@ Doi tineri antreprenori din Iasi au dezvoltat afaceri medicale in mediul rural @ Au investit cateva zeci de mii de euro din fonduri europene, iar afacerile s-au dovedit a fi un real succes @ Zilnic, in jur de 10-15 pacienti le trec pragul cabinetelor stomatologice
Doi medici stomatologi, ieseni la origini, au reusit in cativa ani sa infiinteze afaceri de succes cu fonduri europene, la tara. Acestia au depus proiecte pentru a primi banii necesari dezvoltarii cabinetelor si dupa ce i-au primit, au investit in aparatura medicala de ultima generatie. Daca majoritatea dintre acestia au vrut sa fie aproape de municipiul Iasi, altii au mizat pe clientii din comunele indepartate, unde locuiesc si pot sa isi desfasoare activitatea.
Este si cazul tanarului medic stomatolog Mihaela Manolache, cea care a modernizat la Tatarusi un cabinet stomatologic. Afacerea a pus-o pe picioare in urma cu 7 ani, iar de atunci consulta zilnic si intre 10 si 15 pacienti din comuna, dar si din zonele limitrofe. Toate achizitiile din fondurile europene au costat aproximativ 50.000 de euro. De atunci, firma s-a dezvoltat constant, iar oamenii stiu deja de medicul stomatolog din comuna.
"Acum nu pot vorbi foarte mult pentru ca am pacient care ma asteapta. Noi avem cabinetul de aproximativ 7 ani. Vin oamenii aici si se consulta, beneficiaza de serviciile noastre", sustine medicul stomatolog al cabinetului TataDent SRL.
Mare parte din consultatii sunt decontate in functie de bugetul pe care il are fiecare medic stomatolog, astfel ca unii pacienti platesc mult mai putin pentru ceea ce au de facut.
Un alt medic stomatolog care a ales sa infiinteze o afacere in mediul rural a deschis un cabinet in comuna Tomesti, numit MedicsRay. La cabinetul lui vin pacienti si din municipiul Iasi care vor sa plateasca mai putin pentru serviciile medicale stomatologice.
Citeste si : Zeci de cabinete medicale din mediul rural, modernizate cu bani europeni
Fonduri importante pentru medicii din mediul rural
Aproximativ 30 de firme iesene care presteaza activitati medicale au primit fonduri europene pentru a-si moderniza si dota cabinetele sau pentru a-si îmbunatati serviciile oferite in ultimii 3 ani.
Alte 7 societati care au avut proiecte suficient de bune pentru a fi selectate spre finantare vor investi in cabinete veterinare mobile sau in altele ce vor fi construite de la zero, in mediul rural. Valoarea totala a proiectelor depuse in cadrul submasurii 6.2- Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole este de 1.890.000 de euro, iar din aceasta suma s-au efectuat plati in valoare de 651.000 de euro.
Toate proiectele au fost depuse in perioada 2014-2017, in cadrul noului Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR 2014-2020). O parte din beneficiarii acestor fonduri europene au semnat contractele de finantare si au finalizat investitiile, iar restul urmeaza sa demareze toate procedurile pentru ca afacerile lor sa functioneze si sa fie profitabile. Nevoia de medici stomatologi în mediul rural este tot mai mare, având în vedere problemele de sanatate orala.
In mediul rural se pot obtine bani europeni pentru dezvoltarea acestor servicii stomatologice de pana la 100 la suta din valoarea sprijinului financiar. Cei interesati pot obtine intre 50.000 de euro si 200.000 de euro pentru deschiderea si dezvoltarea unor mici afaceri non-agricole la sate, in cadrul submasurilor 6.2 si 6.4 din cadrul PNDR 2014-2020.