Prima pagină » Local » Doi bărbați au primit o nouă șansă la viață la Spitalul Clinic Doctor „C.I. Parhon” din Iași. Operațiile au fost simultane și au durat 5 ore – VIDEO
Doi bărbați au primit o nouă șansă la viață la Spitalul Clinic Doctor

Doi bărbați au primit o nouă șansă la viață la Spitalul Clinic Doctor „C.I. Parhon” din Iași. Operațiile au fost simultane și au durat 5 ore – VIDEO

06 iul. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Medicii de la Spitalul Clinic Doctor „C.I. Parhon” au realizat duminică, 4 iulie 2021, două operații inedite. În 5 ore au reușit să salveze doi bărbați. După mai mulți ani de dializă, aceștia au primit o șansă la o viață. Unul dintre pacienți este un bărbat de 44 de ani, care de 18 ani făcea dializă, iar celălalt are 56 de ani și este un fost pompier

Duminică, 4 iulie 2021, a fost o zi plină la Spitalul Clinic Doctor „C.I. Parhon” din Iași. Doi bărbați, de 44 și, respectiv, 56 de ani, au primit o nouă șansă la viață. După 18 ani de suferință, bărbatul din Suceava, de 44 de ani, poate răsufla ușurat. Acesta, împreună cu un fost pompier din Vaslui, în vârstă de 56 de ani, au suferit câte o intervenție de transplant renal.

„Cei doi pacienți care au fost transplantați în cursul zilei de duminică sunt două persoane cu un statut viral hepatic pozitiv, atunci au fost aleși să primească acest transplant, de la un donator care avea la rândul lui aceeași problemă. A fost o intervenție complicată, derulată în paralel în ambele săli de operație. Unul dintre cei doi pacienți este o persoană cu o vechime foarte mare în dializă. Vorbim de pacientul din Suceava, care are 18 ani de când face dializă.

Este o viață de om și am putea spune că este o ultimă speranță de a reveni la o viață normală, după atâția ani pe dializă. Și cel de-al doilea caz este unul foarte impresionant, deoarece este un fost pompier. Un om care a sărit pentru alții să îi ajute atunci când a fost solicitat. Și uite că acum a beneficiat el de ajutorul unei familii, care a acceptat să doneze pentru ca el să aibă o șansă la o nouă viață”, a declarat dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Doctor „C.I. Parhon” din Iași.

Cele două operații au fost efectuate simultan

Medicii spun că operația, care a durat aproximativ 5 ore, a fost un succes, iar cei doi pacienți se simt foarte bine și se recuperează. Donatorul cadaveric a fost din Bistrița.

„Au fost două intervenții de implant a rinichilor, care au fost recoltați de la Spitalul din Bistrița, prin colaborare cu chirurgii de la Centrul Fundeni, București, care au fost acolo să recolteze, am reușit să primim și noi la timp grefele renale. În cursul zilei de duminică, 4 iulie 2021, am efectuat simultan cele două intervenții de transplant renal. Pacienții sunt bine, se recuperează în secția de transplant. Durata intervențiilor a fost ca de obicei, 4 – 5 ore. În timpul intervenției au fost mici momente mai dificile, din cauză că vorbim despre doi pacienți anurici, dializați de foarte multă vreme, dar nimic ce nu am putut rezolva intraoperator”, a precizat dr. Adelina Miron, medic primar urologie.

Medicii spun că cele două intervenții au fost inedite.

„Două intervenții foarte grele și realizate de echipa de transplant de la Spitalul «Parhon». Au fost două intervenții de transplant renal inedite. Principala diferență a acestor operații, față de cele anterioare, este legată de statutul de pacient cu hepatită B. Transplantul unui pacient dializat cu hepatită B este mai rar. Există centre în care aceste intervenții sunt refuzate, din cauza unor posibile complicații, care pot să apară. Din fericire, avem o experiență de peste 10 ani”, a mai adăugat dr. Ionuț Nistor.

În acest an, la Spitalul Clinic Doctor „C.I. Parhon” din Iași s-au efectuat 24 de transplanturi.

Un bărbat care a luat zilnic, timp de un an, Paracetamol, și-a pierdut funcția renală

În edițiile anterioare, reporterii „BZI” au prezentat cazul unui bărbat de 55 de ani care a ajuns la Spitalul Clinic Doctor „C.I. Parhon” în stare gravă. Acesta a fost transferat de la Spitalul din Piatra Neamț cu insuficiență renală gravă. Bărbatul a ajuns în această situație după ce timp de un an a luat zilnic pastile de Paracetamol, crezând că nu se va îmbolnăvi niciodată de COVID-19. Odată cu evoluția pandemiei a crescut și mai mult teama, ajungând să ia și câte 3 – 4 pastile pe zi. Acum, rinichii nu îi mai funcționează deloc. Din păcate, eforturile medicilor ieșeni de a-i salva rinichii au fost în zadar. Barbatul s-a întors pentru controlul periodic, iar medicii nu au observat îmbunătățiri. În prezent, acesta face dializă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *