Prima pagină » Titlurile zilei » Doar o zi până la un spectaculos eveniment organizat la Iași! Imagini și atracții de zile mari pentru public la deschiderea expoziției de flori, fructe și semințe „Flori de toamnă 2021”, din Grădina Botanică „Anastasie Fătu” – GALERIE FOTO

Doar o zi până la un spectaculos eveniment organizat la Iași! Imagini și atracții de zile mari pentru public la deschiderea expoziției de flori, fructe și semințe „Flori de toamnă 2021”, din Grădina Botanică „Anastasie Fătu” – GALERIE FOTO

29 oct. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

Mâine, 30 octombrie 2021, de la ora 11:00, va fi deschiderea oficială a unui spectaculos eveniment organizat la Iași! Este vorba despre a XLV-a ediție a acțiunii intitulate „Flori de toamnă 2021” – expoziție de flori, fructe și semințe, organizată în secțiile exterioare și complexul de sere de la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Cu prilejul acestei ediții aniversare, când se sărbătoresc 165 de ani de la fondarea primei grădini botanice din România, vor fi prezentate soiuri românești și internaționale ale genului Chrysanthemum, atât cele pentru floare tăiată (Chrysanthemum grandiflorum), care reunesc 215 varietăți horticole cultivate în sere și solarii, cât și soiuri de dumitrițe sau tufănele (Chrysanthemum indicum) în număr de 210 varietăți, cultivate în exterior

Mâine, 30 octombrie 2021, începând cu ora 11:00, va fi deschisă cea de-a XLV-a ediție a acțiunii intitulate „Flori de toamnă 2021” – expoziție de flori, fructe și semințe, organizată în secțiile exterioare și complexul de sere de la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC).

Cu prilejul acestei ediții aniversare, când se sărbătoresc 165 de ani de la fondarea primei grădini botanice din România, vor fi prezentate soiuri românești și internaționale ale genului Chrysanthemum, atât cele pentru floare tăiată (Chrysanthemum grandiflorum), care reunesc 215 varietăți horticole cultivate în sere și solarii, cât și soiuri de dumitrițe sau tufănele (Chrysanthemum indicum), în număr de 210 varietăți, cultivate în exterior. Secțiile exterioare și serele Grădinii Botanice pot fi vizitate până în ziua de 21 noiembrie 2021, zilnic, între orele 9:00 și 17:00. Prețul unui bilet este de 15 lei, iar, pentru grupurile organizate, de 8 lei. Fotografiatul este liber.

Grădina Botanică din Iași, înființată la 10 august 1856

Grădina Botanică din Iași, înființată la 10 august 1856, poartă numele fondatorului său, medicul și naturalistul Anastasie Fătu. În acest an, aniversează 165 de ani de transformări istorice pe diferite amplasamente din municipiul Iași, fiind prima grădină botanică universitară românească.

De asemenea, la expoziție vor putea fi admirate și 25 de specii ale genului Chrysanthemum, atât din flora spontană a diferitelor continente, cât și soiuri decorative prin flori sau frunze, anuale sau perene. Speciile menținute în colecție reprezintă o bază pentru înțelegerea evoluției genului de-a lungul timpului, prin evidențierea originii (specia parentală spontană Chrysantemum indicum), dar și a nivelului la care a ajuns crizantema prin practicile horticole de ameliorare și de creare a soiurilor cu valoare decorativă.

În ultimii ani, Grădina Botanică s-a îmbogățit cu cinci soiuri create în instituție

În Grădina Botanică din Iași, cultura crizantemei se practică de 5 decenii și urmează tendința generală de expansiune a tehnicilor noi de ameliorare, fiind create la Iași noi soiuri românești, cu o valoare științifică și decorativă deosebită. Astfel, există în cultură soiuri omologate și menținute de-a lungul timpului în această colecție reprezentativă la nivel național și internațional, între care 14 soiuri de dumitrițe (Paloma, Unirea, Armonie, Autumnala, Bicolor, Azur, Idila etc.) și 23 de crizanteme (Orizont, Lucian Corneliu, Simona, Carmen’, Asfințit, Anica, Tamara, Romică, Profira, Splendoarea Toamnei etc.).

În ultimii ani, pe lângă un număr mare de soiuri internaționale incluse în colecție, Grădina Botanică s-a îmbogățit cu cinci soiuri create în instituție, prin practicarea tehnicilor de ameliorare specifice, respectiv polenizarea încrucișată între soiurile Afințit x Epidote Jaune, urmată de selecția liniilor cu valoare decorativă deosebită, în prezent aceste selecții aflându-se în etapa de testare pentru distincție, uniformitate și stabilitate. Soiurile obținute și testate în cadrul Grădinii Botanice din Iași excelează prin calitate, productivitate și rezistență biologică superioară în condițiile date, fiind remarcate pentru culoare (de la galben auriu până la roșu și cărămiziu) și tip de inflorescență obținută (tipul 7 și tipul 8 din clasificările acceptate la nivel mondial pentru crizantemă – simplu, semidublu și anemonă).

