@ Unul dintre cei doi ieseni practica aceasta meserie de mai bine de 40 de ani, iar celalalt, ajuns la varsta de 78 de ani, inca mai lucreaza@ Pentru a ajunge la produsul finit este nevoie de peste o luna de zile de munca @ Ca sa faci aceasta meserie este nevoie de mult talent si rabdare
Cand nu vor mai fi, traditia romaneasca va pierde enorm. Sunt singurii care muncesc pentru „malanca”, jocul mascatilor din Ruginoasa. Ei sunt fauritorii mastilor care incanta o lume intreaga. Mestesugul lor a ajuns sa fie apreciat chiar si in America. Un an intreg trudesc din greu pentru a se bucura in ultima zi din an, atunci cand mascatii pornesc „malanca”.
Doar opt masti pe an
Are 58 de ani, dar nu se lasa cu una, cu doua. De o viata intreaga se ocupa de confectionarea mastilor. „Am inceput din curiozitate, cand aveam 8 ani, si nu m-am mai oprit. E foarte greu, dar imi place ce fac”, a spus Mircea Platon, unul din cei doi mesteri din Ruginoasa, la care vin toti tinerii pentru mastile traditionale. In camaruta unde trudeste poti vedea peste tot margele, bucati de carton, fasii de tesaturi colorate, bucati de piei de oaie, lana si uneltele pe care si le-a confectionat singur. De dimineata pana seara, cu o pauza la pranz, nu face altceva decat masti pentru malanca, traditia locala. „O luna si o saptamana imi ia sa fac o masca. Vreo opt reusesc sa inchei intr-un an”, a spus mesterul.
Un mester are nevoie de rabdare si mult talent
Cel mai greu de facut sunt „lucrarile” ce impodobesc coiful. Acesta e format din bucati de carton, atent taiate cu o daltita dupa un model conceput si facut de mester, care sunt apoi „tesute” cu margele si care, la final, se imbina dupa forma unui turnulet. Trei astfel de turnulete trebuie cusute cu sarma pe coif. Dar inainte se ia o jumatate de palarie veche, se „tapeaza” cu o bucata de piele de oaie, bine curatata si tabacita, pe deasupra careia se coase mustata, din par de cal, parul si barba din lana de oaie. Masca, la randul ei, se coase pe o alta palarie veche, dupa care se intareste cusatura cu par de cal. „In functie de cumparator, se taie locasurile pentru ochi. Se pun si dintii falsi din plastic si se trece mai apoi la montarea coifului”, a spus Mircea Platon. Coiful se asaza deasupra palariei si se coase cu sarma. Turnuletele se monteaza atent, ca sa nu se rupa vreo margea. In plus, imbinarea lor trebuie sa fie aliniata perfect. La spate, palaria se orneaza cu panglici din tesaturi colorate. Ultima ajustare se face cu clientul de fata. „La mine, o masca ajunge cam 800 de lei. Le fac de dragul tinerilor, ca sa se pastreze traditia”, a spus mesterul.
America a aflat de mastile pentru malanca
In celalalt capat al satului, locuieste Panciuc, zis „Turcu”. Omul are 78 de ani, dar din mainile sale ies adevarate lucrari de arta. Aceeasi tehnologie, aceeasi pasiune, dar turnuletele sunt mai elaborate, mai impunatoare, iar culorile margelelor se imbina parca mai frumos. Nu e de mirare ca o astfel de masca il costa pe client chiar si 1.000 de lei. „Asta fac de o viata si asta voi face pana la sfarsit. Am avut comenzi din Franta, Spania, Italia si chiar din America. Am trimis masti in strainatate cu 400-500 de euro”, a spus Panciuc „Turcu”. Omul a declarat ca are comenzi mai multe decat poate onora. Dar atat el, cat si Mircea Platon, au un „of”. „Nu mai este nimeni care sa duca mai departe mestesugul. Feciorul meu nu vrea sa se speteasca la masti. Am un nepot care mai lucreaza, dar nu are nici el rabdarea sa-l invat toate tainele. Cand nu o sa mai fim noi doi, nu stiu cine va duce mai departe arta asta a mastilor”, a declarat „Turcu”.
Malanca tine doua zile
in ultima zi din an, la Ruginoasa are loc infruntarea traditionala dintre cei din deal si cei din vale. Tinerii, cu „mastile de dimineata”, inarmati cu bate si ciomege, se infrunta pentu a vedea cine e mai tare anul urmator. La pranz, insa, se schimba mastile cu cele de „dupa-amiaza” si incepe „malanca”. „Este vorba despre colindatul pe la toate gospodariile din sat. Trei tineri merg inainte sa vada daca sunt primiti de oameni. Vreo sase sunt mascati, cu mastile faurite de noi. Altii sunt muzicantii, cu dobe, cu fluiere sau trompete. Pornesc de pe 31 decembrie la pranz si pe 1 ianuarie seara termina de colindat tot satul. Asta e malanca, adevarata traditie din Ruginoasa”, a declarat Mircea Platon. Pregatirile pentru malanca, insa, incep din prima zi a lunii decembrie, atunci cand tinerii cumpara mastile si se intalnesc pentru a forma grupurile de colindatori. La Ruginoasa, este nevoie de un an de zile de munca pentru o zi de traditie.