Prima pagină » Eveniment-Social » Documentarul unui regizor din Iași, nominalizat la premiile Gopo! „În căutarea inginerului Dragomirescu” prezintă una dintre miile de drame ale regimului comunist – GALERIE FOTO

Documentarul unui regizor din Iași, nominalizat la premiile Gopo! „În căutarea inginerului Dragomirescu” prezintă una dintre miile de drame ale regimului comunist – GALERIE FOTO

25 feb. 2023, 02:00,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

„În căutarea inginerului Dragomirescu”, documentarul regizorului ieșean Dragoș Zămosteanu, a fost nominalizat pe „lista lungă” a premiilor Gopo. Pelicula prezintă povestea dramatică a unui inginer arestat de Securitate și a familiei sale. Spre deosebire de alte producții premiate, filmul lui Zămosteanu nu a dispus de un buget mare, fapt care face ca această realizare să fie și mai surprinzătoare

„În căutarea inginerului Dragomirescu” este cel mai recent film documentar al lui Dragoș Zămosteanu, care a mai realizat documentare pe aceeași linie tematică, cea a evidențierii unor destine marcate de urgiile regimului comunist, precum „Ține, Doamne, partizanii până vin americanii!” (2015), „Grup Canal ’77” (2019).

În perioada 2017-2020, Zămosteanu a fost și coordonatorul unui workshop de film documentar pentru liceeni și studenți din cadrul Festivalului de Film Documentar DocEst, workshop finalizat cu scurtmetraje dintre care „Pe urmele lui Benjamin Fondane” (2019) s-a bucurat de o apreciere aparte, fiind proiectat la Iași cu ocazia Zilelor Memoriei Victimelor Holocaustului. Cunoscutul regizor a povestit reporterilor BZI cum a început totul și ce l-a determinat să transforme trăirile inginerului Gheorghe Dragomirescu și ale familiei sale într-o producție cinematografică.

„Am auzit de mult de acest inginer, pentru că eu sunt tot din Pașcani. Acum doi ani, m-am apucat efectiv de lucru pentru că, văzând că este atâta lume, în special tineret, care habar nu are ce au însemnat anii ăia, mi-am spus că poate ar fi interesant să se afle aberațiile care se întâmplau în comunism”, a declarat regizorul Dragoș Zămosteanu.

Povestea documentarului nominalizat la premiile Gopo

Documentarul „În căutarea inginerului Dragomirescu” a fost realizat cu sprijinul Fundației Culturale „Memoria” din București, căreia regizorul îi este recunoscător.

„Nimic nu ar fi fost posibil fără sprijinul Fundației Culturale, ei au fost singurii care m-au ajutat. Despre poveste… În 1959, personajul principal se afla la o petrecere de Sf. Vasile… Acolo a început să cânte niște melodii, «Deșteaptă-te, române», «Vântuleț de Primăvară», «Pe al nostru steag e scris unire»… Unul dintre cei care se aflau la masă era turnător la Securitate și transmite mai departe ce a făcut inginerul, șeful atelierelor CF din Pașcani. Aceste melodii erau interzise, ca atare, pe 4 ianuarie, acesta este arestat. Moare în același an, pe 14 decembrie, la Periprava, Brațul Chilia, în Delta Dunării. Era tatăl a 6 copii, aceasta este povestea”, a adăugat regizorul Dragoș Zămosteanu.

Premii pentru „În căutarea inginerului Dragomirescu”

Producția a avut premiera la Iași, în luna aprilie 2022, la Festivalul de Psihanaliză și Film, fiind selectat, de asemenea, la prestigiosul Festival Internațional de Film Documentar „Astra”, de la Sibiu, la Simfest, Târgu Mureș.

„Am luat premiul pentru cel mai bun film documentar la Festivalul de la Râșnov, premiul la Festivalul de Târgu Mureș, la Sibiu, dar și nominalizarea aceasta pe lista lungă la premiile Gopo. Trebuie să spun că, având în vedere că filmul a fost făcut cu un buget mic, acest premiu înseamnă mult. Restul filmelor nominalizate au dispus de bani serioși. Echipa noastră a fost compusă din doi muzicieni care m-au ajutat extrem de mult cu coloana sonoră, Radu Rădescu, apoi George Tacalea care m-a ajutat cu varianta instrumentală, traducători… În rest, în materie de sunet, montaj, eu am fost.

Mai departe, la Gopo se vor anunța 5 producții nominalizate care vor intra în cursa finală. Eu nu-mi fac vreun fel de iluzie, pe mine asta m-a bucurat, că e acolo și că, luând în calcul bugetul, este o mare performanță”, a menționat regizorul Dragoș Zămosteanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`