Competiţia din cadrul celei de-a XIV-a ediții a Festivalului de Film şi Istorii de la Rîşnov s-a încheiat în weekendul trecut, premiul cel mare al juriului de profesioniști fiind anunţat sîmbătă, 27 august. La categoria „Cel mai bun documentar – Premiul juriului profesionist” au fost desemnate cîștigătoare ex aequo filmele „Massoud, l’Heritage”, în regia lui Nicolas Jallot, producţie franceză din 2021, și „În căutarea inginerului Dragomirescu”, în regia lui Dragoş Zămosteanu, producţie românească din 2022.
Juriul profesionist, format din Alfonso-Santos Gargallo (regizor şi producător spaniol), Irina-Margareta Nistor (critic de film, cineast) şi Ion-Andrei Gherasim (preşedintele Fundaţiei „Corneliu Coposu”), a votat în unanimitate pentru documentarul cineastului român.
„Filmele selecționate pentru competiția de anul acesta au adus în atenția publicului subiecte diverse și abordări interesante. Mă bucur că două filme românești au reușit să fie pe lista finală de cîștigători alături de o producție din Franța și una din Spania. Filmul documentar este prea puțin exploatat și valorificat în România și eu cred foarte mult în impactul acestui tip de filme ca instrument de educație și înțelegere”, a declarat Mihai Dragomir, directorul Festivalului de Film și Istorii Rîșnov.
„În căutarea inginerului Dragomirescu” este povestea tragică a inginerului Gheorghe Dragomirescu din Paşcani, victimă a Securităţii, mort în lagărul comunist de la Periprava în anul 1959. Filmul de 76 de minute a concurat alături de alte creații din Argentina, Australia, Chile, Franţa, România şi SUA.
Când a avut loc premiera la Iași
Documentarul lui Dragoș Zămosteanu a avut premiera la Iași în luna aprilie, la Festivalul de Psihanaliză și Film, unde a fost prezentat de directorul festivalului, Irina-Margareta Nistor, fiind selectat, de asemenea, la prestigiosul Festival Internațional de Film Documentar „Astra”, de la Sibiu, și la Simfest, Tîrgu Mureș.
Filmul a fost realizat cu sprijinul Fundației Culturale „Memoria” din București, al cărei membru, istoricul Cosmin Budeancă, susține și coordonează an de an cu pasiune și energie Școala de vară din cadrul FFIR.
„În căutarea inginerului Dragomirescu” este cel mai recent film al lui Dragoș Zămosteanu, care a mai realizat, pe aceeași linie tematică a evidențierii unor destine marcate de urgiile regimului comunist, documentare precum „Ține, Doamne, partizanii pînă vin americanii!” (2015), „Grup Canal ’77” (2019). În perioada 2017-2020 Zămosteanu a fost și coordonatorul unui workshop de film documentar pentru liceeni și studenți din cadrul Festivalului de Film Documentar DocEst, workshop finalizat cu scurtmetraje dintre care de o apreciere aparte s-a bucurat „Pe urmele lui Benjamin Fondane” (2019), proiectat la Iași cu ocazia Zilelor Memoriei Victimelor Holocaustului.
„Nu mă așteptam!”, a declarat Dragoș Zămosteanu imediat după anunțarea marelui premiu. „Este o mare bucurie, mulțumesc juriului și celor care au venit la proiecții!”, a adăugat realizatorul filmului.
Irina-Margareta Nistor, preşedinta juriului profesionist, apreciază în comentariile sale de final de ediție FFIR 2022, în legătură cu filmul „În căutarea inginerului Dragomirescu”: „Este un documentar atît de bine făcut (…), care a fost continuat și de un spectacol, «Vîntuleț de primăvară», gîndit de Radu Rădescu și cu povești chiar de-aici, din Scheii Brașovului, foarte frumoase și tandre, citite de Vlad Ivanov. Și m-am gîndit că poveștile astea au fost citite pentru cei șase copii ai inginerului Dragomirescu, care au rămas fără tată și cărora n-a mai apucat nimeni nici să le citească, nici să le povestească…”