O atenție deosebită este acordată tufănelelor și dumitrițelor tradiționale

O atenție deosebită este acordată tufănelelor și dumitrițelor tradiționale, întâlnite frecvent în gospodăriile țărănești, acestea remarcându-se prin port, vigoare și rezistența generală la boli și dăunători, ceea ce le califică în grupa soiurilor ca sursă viitoare de linii parentale pentru selecția și transmiterea acestor caracteristici valoroase. Prin caracteristicile deosebite ce țin de port, tip de inflorescență, culoare, crizantemele pot fi dirijate prin tehnici speciale de cultură sub forme de pom, cascadă, piramidă, bonsai, evantai etc., expuse pentru a evidenția aceste calități și perspectivele de utilizare a acestei plante în practicile horticole.

În cadrul expoziției, vor fi expuse eșantioane de fructe și semințe provenind de la specii de plante cultivate în spațiile exterioare și în serele Grădinii Botanice din Iași, sub genericul „Promisiunea vieții”, care invită publicul să exploreze rolul biologic al semințelor și semnificația acestora pentru diferite culturi ale globului.

Într-o zonă special amenajată vor fi expuse primele trei cele mai iuți soiuri de ardei din lume

O altă atracție a expoziției „Flori de Toamnă” va fi colecția de ardei iuți decorativi, ce reunește 10 specii și subspecii ale genului Capsicum, printre care cei șase taxoni parentali, genitorii majorității soiurilor și hibrizilor de ardei: Capsicum annuum, C. baccatum, C. baccatum var. pendulum, C. chinense, C. frutescens si C. pubescens, dar și specii sălbatice, cu importanță taxonomică: C. chacoense, C. eximium, C. nigrum si C. rhomboideum, organizați într-o secțiune aparte. Vor fi expuse 130 de soiuri și hibrizi, dintre care 13 taxoni nou introduși în colecție: C. annuum „Tequila

Sunrise”, C. annuum „Sangria Ornamental”, C. baccatum „Aji White Fantasy”, C. baccatum „Yellow Peru”, C. frutescens „Thai Burapa”, C. pubescens „Rocoto Manzano Yellow”, C. pubescens „Rocoto Manzano Red”, C. chinense „Black Stinger”, C. chinense „Red Savina”, C. chinense „Habanero Weiss”, C. chinense „Habanero Tasmanian”, C. chinense „Hot Paper Lantern” și C. chinense „Aji Charapita”. Acesta din urmă este considerat cel mai scump ardei iute din lume, 1 kilogram (aproximativ 75.000 de fructe) având prețuri cuprinse între 11.000 și 25.000 de dolari.
Iuțeala lor este una medie, de 30.000 – 50.000 Scoville Heat Units (SHU).

Scara Scoville măsoară în unități Scoville (în Engleza, Scoville Heat Units – SHU) cât de iute / de picant este un ardei iute sau orice alt fel de aliment condimentat, în funcție de concentrația de capsaicină. Capsaicina este una dintre numeroasele substanțe chimice denumite generic capsaicinoizi. Scara este numită așa după creatorul său, farmacistul american Wilbur Scoville. Astfel, într-o zonă special amenajată, vor fi expuse primele trei cele mai iuți soiuri de ardei din lume: C. chinense „Carolina Reaper” (2.200.000 SHU), C. chinense „Trinidad Moruga Scorpion” (2.000.000 SHU) și C. chinense „7 Pot Douglah” (1.800.000 SHU), alături de numeroase alte soiuri ale genului C. chinense, renumite pentru iuțeala lor caracteristică.

În complexul de sere vor fi expuse peste 200 de soiuri de dovleci decorativi

În același spațiu vor fi prezentate 16 specii și soiuri ale genului Solanum, taxoni cu importanță științifică și economică, specii toxice și medicinale, printre noutăți numărându-se zarna de catifea (Solanum chenopodioides), originară din Argentina, ale cărei fructe sunt surse de pigmenți violet, planta de kerosen (Solanum mauritianum), originară din America de Sud, plantă toxică pentru om dacă este ingerată și iritantă dacă este atinsă, și zarna africană (Solanum scabrum), specie ale cărei frunze sunt bogate în vitamine și minerale. În complexul de sere vor fi expuse, într-un spațiu tradițional inedit, peste 200 de soiuri de dovleci decorativi, dovleacul de ceară sau pepenele de iarnă și tărtăcuța șarpe, tigve, bureți vegetali, castraveți țepoși africani și mexicani, insulina vegetală sau castravetele amar, specii originare din America de Sud, Africa sau Asia.

De asemenea, în spațiile exterioare vor fi expuse forme topiare vegetale și colecția de varză decorativă, care reunește 76 de taxoni, între care vor fi expuși pentru prima dată 8 hibrizi ornamentali (Yokohama red, Yokohama White, Crystal Red, Crystal Deep Red, Crystal Pink, Crystal Snow, Lucir White, Lucir Rose) și 13 hibrizi cu valoare alimentară (Mercado de Copenhague, Bloemendaalse Gele, Grunner Krausser, Kapitan, Kalibos, Lerchenzunhgen, Westlander Habhoher, Vitessa, Victoria, Gloria, Hollywood, Shanghai și Evesham Special).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *