Doi pacienți aflați în stare critică la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, diagnosticați cu coronavirus, vor beneficia de tratamentul cu plasmă hiperimună. La unitatea medicală au ajuns ieri primele 3 unități de plasmă. Medicii au început testările pentru a depista care dintre pacienți este eligibil pentru a beneficia de tratamentul cu plasmă hiperimună. În prezent, la secția de ATI sunt 8 pacienți internați. Starea lor este critică, iar salvarea ar putea fi acest tip de terapie
Primele 3 unități de plasmă hiperimună au ajuns ieri, 29 mai 2020, la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Doi pacienți diagnosticați cu coronavirus și care se află în secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) în stare gravă, ar putea fi acum salvați. De ieri, imediat ce plasma hiperimună a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, medicii au început să facă determinările privind caracteristicile de eligibilitate pentru fiecare pacient. În acest moment, la secția de ATI a unității medicale sunt 8 pacienți și toți vor fi testați. Doar 2 dintre aceștia vor beneficia de terapia cu plasmă hiperimună. În decursul săptămânii viitoare, medicii vor putea comunica dacă tratamentul a dat sau nu rezultate. La nivel global, terapia cu plasmă hiperimună s-a dovedit a fi extrem de folositoare în salvarea pacienților diagnosticați cu coronavirus.
Au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași primele 3 unități de plasmă. Medicii testează pacienții din secția ATI să vadă care pacient este eligibil pentru terapia cu plasmă
Ieri, 29 mai, Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a primit primele 3 unități de plasmă hiperimună. Acestea au fost recoltate de la 5 pacienți vindecați de coronavirus, în decursul săptămânii trecute. Aceștia au donat plasma la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași. Ulterior, plasma a fost trimisă la Institutul Național de Hematologie Transfuzională (INHT) pentru controlul biologic al componentelor sanguine. Ieri, plasma a ajuns la Iași și a fost direcționată către Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Doi pacienți aflați în stare critică în secția de ATI ar putea fi salvați prin terapia cu plasmă hiperimună.
„S-au primit 3 unități de plasmă hiperimună. Se vor administra câte o doză sau două de 200 de ml per pacient. În acest moment, medicii din secția de ATI fac determinările privind caracteristicile de eligibilitate pentru fiecare din cei 8 pacienți internați pe secție, aflați în stare gravă. Din studiile făcute în Europa și America a reieșit că tratamentul cu plasmă s-a dovedit a fi extrem de util în tratarea pacienților diagnosticați cu coronavirus. Să sperăm că va funcționa și la Iași. Mai multe detalii despre eficacitatea tratamentului vom putea oferi după administrarea lui la pacienții noștri”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Doar 2 din 8 pacienți internați la secția de ATI vor beneficia de tratamentul cu plasmă
În secția de ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași sunt internați 8 pacienți cu vârste cuprinse între 42 și 75 de ani. Așa cum spune dr. Florin Roșu, Medic primar ATI, Coordonator Compartiment Terapie Intensivă, cei 8 pacienți sunt în stare gravă și suferă și de alte comorbidități. Singura lor șansă de supraviețuire ar putea fi terapia cu plasmă hiperimună.
„Pacienții internați în secția de ATI au o stare de sănătate precară. Din fericire, am primit 3 unități de plasmă și, în urma determinărilor privind caracteristicile de eligibilitate, vom decide cine va beneficia de tratament. Așa cum am stabilit, două unități din cele trei vor fi administrate unui pacient în stare mai gravă, iar o unitate unui alt pacient, mai bine din punct de vedere medical. Pe perioada procedurilor, fiecare pacient va fi monitorizat, iar dacă transfuzia de plasmă provoacă complicații, vom întrerupe procedura. Fiecare pacient, indiferent de vârstă sau statut social, are șansa de a beneficia de acest tratament. Trebuie, însă, să fie eligibil. Plasma nu are termen de valabilitate, dar ne dorim să începem procedurile cât mai repede posibil”, a specificat dr. Florin Roșu, Medic primar ATI, Coordonator Compartiment Terapie Intensivă.
Prof. dr. Lavinia Scripcaru, șefa CRTS din Iași: „Din păcate, au existat pacienți care s-au programat pentru recoltare, dar ulterior nu s-au mai prezentat la centru”
Până în prezent, la CRTS Iași s-au prezentat 7 pacienți vindecați de coronavirus. Din cei 7, doar 5 s-au calificat pentru donare, ceilalți fiind respinși pentru că nu se încadrau în criteriile de eligibilitate. Se mai așteaptă în prezent rezultatele de la 2 plasme trimise la București pentru investigații.
„Mai așteptăm rezultatele la 2 afereze făcute săptămâna aceasta. Acestea au fost trimise către Institutul Național de Hematologie Transfuzională, pentru verificare. Sperăm ca săptămâna ce urmează să avem un răspuns în ceea ce privește testarea lor. CRTS Iași a contactat permanent pacienții vindecați de coronavirus în vederea donării plasmei. Din păcate, am avut pacienți care s-au programat pentru recoltare, dar ulterior nu s-au mai prezentat la centru și nici nu au mai răspuns la telefon. Este în continuare nevoie de donatori. Îi așteptăm pe toți pacienții vindecați de coronavirus să se prezinte la CRTS Iași să doneze. Procedeul de donare este simplu și durează aproximativ 45 de minute”, spune prof. dr. Lavinia Scripcaru, șefa CRTS din Iași.
Aparatul de plasmafereză recoltează plasma de la pacienții vindecați de coronavirus
Aparatul de plasmafereză a fost montat la Iași în data de 9 aprilie. Acesta recoltează plasma de la pacienții vindecați de coronavirus. Ulterior, plasma este trimisă la Institutul Național de Hematologie Transfuzională pentru controlul biologic al componentelor sanguine. Dacă plasma recoltată se încadrează în parametrii necesari pentru a putea fi donată, aceasta este transferată la un pacient diagnosticat cu coronavirus aflat în stare gravă. La nivel mondial, procedura s-a dovedit a fi extrem de benefică în tratamentul pacienților cu coronavirus. Pacienții vindecați de coronavirus sunt așteptați la CRTS pentru donare, la 14 zile de la externarea din spital. Aceștia trebuie să dețină, la prezentarea la CRTS, biletul de externare din spital.