Prima pagină » National » Doi deținuți, eliberați din greșeală de la Penitenciarul Jilava
Doi deținuți, eliberați din greșeală de la Penitenciarul Jilava

Doi deținuți, eliberați din greșeală de la Penitenciarul Jilava

30 iul. 2020, 12:37,
Elena Nicoleta Bujor, în National

Doi deținuți au fost eliberați din greșeală, ieri, 29 iulie 2020, de la Penitenciarul Jilava. Eroarea a fost sesizată la scurt timp după ce condamnații au părăsit penitenciarul din județul Ilfov.

Doi deținuți au fost eliberați dintr-o eroare

Conducerea a început imediat căutarea lor, cu ajutorul polițiștilor. Ambii au fost găsiți după câteva ore și aduși înapoi în penitenciar, pentru a-și continua executarea pedepselor.

Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a trimis la Jilava o echipă de control, pentru a stabili cine a făcut greșeala care a dus la eliberarea, chiar și pentru câteva ore, a celor doi deținuți.

Aceeași eroare făcută la Giurgiu

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Sorin Dumitraşcu, a precizat că trei condamnaţi, printre care şi un cetăţean străin, au fost eliberaţi din greşeală în baza recursului compensatoriu din Penitenciarul Giurgiu.

„A fost doar o eroare materială în calculul zilelor respective, o eroare umană. Pur şi simplu, volumul de muncă a fost foarte mare, s-a produs aceasta eroare umană. Au fost dispuse măsuri pentru reîncarcerarea deţinuţilor. Se fac verificări la dosare, au fost înaintate adrese către toate instituţiile abilitate. Va fi o comisie care va face verificările, la sfârşit vom stabili măsuri. Se verifică doar aceste trei dosare unde s-a produs eroare”, declarase directorul Pentenciarului Gurgiu, Marius Fulga.

Nu era vorba de niciun deţinut străin

Potrivit sursei citate, era vorba de doi deţinuţi, dintre care doi au fost deja prinşi, unul dintre ei fiind condamnat pentru tâlhărie, şi încă un cetăţean străin, care ar fi plecat din ţară în 2017

„Vorbim despre un număr de trei deţinuţi, a fost o eroare de calcul, în sensul că un corp de clădire căruia i se supun trei secţii a fost categorisit greşit. Nu era pe lista aceea cu clădirile care ar fi trebuit să aibă condiţii improprii, ca să ducă la eliberarea unor deţinuţi. S-au calculat nişte zile în plus pentru aceşti deţinuţi şi au fost puşi în libertate. Ulterior, la o verificare, s-a constatat eroarea. Noi am avertizat că dacă aplicarea acestei legi nu este pregătită corespunzător sunt posibile nişte erori, ceea ce înseamă fie punerea în libertate eronat, adică mai devreme, fie anumiţi deţinuţi vor sta mai mult decât ar fi necesar în penitenciar.

Nu ştiu exact de ce erau condamnaţi aceşti trei deţinuţi, însă fiind la penitenciarul Giurgiu, care are profil de maximă siguranţă, cel mai probabil, erau recidivişti şi cu pedepse mari. Din informaţiile pe care le avem şi noi, unul dintre cei trei deţinuţi este cetăţean străin şi a părăsit România, imediat ce a fost eliberat. În situaţia asta, se impune o verificare a tuturor eliberării condiţionate în perioada aceasta şi se impune ca cel, care nu a organizat corespunzător, să răspundă”, a declarat Sorin Dumitraşcu.

Greșeală de coordonare

Sorin Dumitraşcu a mai precizat că nu este vorba de o greşeală de evidenţă, ci de una de coordonare între directorul penitenciarului, directorul adjunct de pază şi şeful care se ocupă cu aplicarea regimului deoarece aceştia au avut teren să actualizeze fişele de cameră pentru mutarea deţinuţilor pe secţii cu aplicaţia PMS Web.

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au transmis că este vorba despre trei deţinuţi pentru care s-a produs o neînţelegere la stabilirea camerelor în care şi-au executat pedepsele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *