Prima pagină » Actualitate » Doar un singur român este în afara Aeroportului din Kabul, anunță ministrul de Externe, Bogdan Aurescu
Doar un singur român este în afara Aeroportului din Kabul, anunță ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

Doar un singur român este în afara Aeroportului din Kabul, anunță ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

20 aug. 2021, 13:32,
George Cristian în Actualitate

Noi informaţii ies la iveală în contextul în care forţele armate române au o operaţiune de evacuare a românilor aflaţi în Kabul, Afganistan. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a precizat faptul că un singur român este prins în afara aeroportului.

În dimineața zilei de vineri, același MAE a precizat că un cetăţean român a fost transportat de Armata Română din Afganistan în Pakistan.

Un singur român este prin în afara aeroportului Kabul, anunță Bogdan Aurescu, ministrul de Externe

Într-o precizare la un post de televiziune, Bogdan Aurescu a menţionat faptul că prin eforturile colegilor români, în aceste momente pe Aeroportul din Kabul sunt 14 români. De altfel, doar un singur român este în afara aeroportului:

„Mă bucur că am reuşit astăzi, prin eforturile colegilor din Celula de criză, să aducem în incinta aeroportului pe cei 14 cetăţeni români care se aflau încă de la începutul săptămânii într-o bază militară aflată la circa 6 km de aeroport. (…) A fost un demers foarte complicat. Ceilalţi cetăţeni români care se află în Kabul şi care nu sunt în aeroportul internaţional şi care nu şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi au planurile lor de evacuare care sunt stabilite de angajatorii lor, fie că vorbim despre ONU, fie că vorbim de o companie sau despre alte situaţii. Suntem în contact permanent şi cu aceşti cetăţeni români. (…)

În afară de cei 14 cetăţeni români, mai există un singur cetăţean român aflat în afara aeroportului care doreşte repatrierea şi care lucrează pentru un program ONU şi care, de asemenea, a încercat şi va încerca în continuare, cu un convoi al ONU, să ajungă la aeroport”, a spus Aurescu la Digi 24, potrivit Agerpres.

Faptul că s-a reuşit transportul în siguranţă a românilor din Kabul în aeroport reprezintă un succes ţinând cont că, potrivit unui raport ONU, talibanii au început să bată din ușă în ușă pentru a descoperi colaboratori NATO sau ai fostului Guvern.

14 români au fost deja transportaţi în Aeroportul Kabul din Afganistan

În contextul în care de aproximativ o săptămână, talibanii au cucerit capitala Kabul, mii de afgani dar şi cetăţeni de alte origini au luat cu asalt aeroportul Kabul pentru a putea pleca din țară. Inițial, în dimineața zilei de vineri, un român a fost transportat din Afganistan în Pakistan de forțele aeriene române. Ulterior, MAE a anunțat faptul că alți 14 români au fost transportați în Aeroportul din Afganistan de unde urmează să plece spre Pakistan iar apoi transferați în România

Premierul Florin Cîțu a anunţat în urmă cu câteva ore că autoritățile române se ocupă şi de transportul cetățenilor afgani care au colaborat cu forțele armate române în perioada războiului dar și de studenții care sunt bursieri în România:

„Azi dimineață la Kabul am mai extras 4 persoane: un român și trei de altă cetățenie. Suntem în contact permanent cu încă 14 persoane, care au ajuns la aeroport și pregătim acum procedura de aducere a lor. Am luat legătura și cu bursierii afgani care veneau în România: cu 9 dintre ei am luat legătura. Câțiva dintre ei și-au exprimat dorința de a veni în România și facem toate demersurile pentru a fi aduși în țară. Pentru personalul care a lucrat cu Ministerul Apărării Naționale în Afganistan se fac toate demersurile. E o procedură în derulare. a spus Florin Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *