Prima pagină » Economic Local » Doar fermierii din Iași care au depus cererile unice pot solicita de la APIA adeverințele pentru credite
Doar fermierii din Iași care au depus cererile unice pot solicita de la APIA adeverințele pentru credite

Doar fermierii din Iași care au depus cererile unice pot solicita de la APIA adeverințele pentru credite

28 mart. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Specialiștii din Iași atenționează fermierii că doar cei care au depus cererile unice la APIA pot solicita și adeverințele necesare pentru accesarea creditelor bancare. Campania de depunere a cererilor se desfășoară până pe 15 mai 2022, însă fermierii mai pot solicita adeverințele și după această dată

Doar fermierii din Iași care au depus cererile unice pot solicita de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) adeverințele pentru obținerea creditelor bancare, atrag atenția specialiștii. APIA a încheiat convenții cu instituțiile bancare și nebancare, respectiv cu două fonduri de garantare, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN-SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN-SA (FNGCIMM). Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea de solicitare a subvențiilor, aferentă anului 2022.

Valoarea creditului va fi de până la 90 la sută din suma înscrisă în adeverința cuvenită solicitantului. În ceea ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor din Iași care doresc să acceseze credite să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare ce vizează costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii. În anul 2021 au fost depuse peste 300 de solicitări din partea fermierilor din județ care au vrut să obțină credite.

APIA mai primește cererile unice de plată, fără penalizări, până pe 15 mai 2022

În ceea ce privește campania de depunere a cererilor unice, până în prezent, fermierii din Iași au solicitat subvenții pentru 16.000 de hectare de teren agricol. Aceștia au depus la APIA 4.984 de cereri, prin care solicită subvenții pentru 15.590 de hectare. Completarea cererilor de plată se realizează accesând site-ul www.apia.org.ro, respectiv link-ul aplicației IPA online http://lpis.apia.org.ro, din ghidul de utilizare al acesteia, prin butonul ”Asistență”.

Fermierii trebuie să depună o singură cerere de plată, chiar dacă au terenuri în mai multe localități sau județe. De asemenea, începând din acest an, fermierii pot depune cererea de plată cu semnătură electronică. Documentele care se atașează la dosarul cererii unice de plată se transmit prin mijloace electronice. În anul 2021 au fost depuse 17.000 de cereri pentru o suprafață de 280.000 de hectare exploatate în județul Iași.

Fermierii din Iași care cer subvenții sunt responsabili de corectitudinea actelor depuse

Fermierii din Iași care solicită subvenții trebuie să verifice, împreună cu Primăria de pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul Agricol a terenului și să permită Primăriei să transmită la APIA adeverința. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată. Adeverințele pentru schemele din sectorul zootehnic sunt emise de asociația acreditată pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei / Oficiul Județean pentru Zootehnie.

Fermierii care au animale în exploatație au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate / corectate în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) de medicul veterinar concesionar. Aceștia trebuie să se adreseze centrului APIA pentru a completa declarația sectorului zootehnic în aplicația dedicată, înainte de accesarea IPA online. APIA plătește în această perioadă ajutorul național tranzitoriu.

Pentru a finaliza depunerea cererii unice, fermierii din Iași nu trebuie să se mai deplaseze la sediul APIA, cum se întâmpla înainte de pandemie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *