Doi militari din cadrul contingentului Naţiunilor Unite pentru menţinerea păcii în Mali au fost ucişi într-un atac terorist care a vizat un convoi, informează agenţia de presă Reuters.
Atacul armat a vizat sâmbătă un convoi militar care staţiona pe şoseaua care face legătura între oraşele Tessalit şi Gao. Indivizi rămaşi neidentificaţi au deschis focul asupra convoiului ONU.
Doi membri ai contingentului Naţiunilor Unite de menţinere a păcii au fost ucişi în atac, a declarat duminică Mahamat Saleh Annadif, purtătorul de cuvânt al Misiunii ONU din Mali.
Grupuri insurgente islamiste şi teroriste, inclusiv reţelele Al-Qaida şi Stat Islamic sunt active în Mali.
Alți zece militari ONU ucişi în Mali
Jihadiştii din Mali au ucis, la sfârșitul lunii ianuarie anul trecut, zece militari din forţele ONU din Mali şi au rănit alţi 25, transmite AFP. Victimele sunt de naţionalitate ciadiană.
Anunţul făcut misiunea ONU din Mali şi preluat de Reuters a fost confirmat şi actualizat de secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, care a vorbit despre un „atac complex” asupra bazei ONU din Aguelho, din apropiere de Kidal. Regiunea este încă ameninţată de luptătorii islamişti, în ciuda intervenţiei internaţionale din ultimii ani, reaminteşte AFP.
„Căştile albastre” afirmă că au doborât mai mulţi atacatori şi că aceştia au folosit vehicule echipate cu armament.
Atacul a fost revendicat de gruparea Al-Qaida din Magreb, care a precizat că a fost vorba de o reacţie la vizita făcută duminică în Ciad de premierulu israelian Benjamin Netanyahu. Ciadul şi Israelul au reluat cu această ocazie relaţiile diplomatice rupte în 1972 de guvernul de la N’Djamena.
Misiunea ONU în Mali (MINUSMA) are efective de circa 12.500 de militari şi poliţişti. Peste 160 de „căşti albastre” din MINUSMA şi-au pierdut viaţa din 2013, ceea ce reprezintă peste jumătate din pierderile suferite de trupele Naţiunilor Unite în întreaga lume.
Militari români în misiune în Mali
În data de 1 decembrie 2019, în Mali, 120 de soldați români au zburat peste deșert, în zone de război. Fac parte din Carpathian Pumas, detașamentul din Mali, care desfășoară misiuni sub egida ONU.
Drapelul României a fost arborat în acele zile în Mali, la peste 4.800 de kilometri distanță, în baza Camp Castor, din Gao, acolo unde este dislocat Detașamentul Carpathian Pumas.
„România participă în cadrul misiunii MINUSMA, sub egida ONU, cu 4 elicoptere de transport și 120 de militari. În cadrul acestei misiuni asigurăm două linii de operații permanente, 24 de ore, 7 zile pe săptămănă, într-un timp de reacție scurt. Prima linie de operații este destinată evacuării aeromedicale cu echipaj specific, iar a doua linie este destinată transportului de trupe și materiale. În afara celor două misiuni de bază asigurăm cu celelalte două elicoptere toate misiunile specifice elicopterelor: de la inserție, extracție, transport, cercetare, recunoaștere și altele”, a declarat, pentru MEDIAFAX, cdr. Ioan Mischie, comandantul Detașamentului de 4 elicoptere detașat în Mali.