Prima pagină » Local » Doi soți au cerut daune morale de la Banca Transilvania! Ieșenii au vrut o sumă uriașă drept despăgubiri!
Doi soți au cerut daune morale de la Banca Transilvania! Ieșenii au vrut o sumă uriașă drept despăgubiri!

Doi soți au cerut daune morale de la Banca Transilvania! Ieșenii au vrut o sumă uriașă drept despăgubiri!

01 mai 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Banca Transilvania a fost acționată în judecată de doi soți din Iași, solicitând daune de aproape 600.000 de lei. Cei doi ieșeni au precizat că au fost pe cale să rămână fără casă, după ce banca a demarat o executare silită. Cei doi soți au contestat executarea și au avut câștig de cauză în instanță

Doi ieșeni, soț și soție, au dat în judecată Banca Transilvania. Daniela și Iulian M. le cereau judecătorilor din cadrul Tribunalului Iași să oblige Banca Transilvania la achitarea unor daune morale în valoare de 123.476 de franci elvețieni (571.057 de lei). Recent, instanța a respins acțiunea formulată de cei doi soți.
Reclamanții au precizat că, pe 29 septembrie 2008, au semnat un contract de împrumut cu Volksbank. Aceasta a fost preluată de Banca Transilvania. Soții au optat pentru un credit în franci elvețieni, deoarece era cea mai convenabilă monedă atunci.

Cei doi soți: „Am avut dificultăți financiare”

Cei doi soți din Iași au mai spus că, drept urmare a dificultăților financiare și a ratelor restante, au încheiat pe 17 mai 2012 un angajament de plată. Prin acel act, ei și-au asumat obligația de a achita lunar o rată de 635 de franci elvețieni.

„Deși am trecut printr-o perioadă foarte dificilă, neavând locuri de muncă și cu un copil minor, am făcut eforturi însemnate și ne-am respectat în fiecare lună obligația de plată. Dar, pe 12 ianuarie 2014, Volksbank a solicitat executarea silită pentru suma de 123.476 de franci elvețieni. Executarea silită a ajuns într-un stadiu avansat, inclusiv la evaluarea imobilului nostru, pentru a fi scos la vânzare”, au precizat cei doi soți în instanță.

Cei doi soți au mai spus că ei au contestat executarea silită, iar pe 14 martie 2016, Judecătoria Iași le-a admis acțiunea. Judecătorii au dispus anularea actelor respective.

„Considerăm că banca ne-a adus grave prejudicii morale printr-o executare silită făcută cu rea-credință. Acesta este și motivul pentru care solicităm daune morale în aceeași sumă pentru care banca a demarat procedurile de executare silită. Prejudiciul este, astfel, echitabil și rezonabil”, au mai arătat reclamanții.

Ce au spus cei de la Banca Transilvania

Reprezentanții Băncii Transilvania le-au cerut judecătorilor ieșeni să respingă acțiunea. Reprezentanții instituției bancare au mai susținut că, de fapt, reclamanții ar încerca să se îmbogățească fără justă cauză.

„Trebuie să existe un prejudiciu real și efectiv produs. De asemenea, reclamanții trebuie să dovedească producerea prejudiciului, dar și legătura de cauzalitate între presupusul prejudiciu și fapta băncii. Nu poate fi reținută în sarcina băncii comiterea vreunei fapte ilicite pentru că a demarat executarea silită în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă”, au menționat cei de la Banca Transilvania.

Judecătorii au constatat că nu s-a făcut dovada de către reclamanți cu înscrisuri a faptului că au achitat, într-adevăr, lunar suma de 635 de franci elvețieni. Totodată, instanța a constatat că nu se poate reține săvârșirea de către Banca Transilvania a unei fapte ilicite cauzatoare de prejudicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`