Prima pagină » Titlurile zilei » Doi milionari au venit la Iași cu o afacere ce funcționează non-stop! Fiecare client trebuie să plătească cel puțin 4 lei. Produsul poate fi găsit în doar câteva locuri din oraș

Doi milionari au venit la Iași cu o afacere ce funcționează non-stop! Fiecare client trebuie să plătească cel puțin 4 lei. Produsul poate fi găsit în doar câteva locuri din oraș

22 oct. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

În piețele din Iași au apărut de câteva zile cinci dozatoare cu lapte proaspăt. Aprovizionarea se face de la o fermă din Viișoara, Vaslui și, potrivit directorului fermei, vor fi amplasate alte șapte astfel de automate cu lapte, dacă există interes din partea clienților. Compania Plantagro-Com, care deține ferma din Viișoara, a avut o cifră de afaceri de 414 milioane de lei în anul 2020

Un nou tip de afacere, bazat pe creșterea vacilor de lapte, a început să prindă contur în piețele din Iași. Dozatoarele cu lapte amplasate în cinci piețe din Iași au devenit atractive pentru clienții care vor să achiziționeze lapte natural.

„Avem cinci automate în Piața Independenței, Hala Centrală, CUG, Piața Alexandru și Nicolina. Așteptăm documentele de la Primărie pentru a putea fi amplasate și pe domeniul public alte dozatoare. Vor fi în total în jur de 12 automate, în tot orașul. Laptele este adus cu tancuri cu o capacitate de 200 de litri. Laptele e foarte bun, calitativ. Am montat de o săptămână dozatoarele și am avut primii clienți, nu foarte mulți, pentru că nu prea știe lumea de ele.

Dacă stau la aparat, vând o cantitate mai mare, pentru că îi explic clientului despre ce e vorba. Vom face o campanie de informare, vom pune panouri. La fiecare 48 de ore se schimbă laptele. Dacă nu ajunge laptele în 48 de ore, închid automatul. E lapte crud, natural, iar la fiecare aparat dacă sunt 200 de clienți, e foarte bine. Eu mă ocup de aparate pe partea de întreținere, igienizare, vânzare”, susține Romeo Leahu, reprezentantul companiei Plantagro-Com, cea care deține dozatoarele de lapte.

Ieșenii pot achiziționa lapte proaspăt din cinci piețe, însă dozatoarele vor fi amplasate în tot orașul

Clienții plătesc pentru un litru de lapte 4 lei și dacă achiziționează și sticla din plastic, plătesc în plus un leu. Primesc bonul, dacă îl solicită.

„Aparatele sunt foarte inteligente. Igienizarea se face automat după fiecare client, fiind un aparat foarte performant. Facem și igienizarea cu anumite substanțe care nu afectează laptele, substanțe aprobate de DSVSA (n.r.- Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor). Înainte de a comercializa laptele fac o probă să văd cum sunt gustul, culoarea. Automatul dă bon de casă după ce clientul apasă un buton. Îmi spune cât lapte s-a vândut, dacă temperatura crește la peste 4 grade, se închide automat. Dacă apare vreo problemă, imediat mă atenționează aparatul”, mai spune Romeo Leahu.

Comerciantul este înscris și pe platforma „Gust de Iași”, destinată promovării producătorilor locali. În Iași au apărut primele automate în anul 2012, fiind ale unui producător din comuna Miroslava.

Investiția în dozatoarele de lapte, până în prezent, este de 120.000 de euro

Automatele sunt cumpărate de la cel mai mare producător din Italia. Au costat 16.000 de euro, automatul, și 8.000 de euro, distribuitorul de PET-uri.

„Este o investiție foarte mare. Ferma este în Viișoara, Vaslui. Avem 200 de vaci care produc lapte și 600 de capete, tineret. Mai construim un grajd pentru că vrem să mărim efectivul, să fim independenți de subvențiile acordate de stat și de Uniunea Europeană, să fim mai eficienți și asta se poate cu un efectiv mai mare. Un procent de 95 la sută din producție ajunge la procesatorul Almera, respectiv Big Panda. Restul ajunge în dozatoarele din Vaslui, Bârlad și Iași.

Am început să punem dozatoare în Vaslui prima dată, în anul 2016. Acum, pentru Iași, așteptăm de o săptămână documentele pentru a monta dozatoarele în spațiul public. Am stat 3 luni cu aparatele în magazie pentru că am așteptat toate autorizările, deși am trimis documentele cu două luni înainte. E mai dificil pentru că nimeni nu-și mai asumă absolut nimic, fiind nevoie de multe autorizații. Știu că alți colegi au renunțat la dozatoare din diverse motive”, susține Adrian Scânteie, directorul fermei din Vaslui.

Reporterii „BZI” au prezentat într-o ediție anterioară controalele efectuate de Protecția Consumatorilor la dozatoarele de cafea.

Compania Plantagro-Com, care deține dozatoarele cu lapte, a avut o cifră de afaceri de 414 milioane de lei în anul 2020

Compania Plantagro-Com, care deține și ferma cu bovine la Viișoara, Vaslui, de unde provine laptele adus în dozatoarele din Iași, este administrată de Constantin Nechifor și Daniel Nicolae Șerban. Cifra de afaceri înregistrată în anul 2020 a fost de 414 milioane de lei. Afacerea Plantagro-Com a fost demarată în urmă cu 20 de ani și a activat inițial în domeniul achiziționării de cereale. Treptat, s-a dezvoltat de la câteva hectare de teren la peste 5.000 de hectare de teren agricol cultivat în prezent. Plantagro-Com activează în mai multe sectoare, precum producerea și comercializarea de material săditor, comerț cu cereale și plante tehnice, dar și distribuția de inputuri pentru agricultură sau servicii de transport rutier, fermă cu bovine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *