, e foarte mic și nu se vede de buruieni. E căutat și de cei care îl consumă proaspăt, pentru că cel din supermarket stă mai mult și se întărește, dar și de cei care vor să planteze în grădina de lângă casă. Acum avem plantate vreo 20.000 de coroane. Sparanghelul este ușor de gătit, e sănătos pentru organism, de asta este atât de căutat”, susține Veronica Ursanu.

Veronica Ursanu: „Am reușit să vindem câteva sute de kilograme, cu prețuri cuprinse între 30 și 40 lei kilogramul”

Pe lângă faptul că este o cultură de nișă în România, plantația fermierilor din comuna Dagâța este și una bio, întrucât nu se aplică niciun tratament asupra sparanghelului, cunoscut și sub denumirea de „Hrana regilor”.

„S-a adaptat foarte bine climei de la noi. Noi am încercat să plantăm și anghinare, dar nu s-a adaptat climei, e prea frig. Sparanghelul îl acoperi cu pământ, ca la trandafiri. Nu e foarte simplu de îngrijit, dar am avut noroc de bunica și uneori mai vin și copiii în weekend să ne ajute. Noi mai avem și cultura mare, și legume. Facem agricultură de mulți ani”, mai spune Veronica Ursanu.

Cu toate că nu necesită eforturi financiare mari, înființarea unei culturi de sparanghel costă mai mult decât o cultură convențională cum este grâul sau porumbul. Pentru o cultură de sparanghel întinsă pe un hectar, investiția se poate ridica și la 10.000 de euro. Însă, dacă există piață de desfacere, profitul poate fi și de 4 ori mai mare decât investiția inițială în numai 3-4 ani.

„Noi am reușit să vindem câteva sute de kilograme, cu prețuri cuprinse între 30 și 40 lei kilogramul. Îl vindem proaspăt, atât în Iași, cât și în jurul Iașului. E mai greu cu transportul, însă e important că avem clienți chiar de la începutul plantației. Pe parcurs ne-am făcut clienți care plantează sparanghelul pe lângă casă”, spune Veronica Ursanu.

Culturile din Iași pot fi certificate ecologic dacă fermierii depun cereri la Direcția Agricolă

Consumul de sparanghel în România a crescut extrem de mult în ultimii ani. În țară nu există o producție autohtonă suficientă pentru această plantă, iar comercianții sunt nevoiți să importe cea mai mare parte a produselor. De aceea, înființarea unei culturi de sparanghel poate reprezenta o afacere de succes. Mai mult, anual, ieșenii pleacă să lucreze sezonier în Germania, la cules de sparanghel, acolo fiind o criză de muncitori. Sparanghelul („Hrana regilor”) a fost cultivat încă din cele mai vechi timpuri în zona Mediteranei și în Egiptul antic, datorită proprietăților sale unice și a gustului deosebit.

Potrivit specialiștilor, sparanghelul este o adevărată legumă minune, iar consumul său ajută la detoxifierea organismului, protejarea împotriva cancerului, ameliorarea durerilor, arderea grăsimii de pe abdomen și la reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă. De asemenea, cei care vor să certifice ecologic această cultură o pot face dacă depun documentele la Direcția Agricolă Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *