Cristian Tudosă și Gabriel M. Stoica, absolvenți ai Facultății de Istorie din Iași și-au transformat pasiunea pentru trecut într-un proiect de suflet care dă viață istoriei. Acum șase ani, cei doi prieteni care s-au cunoscut pe băncile facultății, și-au deschis magazinul „La Belle Epoque”.
Acesta este un loc unde ieșenii sunt invitați într-o călătorie temporală fascinantă, începând cu sfârșitul Războiului Franco-Prusac (1871) și până la izbucnirea Primului Război Mondial (1914).
O serie de cărți poștale cu clădiri istorice uitate din Iași se regăsesc la magazinul de antichități
Gabriel Stoica este un colecționarul unor cărți poștale care sunt adevărate documente istorice, ilustrând clădiri și locuri din Iași care nu mai există astăzi. De exemplu, imagini rare prezintă clădiri precum Hotelul Bejan de la Râpa Galbenă sau Clădirea Regională, ambele inexistente în prezent. Totodată, colecția include fotografii cu Palatul Culturii în construcție, dintr-o perioadă în care turnul central nu fusese încă ridicat, dar și imagini istorice cu Parcul Expoziției din Copou. O fotografie deosebit de interesantă înfățișează vechiul ștrand al orașului, pe locul căruia se află astăzi Palas Mall.
„Aici avem o serie de cărți poștale cu Iașul. Sunt multe cărți poștale cu clădiri din Iași care acum nu mai există. Ele pot fi folosite chiar ca documente istorice. Spre exemplu, cădirea regională, hotelul Bejan de la Râpa Galbenă. Se găsesc imagini cu Palatul Culturii în construcție când turnul central nu era ridicat, dar și cu Parcul Expoziției de astăzi din Copou. O imagine interesantă este cea a ștrandului din Iași pe locul căruia se află acum Palas Mall. Sunt un colecționar de cărți poștale, de fotografii, pe care le colecționez de aproape 15 ani din timpul facultății”, a povestit Gabriel Stoica, negustor de antichități.
Pe lângă cărțile poștale, magazinul mai pune la dispoziție și obiecte achiziționate și restaurate de către cei doi, cărora le oferă o nouă viață. Recent, aceștia au intrat în posesia unui recipient pentru făcut ceai din jurul anului 1900, care urmează să fie reabilitat. Alte piese deosebite din colecție includ o călimară de brâu din secolul XX-lea, cu două compartimente pentru cerneală și pene, care era purtată la brâu, dar și un recipient pentru tabac, care păstrează încă mirosul specific al produsului.
„ În general luăm de la adrese private, de la oameni, ne sună și mergem după ele, da și din târguri și diferite locuri pe care le vizităm. Astăzi (n.r. 31 decembrie 2024) am fost după un recipient în care se făcea ceaiul pe la 1900. El o să treacă printr-un proces de restaurare, de reabilitare. Prețul îl stabilim prin intermediul cataloagelor dar și prin experiența noastră. Ne ajutăm de marcaje pentru argint, cataloage de pictură, de cotele pictorilor. Noi preluăm obiectele, le readucem la viață și le găsim un nou cămin. Un obiect interesant este o călimară de brâu de la 1800, care are două compartimente pentru ceară și pene care se purta la brâu de diferiți oameni. Față de călimară, era un obiect portabil. Toate piesele sunt ale noastre, nu luăm în regim de consignație. Mai aveam aceste șfeșnice care au fost vândute pentru un magazin din Chișinău, tot la începutul sec. XX-lea. Un al obiect ar fi un recipient vechi pentru tabac, care încă mai miroase”, a povestit Cristian Tudosă, negustor de antichități.
O serie de piese din sticlă Mary Gregory cu o legendă emoționantă se ascund în spatele vitrinei din magazin
Un al obiect de mare valoare este o serie de piese de sticlă Mary Gregory, renumite pentru reprezentările delicate ale copiilor victorieni. Legenda spune că artista din Boston care a creat aceste opere nu putea să aibă copii și a imortalizat pe ele, figurile copilăriei, lăsând astfel o amprentă emoționantă asupra creațiilor sale.
Colecția mai include și tablouri, atât vechi, cât și moderne, semnate de artiști ieșeni și de renume. Printre aceștia se numără Constantin Tofan, Ilie Krasovschi, Ștefan Hotnog, Mihai Cămăruț, alături de alți artiști valoroși. Documentele istorice, precum anuarele școlare, completează această colecție. Ele descriu evenimente, situații școlare și activitatea elevilor din anii 1900. Acestea aparțineau Colegiului „Național” din Iași.
„Alte piese impresionante sunt aceste pahare și vaze cu sticlă Mary Gregory care are o legendă interesantă. Ele sunt piese făcute de o artistă din Boston care nu putea să facă copii și a imortalizat pe toate creațiile ei, copii victorieni, de la începutul secolului XX-lea”, a adăugat Cristian Tudose.
Cei doi pasionați de istorie observă că numărul colecționarilor activi din Iași a scăzut semnificativ în ultimii ani. Mulți dintre aceștia au îmbătrânit sau au murit, iar schimbul de generații nu a avut loc. Drept urmare, majoritatea vânzărilor se produc în mediul online.
„Din păcate, în ultima vreme, orașul Iași nu se poate lăuda cu un număr mare de colecționari, unii au plecat dintre noi, alții au îmbătrânit, iar schimbul de generații nu a avut loc. Motiv pentru care suntem nevoiți ca majoritatea vânzărilor să le facem în mediul online. În ultimii 10-20 ani, o altă problemă în comerțul de antichități este apariția multor piese care reproduc obiectele vechi, piese care nu au valoare nici acum și nu vor avea nici în viitor. Mulți consideră că este un domeniu rezervat celor cu o anumită condiție financiară. La noi în magazin puteți cumpăra un obiect decorativ de la începutul secolului XX-lea și cu 100 de lei. Picturile școlii ieșene încep de la câteva sute de lei și ajung la câteva mii, în funcție de cota artistului, a perioadei și a altor factori. Invit ieșenii și nu doar ieșenii să ne treacă pragul micuței prăvălii și nu vor regreta această mică călătorie în trecut”, a adăugat Cristian Tudose.
Colecționarii recomandă celor care vor să investească în acest domeniu sau pur și simplu doresc să achiziționeze un obiect, să studieze și să își direcționeze economiile către piese autentice.
Cei doi negustori de antichități, Cristian Tudose și Gabriel M. Stoica, prin prisma pasiunii care i-a unit, aceștia au dat viață unor obiecte vechi într-un magazin de antichități din Iași, acum șase ani.
Vechituri fără valoare 😟