Timp de două săptămâni, ieșenii vor putea admira, la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, un document istoric foarte vechi, mai exact un zapis. Marți, 13 decembrie 2022, un grup de elevi, plecând de la acest zapis din anul 1687, cu semnătura cronicarului Miron Costin, vor fi provocați să deslușească misterele alfabetului slavon
Ieșenii vor putea privi un document foarte vechi ce va fi expus pe o perioadă de doar două săptămâni la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” Iași. Este vorba despre un zapis (dovadă scrisă) de vânzare a unei jumătăți din satul Cozmești, între Maria Ciolpan, văduva jitnicerului Gheorghe Ciolpan, și hatmanul Velișco Costin, datat 1687 (7196) septembrie 20, Iași. Ieșenii vor putea să vadă acest document în perioada 13-28 decembrie 2022.
De ziua Casei cu arcade, un document foarte vechi poate fi văzut de ieșeni
Documentul a fost achiziționat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în data de 10 octombrie 1973, de la istoricul și publicistul George Potra (1907-1990). Acesta este cunoscut pentru lucrările sale dedicate istoriei Bucureștilor. Zapisul va fi expus publicului în perioada 13-28 decembrie 2022, la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” Iași, cu ocazia Zilei Casei cu arcade.
Marți, 13 decembrie 2022, de la ora 14:00, la Muzeul „Sfântul Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” are loc atelierul de educație muzeală și literară „Începuturile limbii române”, organizat în parteneriat cu Colegiul Agricol „Vasile Adamachi” din Iași.
Elevii vor participa la o vizită interactivă în cadrul muzeului și vor afla detalii despre activitatea Mitropolitului Dosoftei și a cronicarului Miron Costin, în special despre contribuția acestora la începuturile scrierii în limba română.
În a doua parte a activității, plecând de la un zapis din anul 1687, cu semnătura cronicarului Miron Costin, cei prezenți vor fi provocați să deslușească misterele alfabetului slavon.
Expoziție documentară de doar două săptămâni
Începând de marți, 13 decembrie 2022, publicul este invitat la o expoziție documentară ce va fi deschisă pe o perioadă de doar două săptămâni. Astfel, între 13 și 28 decembrie 2022, vizitatorii au ocazia să admire un document istoric: un zapis de vânzare a unei jumătăți din satul Cozmești, ținutul Suceava, între Maria Ciolpan, văduva jitnicerului Gheorghe Ciolpan, și hatmanul Velișco Costin, datat 1687 (7196) septembrie 20, Iași.
Cunoscutul cronicar Miron Costin, fratele mai mare al hatmanului, semnează la această „tocmală” ca martor, alături de alți mari boieri ai vremii: Vasile Costache, Tudosie Dubău sau Ionașco Balș.
Casei cu arcade îi este dedicat anual un program organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, din data de 13 decembrie 2019. Este și ziua în care edificiul a fost redeschis publicului vizitator, în urma reabilitării sale, lucrările de restaurare fiind finanțate cu fonduri europene, accesate de Consiliul Județean Iași în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.
Astfel, un document foarte vechi, semnat de cronicarul Miron Costin, dar și alte elemente istorice importante vor putea fi văzute la expoziția de la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” Iași.