Cunoscutul medic, Andreea Moldovan, a publicat un studiu în care arata că nu exista diferenţe, la copii, intre simptomele de gripă şi cele de COVID-19. Studiul făcut de o agenţie americană şi preluat de medicul din Braşov arată faptul că elevii, copiii, nu au simptome de COVID-19 diferite de cele a gripei.
Andreea Moldova a explicat faptul că toamna va aduce o provocare în plus pentru părinţi dar şi pentru medici. În centrul de interes al României se afla începerea anului şcolar, atunci când copiii sunt aşteptaţi să se întoarcă la şcoală.
Studiul publicat de o revistă releva faptul că nu exista simptome diferite, la copiii, între o gripă şi COVID-19
Medicul Andreea Moldovan a arătat un studiu publicat de o revistă din America. Medicul susţine ideea că toamna va fi o loterie în contextul în care copiii nu au neapărat simptome de COVID-19. Directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Brașov afirma că în moment ce vor apărea simptome în rândul copiilor, aceştia trebuie izolaţi şi nu mai trebuiesc duşi la şcoală:
La copii nu există diferenţe clare între simptomele date de gripă şi cele date de COVID, arată un studiu. Dr. Andreea Moldovan susține că anvergura simptomelor depinde de virus şi de organismul pe care apare infecţia, informează Mediafax.
Nu neapărat, pentru că şi copiii care au făcut gripă în sezonul trecut şi a fost o epidemie adevărată, care a lovit foarte mulţi copii, aveau simptome variabile, de la o uşoară astenie sau subfebrilitate sau o tuse rebelă până la simptome severe, cu febră înaltă, cu tuse, cu stare influenţată. Depinde atât de virus şi de organismul pe care apare infecţia anvergura simptomelor care apar şi pe care le dezvoltă persoana infectată. Toamna aduce o mare provocare pentru părinţi şi copii: gripă sau viroză, suprapuse peste COVID-19.
Un alt lucru interesant pe care l-au observat experţii americani a fost că vârsta medie a celor cu COVID-19 a fost de 9 ani, faţă de 4 ani, a celor cu gripă. Este necesar însă ca aceste date să fie validate şi de alte studii. Va fi o loterie să ştim dacă este una sau cealaltă sau dacă nu cumva vor fi amândouă. Copilul trebuie izolat, nu mai trebuie dus la şcoală sau la grădiniţă, pentru că este un risc mult prea mare pe care nu merită niciun părinte să şi-l asume, în al doilea rând este de anunţat medicul de familie, care va decide care este conduita în acel moment”, mai explică Moldovan.
Studiul publicat de o revistă din SUA trage un semnal de alarmă
Studiul a inclus 315 pacienți diagnosticați cu COVID-19 (164 [52%] bărbați; vârstă mediană, 8,3 ani [interval, 0,03-35,6 ani]) și 1402 pacienți diagnosticați cu gripă sezonieră (743 [53%] bărbați; vârstă mediană , 3,9 ani [interval, 0,04-40,4 ani]). Pacienții cu COVID-19 și cei cu gripă sezonieră au avut o rată de spitalizare similară (54 [17%] vs 291 [21%], P = 0,15), rata de admitere în unități de terapie intensivă (18 [6%] vs 98 [7% ], P = .42) și utilizarea ventilatoarelor mecanice (10 [3%] vs 27 [2%], P = .17). Mai mulți pacienți spitalizați cu COVID-19 decât cu gripă sezonieră au raportat febră (41 [76%] vs 159 [55%], P = .005), diaree sau vărsături (14 [26%] vs 36 [12%], P = .01), cefalee (6 [11%] vs 9 [3%], P = .01), durere corporală sau mialgie (12 [22%] vs 20 [7%], P = .001) și piept durere (6 [11%] vs 9 [3%], P = .01). Diferențele dintre pacienții internați cu COVID-19 și gripă care au raportat tuse (24 [48%] vs 90 [31%], P = 0,05) și dificultăți de respirație (16 [30%] vs 59 [20%], P = .13) nu au fost semnificative statistic.
Concluzii și relevanță a studiului pe copii
În acest studiu asupra copiilor din SUA cu COVID-19 sau gripă sezonieră, nu a existat nicio diferență în ratele de spitalizare, ratele de admitere în unități de terapie intensivă și utilizarea ventilatorului mecanic între cele două grupuri. Mai mulți pacienți spitalizați cu COVID-19 decât cu gripă sezonieră au raportat simptome clinice la momentul diagnosticului.