Prima pagină » Eveniment-Social » Doi cunoscuți profesori universitari din Iași au dat lovitura! Au impresionat întreaga Românie
Doi cunoscuți profesori universitari din Iași au dat lovitura! Au impresionat întreaga Românie

Doi cunoscuți profesori universitari din Iași au dat lovitura! Au impresionat întreaga Românie

06 feb. 2023, 02:00, 3 ,
Valentin HUȚANU, în Eveniment-Social

Doi profesori universitari din Iași au impresionat întreaga Românie! Ei au fost incluși pe o listă specială. Aceștia sunt și cercetători în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Este vorba de prof. univ. dr. Tudor Luchian de la Facultatea de Fizică și prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan, prodecan al Facultății de Istorie, care au fost printre finaliștii Galei Cercetării Românești 2023, ce a fost organizată la finele lunii ianuarie de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Doi reputați profesori universitari din Iași au fost remarcați de întreaga Românie! Aceștia au fost incluși pe o listă specială. Ei sunt și cercetători în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC). Este vorba de prof. univ. dr. Tudor Luchian de la Facultatea de Fizică și prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan, prodecan al Facultății de Istorie, care au fost printre finaliștii Galei Cercetării Românești 2023, ce a fost organizată la finele lunii ianuarie de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Doi cunoscuți profesori universitari din Iași au dat lovitura! Au impresionat întreaga Românie

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunță o premieră. Gala Cercetării Românești a avut prima ediție în acest an, pe 31 ianuarie, la Ateneul Român. Au fost premiate realizările celor mai valoroși cercetători români din țară, dar și din diaspora.

Această primă ediție și-a propus să fie începutul unui eveniment de tradiție, prin care să se recunoască meritele deosebite și rezultatele excepționale din domeniul de cercetare, proiecte aplicate, precum și potențialul de a anticipa și de a aborda provocările viitorului. În cadrul evenimentului festiv din acest an s-au acordat premii pentru cercetare și inovare pentru cercetători individuali și echipe de cercetare, atât pentru cei tineri, cât și pentru cei cu experiență.

Istoricul Laurențiu Rădvan a făcut descoperiri documentare interesante, legate de orașul Iași, tocmai la Moscova

Laurențiu Rădvan este un istoric, specialist în Istorie medievală și pre-modernă, profesor universitar doctor la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din 2003, doctor în Istorie, cu preocupări de istorie urbană, istorie socială și economică. Premiul „A.D. Xenopol” al Academiei Române, pentru lucrarea „Orașele din Țara Românească până la sfârșitul secolului al XVI-lea”, Iași, 2004; membru al Comisiei de istoria orașelor din România a Academiei Române (din 1999) și al Comisiei Internaționale de Istorie a Orașelor (din 2008). De precizat că, acum ceva ani, istoricul Laurențiu Rădvan a făcut descoperiri documentare interesante, legate de orașul Iași, tocmai la Moscova.

Cercetătorii UAIC au descoperit o metodă de detecție rapidă a diferiților patogeni, aplicabilă şi pentru COVID-19

Pe de altă parte, prof. univ. dr. Tudor Luchian face parte din Departamentul de Fizică, Laboratorul de Biofizică Moleculară și Fizică Medicală din cadrul UAIC, fiind conducător de doctorat în domeniul Fizicii. El a coordonat Institutul de Cercetări Interdisciplinare (ICI) de la „Cuza”. De reamintit că prof. univ. dr. Tudor Luchian, alături de un grup de cercetători ai Laboratorului de Biofizică Moleculară şi Celulară din cadrul Facultății de Fizică (Institutul de Cercetări Interdisciplinare) a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a introdus, încă din anul 2019, o metodă de depistare timpurie a infecţiilor produse de agenţii patogeni, bacterieni sau virali, bazată pe detecţia rapidă a unor fragmente scurte de acizi nucleici.

Această metodă ar putea sta la baza realizării unor dispozitive portabile, mai ieftine şi mai uşor de utilizat decât cele curente (e.g., RT-PCR), utile în detecţia în unităţi mobile a fragmentelor de acizi nucleici, care ar putea fi foarte utilizate în diferite situaţii sociale, inclusiv în cea generată de COVID-19.

Așadar, doi cunoscuți profesori universitari din Iași au dat lovitura și au impresionat întreaga Românie.

Comentarii
  • Dar de habil, nimica ?
    S-a intors in satul lui de langa Bacau sau are examene sa fie depotat Haur !

  • Bine ca ati schimbat fotografia dl. Radvan. Prima „data” din viitor….😁

  • Aloeoooo marii savanti de carton ai lui CUZA. Unul dintre ei publica numai in regim OPEN ACCES, iar celalat nu publica mai nimica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 august 2024
01 august 2024