Prima pagină » International » Doi pușcași marini americani au fost atacați în Turcia de o mulțime naționalistă care scanda „Yankee go home” – VIDEO

Doi pușcași marini americani au fost atacați în Turcia de o mulțime naționalistă care scanda „Yankee go home” – VIDEO

04 sept. 2024, 08:31,
în International

Luni, doi pușcași marini americani au fost atacați de un grup de tineri naționaliști în Turcia, au declarat oficiali din ambele țări, unul dintre atacatori punând o pungă pe capul unuia dintre militari. Grupul de tineri a strigat ”Yankee go home”**.

Incidentul dramatic din orașul-port Izmir, situat în vestul țării, a fost surprins pe video și localizat geografic de NBC News. Imaginile arată momentul în care cei doi pușcași marini sunt înconjurați de un grup de 15 persoane într-o zonă comercială, care scandau „Yankee, pleacă acasă.”

Grupul a imobilizat unul dintre pușcașii marini, iar unul dintre membrii grupului i-a pus o pungă pe cap. La scurt timp, un alt bărbat poate fi văzut alergând spre grup. Niciunul dintre militari nu era în uniformă.

Alți pușcași marini au intervenit, iar nimeni nu a fost rănit, a declarat Marina într-un comunicat. Ulterior, militarii s-au întors pe nava lor, USS Wasp, se mai arată în comunicat.

Unitatea pușcașilor marini se află în misiune de rutină cu Grupul de Pregătire Amfibie Wasp al Marinei SUA, a declarat comandantul Timothy Gorman.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Sean Savett, a declarat marți într-un comunicat: „Suntem îngrijorați de acest atac asupra militarilor americani și apreciem faptul că poliția turcă tratează acest incident cu seriozitate și îi trage la răspundere pe cei responsabili.”

Autoritățile locale au identificat ulterior grupul ca fiind membri ai Uniunii Tineretului din Turcia (TGB), care este afiliată Partidului Patriei — un mic partid politic naționalist, fără locuri în parlament.

„Luni, 2 septembrie 2024, în jurul orei 16:00, doi militari americani în civil au fost atacați fizic de un grup de 15 persoane, 2 femei și 13 bărbați, membri ai Uniunii Tineretului din Turcia (TGB),” a declarat într-un comunicat biroul guvernatorului provinciei Izmir, Süleyman Elban.

Declarația a adăugat că cei 15 presupuși atacatori au fost „prinși și reținuți” de forțele locale de securitate. S-a menționat, de asemenea, că cinci militari americani în civil „observau de la distanță” și erau implicați într-un fel în incident.

** Expresia „Yankee, pleacă acasă” („Yankee go home” în engleză) este un slogan anti-american folosit de obicei în contexte politice sau de protest. Termenul „Yankee” este un termen colocvial care se referă la americani, în special la cei din nordul Statelor Unite, dar în acest context se referă la americani în general.

Sloganul este folosit de persoane sau grupuri care se opun prezenței, influenței sau intervenției Statelor Unite în alte țări, exprimând dorința ca americanii să se retragă sau să nu se implice în afacerile interne ale altor națiuni. Este adesea folosit în demonstrații și proteste împotriva politicilor externe ale SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`