Prima pagină » Actualitate » Doi generali americani susţin că l-au sfătuit pe Joe Biden să păstreze câteva mii de soldaţi în Afganistan! Președintele SUA susţine că nu îşi aduce aminte de un asemenea scenariu

Doi generali americani susţin că l-au sfătuit pe Joe Biden să păstreze câteva mii de soldaţi în Afganistan! Președintele SUA susţine că nu îşi aduce aminte de un asemenea scenariu

29 sept. 2021, 07:35,
BZI.ro, în Actualitate

Doi generali americani de top au declarat că au recomandat păstrarea unei forțe de 2.500 de soldați în Afganistan, înainte de retragerea totală a SUA din august. Mărturia generalului Mark Milley și a generalului Frank McKenzie în fața Congresului părea să o contrazică pe președintele Joe Biden, care a spus că nu își amintește niciun astfel de sfat.

Talibanii au preluat puterea în august, după ce au avansat rapid prin țară. Gen Milley a declarat că SUA au fost surprinși de viteza prăbușirii guvernului afgan.

Doi generali americani au fost interogaţi în Senatul SUA, spunând că i-au recomandat lui Joe Biden păstrarea soldaților

Cei doi generali americani au fost interogați marți de comitetul serviciilor armate din Senat, împreună cu secretarul apărării, Lloyd Austin. Audierea are loc la câteva săptămâni după o retragere haotică pe aeroportul din Kabul, în timp ce puterile străine au căutat să-și aducă cetățenii acasă și mii de afgani disperați au implorat salvarea. Generalii sustint că i-au recomandat lui Joe Biden păstrarea câtorva mii de soldați la sol în Afganistan

Un atac sinucigaș a ucis 182 de persoane în timpul operațiunii de retragere. Treisprezece angajați din SUA și cel puțin 169 de afgani au fost uciși de poarta aeroportului pe 26 august. Gen McKenzie, care în calitate de șef al Comandamentului Central al SUA a supravegheat retragerea din Afganistan, a declarat sub întrebările senatorilor republicani că recomandă păstrarea unei forțe mici de 2.500 de soldați în Afganistan.

Acest lucru pare să contrazică afirmația președintelui Joe Biden față de un jurnalist ABC din 19 august că nu-și amintea că cineva să-i fi dat astfel de sfaturi.

Gen Milley a spus că este de acord cu recomandarea, dar la întrebarea republicanului din Alaska Dan Sullivan dacă comentariile Biden sunt „o declarație falsă”, el a refuzat să dea un răspuns direct.

Ulterior, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a abordat problema.

„Președintele apreciază sfatul sincer al … șefilor comuni și al armatei”, a spus ea. „Asta nu înseamnă că este întotdeauna de acord cu asta.” Ea a spus că dacă trupele ar rămâne în țară după termenul din august, SUA ar fi acum în război cu talibanii.

Pe de altă parte, talibanii care au ocupat țara după ce americanii s-au retras din Afganistan au ajuns la putere și au început deja să impună mai multe restricții femeilor. Vorbim despre faptul că, de exemplu, la Universitatea  din Kabul, femeile nu mai au dreptul de a preda iar studentele sunt nevoite să-și acopere fața.

Cine este genul Mark Milley?

Este consilierul militar superior al lui Joe Biden – președintele șefilor de stat major (comitetul celor opt înalți oficiali militari). El nu face parte din lanțul de comandă cu armata și nu ordonă forțelor SUA. Cu toate acestea, el este legătura dintre Casa Albă și Pentagon.

El a fost ofițer de patru stele și șef de stat major al armatei înainte de a fi numit pentru a conduce șefii de stat major în octombrie 2019. Mărturiile generalului sunt văzute ca o lovitură pe care republicanii i-au aplicat-o președintelui Joe Biden.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *