Doi adolescenți au ajuns cu insolație la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași după ce au fost la piscină. Prof. dr. Laura Solovăstru spune că aceștia aveau toate simptomele specifice insolației, după ce s-au expus mai multe ore la soare. Totodată, cei doi tineri au spus medicilor că au folosit cremă de protecție doar înainte de a se arunca în piscină. Specialiștii trag un semnal de alarmă și avertizează că expunerea necontrolată la soare poate avea repercusiuni grave
Doi adolescenți din Iași au ajuns de urgență la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași după ce s-au expus la soare timp de mai multe ore. Părinții acestora au sunat la 112 după ce copiii au început să aibă vărsături, amețeli, stare generală de rău. Ajunși la spital, cei doi tineri au spus medicilor că au folosit protecție solară doar înainte de a intra în piscină. Din acest motiv, au suferit arsuri solare grave pe care, inițial, nu le-au simțit. După ce au ajuns acasă au observat că pielea începe să se înroșească din ce în ce mai tare și că încep să le iasă bășici cu apă. Când febra s-a intensificat, părinții au chemat ambulanța.
La Clinica de Dermato-venerologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași ajung săptămânal cu arsuri solare câte 3-4 ieșeni
La Clinica de Dermato-venerologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași au ajuns 2 adolescenți cu insolație . Cu o stare vizibilă de rău și cu simptomele asociate insolației, cei doi au intrat imediat în atenția medicilor. Săptămânal, cu arsuri solare ajung la spital, în medie, 3-4 ieșeni. Din fericire, așa cum susțin medicii, în acest an nu prea au fost cazuri de insolație.
„La Clinica de Dermato-venerologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași primim săptămânal 3-4 pacienți cu arsuri solare după ce s-au expus ore îndelungate la radiații UV. Din nefericire, am avut și 2 adolescenți care, pe lângă arsurile solare de care au suferit, au fost diagnosticați și cu insolație. Aceștia au ajuns la spital cu vărsături, amețeli, febră, stare generală de rău”, spune prof. dr. Laura Solovăstru, șefa clinicii de Dermato-venerologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.
Cei 2 adolescenți care au ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași cu insolație și arsuri solare sunt blonzi, cu ochi albaștri
Cei mai inconștienți de efectele negative ale expunerii îndelungate la soare sunt adolescenții, spun medicii. Din plăcerea de a sta la piscină, aceștia uită că trebuie să se protejeze în orele de vârf ale zilei, când radiațiile solare sunt puternice. Cei doi adolescenți ajunși cu insolație la spital au povestit medicilor că au folosit protecție solară doar înainte de a se arunca în piscină.
„Cei doi pacienți au folosit produse cu factor de protecție solară doar înainte de a intra în piscină, uitând faptul că, după ce intră în apă, vor trebui să o aplice din nou. Având pielea de fototip1 cu părul blond și pielea deschisă la culoare, cei doi au suferit arsuri solare grave, care au necesitat îngrijire medicală de urgență”, mai spune medicul ieșean.
Prof. dr. Laura Solovăstru: „Persoanele care se expun la raze UV artificiale sau naturale pe o perioadă mai mare și necontrolat se pot confrunta cu cancerul cutanat”
Persoanele care se expun frecvent la soare, considerând că pielea bronzată are un aspect mai plăcut, sunt avertizați că în timp pot face cancer de piele. Totodată, treptat, se vor confrunta cu riduri profunde și piele îmbătrânită.
„Persoanele care se expun la raze UV artificiale sau naturale pe o perioadă mai mare și necontrolat se pot confrunta cu cancerul cutanat. Cancerul de piele constă în creșterea anormală a celulelor dermei. De obicei, apare pe zonele de piele expuse la lumina soarelui și anume, în zonele feței, a gâtului, pe mâini și brațe. Totodată, cancerul cutanat poate apărea oriunde pe corp, inclusiv în acele zone care nu sunt expuse razelor ultraviolete. Principalii factori de risc pentru cancerul de piele sunt expunerea la razele ultraviolete (UV), atât cele naturale produse de lumina soarelui, cât și artificiale, emise de aparatele din saloanele de bronzat. Un alt factor care influențează apariția cancerului de piele este culoarea deschisă a acesteia”, mai spune prof. dr. Laura Solovăstru .
Ieșenii, avertizați să se prezinte de urgență la medic dacă observă apariția unor alunițe sau a unor pete pe piele
Prof. dr. Laura Solovăstru recomandă ieșenilor să se expună la soare controlat și să utilizeze creme cu protecție solară pentru a evita insolația, arsurile solare și cancerul de piele. Cei care observă o aluniță pe piele care are un aspect atipic, o nouă pată sau o leziune mai închisă la culoare, trebuie să se prezinte de urgență la medic. Acesta poate fi primul semn al apariției cancerului de piele.
„Medicul dermatolog va verifica atent fiecare porțiune de corp în situația în care apar eventuale nereguli după expunerea la soare. Razele ultraviolete cauzează în timp distrugerea fibrelor din structura pielii, denumite medical fibre de elastină și colagen, astfel pielea devine uscată și ridată. Cei care observă modificări ale pielii, ca apariția alunițelor sau a petelor, trebuie să se prezinte de urgență la medic”, încheie medicul ieșean.