Un cuplu din Iași a divorțat în anul 2012, dar cei doi au împărțit aceeași casă, până la un moment dat, când și-a transformat soția într-un sac de box. Mai mult, individul nu s-a oprit doar la ea, ci a lovit-o în nenumărate rânduri și pe fiica lor, minoră pe atunci. Acesta a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie și a fost pedepsit de judecători
Ionel Smihor a fost căsătorit până în anul 2012, când a hotărât de comun acord cu soția să divorțeze, dar să rămână sub același acoperiș. Însă lucrurile s-au schimbat radical în luna februarie a anului 2018, când femeia s-a întors de la niște cumpărături și s-a trezit cu un picior în coapsă.
Au divorțat și au împărțit aceeași casă până și-a transformat soția într-un sac de box: „A lovit-o și pe fiica noastră”
În data de 25.02.2018, în jurul orei 14:00, soția lui s-a întors la domiciliul lor comun, iar Ionel Smihor a început să o lovească cu picioarele. Fiica lor, care avea vârsta de 17 ani pe atunci, a auzit zgomote pe hol și a ieșit din cameră, văzând bătaia pe care a luat-o mama sa, astfel că a încercat să intervină. Dar Ionel Smihor a început să o lovească și pe ea, până au ajuns la spital.
Celor două persoane vătămate li s-au eliberat două certificate medico-legale, din care a reieșit faptul că soția lui Ionel Smihor a prezentat echimoze şi excoriaţii, ce pot data din data de 25.02.2018, posibil produse prin lovire cu mijloace contondente şi zgâriere în zona coapsei stângi, leziuni ce au necesitat pentru vindecare 1-2 zile de îngrijiri.
De asemenea, și fiica lor, în vârstă de 17 ani, a prezentat echimoze şi excoriaţii ce pot data din data de 25.02.2018, posibil produse prin lovire cu mijloace contondente şi zgâriere în zona antebraţului drept, leziuni ce au necesitat pentru vindecare 4-5 zile de îngrijiri medicale.
Analizând gravitatea infracţiunilor săvârşite şi periculozitatea infractorului, instanţa a reținut, în primul rând, faptul că limitele speciale de pedeapsă stabilite pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe sunt situate între 6 luni şi 5 ani de închisoare sau amendă penală, iar pentru infracţiunea de violenţă în familie sunt situate între 6 luni şi 6 ani şi 3 luni sau amendă penală.
Ce pedeapsă a primit inculpatul
Ionel Smihor a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie și a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu executare.
Persoanele vătămate s-au constituit părți civile în proces, încă din faza de urmărire penală, cu suma de 5.000 de euro pentru fiecare, la cursul euro-leu din ziua plății, reprezentând daune morale.
Dar instanța de judecată a apreciat că despăgubirile civile acordate cu titlu de daune morale nu sunt destinate să repună părţile civile în situaţia anterioară săvârşirii infracţiunii, ci reprezintă o compensare patrimonială adecvată a prejudiciului de ordin moral suferit de acestea din urmă, prejudiciu pe care instanţa, în cazul de faţă, prin raportare la persoana părţilor civile, la şocul psihologic pe care acestea l-au simţit în urma comiterii infracţiunilor, îl evaluează pe inculpatul, care și-a transformat soția într-un sac de box, la suma de 2.000 de lei pentru fiecare parte civilă.