Prima pagină » Titlurile zilei » Doi frați din Iași au deschis o pizzerie în centru, exact ca în Italia. Au făcut bani în străinătate, dar acum stau cu sufletul la gură să nu piardă tot

Doi frați din Iași au deschis o pizzerie în centru, exact ca în Italia. Au făcut bani în străinătate, dar acum stau cu sufletul la gură să nu piardă tot

31 oct. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Doi frați din Iași au riscat în plină pandemie de COVID-19 și au deschis o pizzerie, situată pe str. Sf. Andrei, nr. 13, cu banii munciți cu greu în străinătate. Cei doi tineri antreprenori care sunt la început de drum au lucrat în Italia și Germania, în restaurante, și s-au reîntors în țară pentru a fi mai aproape de familie, cu gândul de a rămâne definitiv în România. Investiția inițială se ridică la 20.000 de euro, iar planurile celor doi antreprenori vizează livrările la domiciliu de pizza făcută cu ingrediente aduse din Italia și sendvișuri cu ingrediente de la producătorii locali

Codrin și Robert Ienceanu, doi frați din Iași, au o poveste de viață ca a multor conaționali care au muncit din greu în străinătate și au decis să revină în țară și să investească banii economisiți într-o afacere. Chiar dacă momentul ales pentru investiție este unul dificil din cauza pandemiei de COVID-19 și a situației financiare precare din domeniul HoReCa, cei doi tineri antreprenori și-au făcut curaj și au amenajat locația unde produc pizza și sendvișuri, au adus materie primă din Italia și de la producătorii locali și au preparat primele produse.

Investiția inițială în afacere se ridică la 20.000 de euro, în echipamente aduse din Italia, în amenajarea spațiului și chiria lunară

Cei doi antreprenori povestesc că au luat calea străinătății în urmă cu aproximativ 10 ani, când au fost „chemați” de alte rude sau prieteni care munceau deja în afara țării.

„Noi am procedat așa cum au făcut și alți tineri de vârsta noastră, după ce au terminat școala. Din vorbă în vorbă, cu încurajări de la rude, prieteni, «hai veniți și voi», am plecat să muncim în străinătate. Am plecat o perioadă, am revenit în țară, iar am plecat. Cred că avem vreo 10 ani munciți în afară. Acum nu recomand nimănui să plece, pentru că nu mai e aceeași situație ca în anii trecuți. E vorba despre pandemie, despre faptul că s-au închis multe afaceri. Și la italieni, și la germani e la fel de greu ca la noi”, povestește Robert Ienceanu.

Robert Ienceanu: „Făina caputo este o făină specială, făcută dintr-un tip de grâu dur, care crește doar în Italia sau în America”

Antreprenorul susține că pentru a prepara pizza e nevoie de ingrediente originale din Italia, pentru ca aceasta să fie mai gustoasă.

„Făina caputo este o făină specială, făcută dintr-un tip de grâu dur, care crește doar în Italia sau în America. Este folosită în special la prepararea aluatului pentru pizza. Făina se lasă la dospit 24 sau 48 de ore, cu apă și sare. Este adusă din Napoli, în saci roșii sau albaștri. Cea mai bună este făina din sacul albastru, pentru că se simte o diferență de duritate, are un gust diferit, este folosită pentru servitul pe loc, așa cum e la pizza”, explică Robert Ienceanu.

Codrin Ienceanu: „Banii nu pleacă în străinătate, rămân la noi în țară, dacă promovăm produsele locale”

Momentan, lucrează doar cu fratele său în mica pizzerie, iar planurile lor sunt să dezvolte o comunitate locală, așa cum au văzut în Italia.

„Pornim cu entuziasm la drum, chiar dacă e pandemie. Vrem să fim o comunitate unită care promovează producătorii locali. Noi luăm făina, sosul, din Italia, pentru pizza. Dar folosim carnea, brânza, materie primă locală pentru că nu are sens să le aducem din afara țării, și aici fiind produse de calitate. În plus, banii nu pleacă în străinătate, rămân la noi în țară. Să știți că așa procedează italienii, sunt uniți, promovează produsele locale. Asta încercăm și noi să facem, să creăm o comunitate. Nu suntem primii care încercăm asta, dar pornim cu entuziasm la drum”, spune Codrin Ienceanu.

Robert Ienceanu: „În restaurant muncești la fel de mult ca și pe șantier. Începi la 7 dimineața, pleci de la restaurant la 12-1 noaptea”

Fratele său, Robert Ienceanu, povestește că în străinătate e la fel de multă muncă și stres ca la orice alt loc de muncă.

„Eu nu m-am simțit discriminat în restaurantele unde am lucrat. Cred că dacă vrei să muncești și vede și patronul asta, te plătește pentru ceea ce faci. Erau situații când străinii erau plătiți mai bine ca italienii. Nu cred că e vorba de faptul că ești sclav, cum spun unele persoane, ci de faptul că unora care nu le place să muncească și o să se plângă oricum. Nu spun că nu sunt și situații grele, dar eu nu am simțit discriminări. Într-adevăr, în restaurant muncești la fel de mult ca și pe șantier, sau chiar mai mult. Începi la 7 dimineața, pleci de la restaurant la 12-1 noaptea”, spune Robert Ienceanu.

Cei doi frați din Iași care au deschis recent pizzeria susțin că în perioada următoare se vor axa pe livrările la domiciliu

Acesta își amintește că atunci când era plin sezon turistic în Italia, era un flux mare de clienți și trebuiau onorate toate comenzile.

„E mult stres, chiar dacă nu pare. În orice restaurant e așa. Am lucrat și în restaurant cu 2 stele Michelin, și fratele meu a muncit în Germania, într-un restaurant unde veneau numai persoane cunoscute, cum e Angela Merkel. În astfel de locuri pretențiile sunt mai mari și totul trebuie să fie perfect. Eu am început de jos, am făcut de toate, și așa am învățat să fac pizza, să fiu bucătar. Am lucrat într-un restaurant de lângă Lacul Cuomo, în Italia, unde veneau turiști americani, chinezi, japonezi, era mereu aglomerație, era mult de muncă. Acum noi vrem să ne axăm pe livrările la domiciliu și încercăm să ne facem o paletă de clienți”, mai spune ieșeanul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025