Prima pagină » Local » Doctorul Florin Roșu vorbește despre sechelele infectării cu Omicron la Iași!
Doctorul Florin Roșu vorbește despre sechelele infectării cu Omicron la Iași!

Doctorul Florin Roșu vorbește despre sechelele infectării cu Omicron la Iași!

05 feb. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Doctorul Florin Roșu a precizat că, până în prezent, nu au fost identificate sechele post infectare cu varianta Omicron la Iași. Acesta a menționat faptul că este mult prea devreme pentru a cunoaște urmările acestei tulpini

Medicii ieșeni de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, acolo unde sunt internați cei mai mulți pacienți infectați, au observat că o persoană care a trecut prin această infecție prezintă în perioada imediat următoare oboseală accentuată și tuse reziduală. Specialiștii nu au încă o situație clară a urmărilor ce rezultă după infectare și fac în continuare cercetări, deoarece această tulpină este relativ nouă.

”Ținând cont că varianta Omicron nu a determinat infectări de o perioadă lungă de timp și este relativ nouă, nu ne putem pronunța de sechele. Urmările infectării pe care ar putea să le determine, pe termen lung după boală, sunt încă necunoscute. În schimb, pacienții care au trecut prin infecția cu noua tulpină Omicron prezintă în perioada de convalescență oboseală accentuată, tuse reziduală, adică se vor mai confrunta un timp cu tuse. Urmărim îndeaproape inclusiv aceste aspecte, iar în momentul reevaluării pacienților, reevaluare care se face la 6 luni, vom stabili cu exactitate apariția și altor fenomene post infectare”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

Simptomele infecției cu Omicron

Medicii ieșeni au precizat că simptomele infecției cu Omicron sunt asemănătoare infecției clasice cu Covid-19 sau infecției cu tulpina Delta, dar simptomul specific noii tulpini este durerea în gât. Specialiștii recomandă prezentarea la medicul de familie a persoanelor care au o simptomatologie specifică infecției.

”După cum se cunoaște deja, tulpina Omicron a determinat cele mai multe infectări până în momentul de față. S-au realizat studii științifice foarte bine argumentate care au fost nișate pe diferite aspecte ale acestei noi tulpini și, într-adevăr, prezintă un grad de transmitere foarte mare, în schimb, capacitatea de a dezvolta forme grave este diminuată, comparativ cu tulpina Delta, ceea ce pe mine m-a determinat să fac afirmația pe care mi-o susțin, aceea că este începutul sfârșitului pandemiei”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași.

Doctorul Florin Roșu a descoperit doar două sechele ale infectării cu Omicron la Iași

Amintim că primele suspiciuni de infectare cu noua tulpină Omicron, foarte contagioasă, au apărut pe data de 22 decembrie 2021. Prima suspiciune de infectare cu tulpina Omicron a fost la un pacient internat la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași. Bărbatul în vârstă de 49 de ani, din județul Vaslui, se afla în evidențele spitalului cu o afecțiune urologică. În urma primei secvențieri făcute la Iași, confirmarea de infectare a primilor pacienți suspecți era de 99 la sută, urmând ca mai apoi să ajungă rezultatele de la laboratorul din București, de unde a venit și confirmarea.

Un studiu estimează că Omicron este de 2,7 până la 3,7 ori mai transmisibil decât varianta Delta în rândul persoanelor vaccinate. Cu toate acestea, se pare că Omicron poate să nu fie la fel de virulent sau intens în ceea ce privește simptomele, ca tulpinile anterioare, precum Alpha și Delta.

Vaccinurile Moderna, Pfizer, Johnson & Johnson și AstraZeneca par să protejeze împotriva consecințelor severe ale bolii. Medicul Florin Roșu a vorbit despre sechelele care pot apărea post infectare Omicron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *