Prima pagină » Business în România » Dobânzile la depozitele bancare au scăzut surprinzător în doar un singur an! De la 10 până la 5%
Dobânzile la depozitele bancare au scăzut surprinzător în doar un singur an! De la 10 până la 5%

Dobânzile la depozitele bancare au scăzut surprinzător în doar un singur an! De la 10 până la 5%

19 aug. 2024, 10:55,
George Cristian în Business în România

Dobânzile la depozitele bancare au scăzut surprinzător de mult doar într-un singur an. Dacă în 2023 existau bănci care ofereau dobânzi la termen de chiar 10%, în aceste moment dobânzile sunt chiar și de 5%. O statistică arată că băncile mari oferă dobânzi mai mici, în timp ce băncile mai mici oferă dobânzi mai mari.

Vă aducem aminte faptul că băncile din România împrumută statul român cu sume extrem de mari, iar banii sunt veniți din depozitele românilor.

Dobânzile la depozitele bancare au scăzut surprinzător în doar un singur an

Băncile mari au redus dobânzile pentru depozitele la termen în lei, acestea situându-se acum în jur de 5%, în timp ce băncile mai mici oferă dobânzi care variază între 6% și 7%, conform datelor analizate de Ziarul Financiar pe baza simulărilor realizate cu ajutorul comparatorului online conso.ro.

Deși băncile continuă să aibă depozite semnificative, mult mai mari decât creditele acordate, reducerea dobânzilor la depozite a început înainte de scăderile dobânzii de politică monetară operate de BNR în ultimele două ședințe ale consiliului de administrație, din iulie și august. În prezent, ROBOR la 3 luni se situează la 5,58%, după ce BNR a redus dobânda-cheie la 6,5% în ședința din august, urmând o scădere anterioară de la 7% la 6,75%. În paralel, inflația a scăzut constant pe parcursul anului, apropiindu-se de 5%, ceea ce a influențat deciziile recente ale BNR de a micșora dobânda.

Dacă analizăm primele cinci cele mai mari bănci din România în funcție de active, observăm că dobânzile oferite depășesc ușor 5,5% pentru depozitele pe 12 luni, în timp ce pentru depozitele pe 3 luni, dobânzile scad chiar sub 4,5%.

Banca Transilvania și BCR oferă o dobândă de 5,2% pentru depozitele pe 12 luni. În schimb, CEC Bank, BRD și ING au dobânzi de 5,7%, 5% și, respectiv, 5,2%. Pentru depozitele pe 3 luni, dobânzile sunt de 4,7% la Banca Transilvania, 4,6% la BCR, peste 5%, mai exact 5,2%, la CEC Bank, 4,6% la BRD și 4,3% la ING.

Ce dobânzi la depozite au principalele bănci mici

Pe piața bancară extinsă, băncile mai mici oferă dobânzi la depozite de aproximativ 6-7%, cu TBI Bank în frunte, având o dobândă de 7% pentru depozitele pe 12 luni. ProCredit Bank și Intesa Sanpaolo Bank propun o dobândă de 6% pentru aceeași perioadă, în timp ce OTP Bank și Libra Bank oferă 5,8%. Chiar și pentru depozitele pe 3 luni, aceste bănci au dobânzi mai mari decât cele mai mari 5 bănci din piață. Astfel, TBI Bank oferă 6,05% pentru 3 luni, ProCredit Bank 5,3%, Intesa Sanpaolo Bank 5,5%, OTP Bank 5,55%, iar Libra Bank 5,25% pentru aceeași scadență.

În tot acest context trebuie să subliniem faptul că profitul sistemului bancar românesc a atins un nou record de peste 3,7 miliarde lei la sfârșitul primului trimestru (T1) din 2024, marcând o creștere de aproximativ 10% comparativ cu T1/2023, conform datelor publicate de BNR pe 23 mai 2024. În aceeași perioadă a anului trecut, profitul a fost de 3,4 miliarde lei.

În comparație, în aprilie 2024, băncile ofereau dobânzi de până la 8% pentru depozitele pe 12 luni, cu o variație între 6% și 8%. În ianuarie 2023, dobânzile la depozite depășeau 8%, unele bănci ajungând aproape de 10%. Așadar, băncile au redus dobânzile la depozite iar acest lucru este extrem de rău în contextul în care, în teorie, inflația reală ar putea fi peste dobânda oferită de instituțiile bancare ceea ce înseamnă o depreciere a depozitului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *