Prima pagină » Local » Doar o parte dintre autobuzele și tramvaiele CTP Iași sunt dezinfectate la capetele de linie din Copou, Dacia, Dancu și CUG

Doar o parte dintre autobuzele și tramvaiele CTP Iași sunt dezinfectate la capetele de linie din Copou, Dacia, Dancu și CUG

28 sept. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei, în Local

Reporterii BZI s-au deplasat la capetele de linie unde staționează mijloacele de transport public ale CTP Iași pentru a vedea cum se realizează dezinfectarea acestora, în vederea combaterii virusului SARS-CoV-2. La capetele de linie din Dacia, Canta, Copou, Dancu, CUG-Selgros și CUG-Tehnopolis se dezinfectează mijlocele de transport de către echipe de curățenie. Acțiunile de amploare de dezinfectare a autobuzelor și tramvaielor au loc în fiecare noapte, la retragerea în depou

Compania de Transport Public Iași realizează dezinfectarea autobuzelor și tramvaielor la capetele de linie Dacia, Dancu, Copou, Dancu, CUG-Selgros și CUG-Tehnopolis. În zilele 24 și 25 septembrie 2020, reporterii BZI s-au deplasat la capetele de linie din municipiul Iași. Astfel, la capătul de linie din Copou, o echipă de curățenie formată din două persoane încearcă să asigure igienizarea și dezinfectarea unui flux continuu de mijloace de transport public, care ajung, de multe ori, simultan. În acest mod, un tramvai sau un autobuz din două ajung să fie curățate, mai ales dacă șoferul mijlocului de transport public staționează pentru scurt timp și depășește zona unde se afla echipa de curățenie.

Suprafețele de contact sunt dezinfectate rapid, iar cu mopul este curățată doar cabina și treptele de urcare ale vatmanului sau șoferului de autobuz. În Dacia, pe de altă parte, se realizează doar ștergerea cu mopul a podelelor din tramvai și autobuz, iar în Canta și Dancu se realizează dezinfectarea, în interval de o oră, a trei din zece mijloace de transport public. Tot în capătul de linie din zona Canta, un șofer de autobuz a fost surprins curățând singur suprafețele de contact ale ușii și cabinei sale, reluând ulterior cursa fară ca echipa de curățenie să asigure dezinfectarea mijlocului de transport.

Mijloacele de transport de la capetele de linie sunt dezinfectate doar dacă timpul de staționare este mare

Pe de altă parte, reprezentanții CTP Iași spun că tramvaiele și autobuzele trebuie dezinfectate după fiecare cursă, la capetele de linii, doar că acest lucru depinde de probleme care pot apărea pe trasee. Astfel, dacă un conducător auto trebuie să reintre imediat în cursă nu mai permite echipei să înceapă curățenia. În aceste situații, mai explică reprezentanții, dezinfectarea se realizează la următoarea staționare la capăt de linie.

„Acțiunile de dezinfecție și igienizare continuă și pe parcursul zilei, cât timp mijloacele de transport se află la stradă. La capetele de linie din Dacia, Canta, Copou, Dancu, CUG-Selgros și CUG-Tehnopolis, echipele de curățenie dezinfectează suprafețele de contact cu soluția profesională pe bază de alcool cu acțiune rapidă. Îi asigurăm pe călători că operatorul de transport public ieșean întreprinde toate măsurile necesare asigurării unor condiții de curățenie normale”, a menționat Andreea Barna, purtător de cuvânt CTP Iași.

Autobuzele și tramvaiele sunt dezinfectate cu soluții profesionale, după retragerea în depou

Compania de Transport Public dezinfectează constant, în fiecare noapte, după retragerea în depou, autobuzele și tramvaiele cu soluții profesionale pe bază de alcool (Kiehl – Rapides), respectiv oxigen activ (Oxivir). Zilnic, în municipiul Iași, circulă 177 de autobuze și tramvaie, inclusiv cele care sunt la dispoziția călătorilor în timpul orelor de vârf.

„Mijloacele de transport public din Iași sunt dezinfectate în permanență în fiecare zi și noapte, încă din 23 ianuarie 2020, pentru a contribui la diminuarea riscului de răspândire a virusului SARS-CoV-2. În fiecare noapte, după retragerea în depou, mijloacele de transport public sunt igienizate și dezinfectate cu soluții profesionale pe bază de alcool (Kiehl – Rapides), respectiv oxigen activ (Oxivir). Conform indicațiilor tehnice, aceasta din urmă se folosește în încăpere închisă și, după ce este lăsată să acționeze timp de câteva ore, spațiul trebuie ventilat”, a mai precizat Andreea Barna, purtător de cuvânt al CTP Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 iulie 2024
06 iulie 2024