Prima pagină » Eveniment-Social » Doar două școli de stat din Iași, din cele 211, au program de After School. Iată cât trebuie să plătească părinții: „Sunt aproximativ 100 de cereri în fiecare an”
Doar două școli de stat din Iași, din cele 211, au program de After School. Iată cât trebuie să plătească părinții: „Sunt aproximativ 100 de cereri în fiecare an”

Doar două școli de stat din Iași, din cele 211, au program de After School. Iată cât trebuie să plătească părinții: „Sunt aproximativ 100 de cereri în fiecare an”

22 aug. 2024, 02:00, 1 ,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

La nivelul județului Iași, din cele 211 școli de stat, doar două au implementat programul „Școală după școală”. Acest program nu este unul gratuit și se realizează la cererea părinților.

Doar două școli de stat din Iași, din 211, au programul de After School

Conform reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Iași, la nivelul județului Iași sunt doar două școli de stat, din cele 211, care au implementat programul „Școală după școală”. Acestea sunt Școala Primară „Carol I” și Școala Gimnazială „Alecu Russo”.

„În județul Iași, sunt două unități școlare care organizează programul „Școală după școală’’, respectiv, Școala Primară «Carol I» și Școala Gimnazială «Alecu Russo». Programele before school și after school se desfășoară la cererea părinților prin implicarea financiară și organizatorică a acestora”, declară Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ Iași.

La Școala Gimnazială „Alecu Russo”, programul de After School se desfășoară în timpul anului școlar, în intervalul orar 12:00-16:00, iar profesorii sunt plătiți prin intermediul Asociației Părinților.

„Programul este reglementat de legislația în vigoare și poate fi organizat în școli. Școala are aprobare pentru implementarea acestui program și presupune desfășurarea activității în intervalul 12:00-16:00, deci după încheierea orelor de curs la învățământul primar. Persoanele care prestează activități, deci PFA-uri și contracte de muncă cu Asociația Părinților, deci tot circuitul financiar este unul foarte transparent și legal”, spune Oana Mihaela Simionovici, directorul Școlii Gimnaziale „Alecu Russo”.

Cât costă programul After School la o școală de stat din Iași?

Părinții trebuie să plătească, pe lună, aproximativ 500 de lei, în funcție de câte ore stă copilul la școală după ore, de activitățile pe care le face, dar și dacă dorește sau nu să mănânce de la o firmă de catering.

„Sunt copii care își aduc pachețel cu mâncare de acasă și mai sunt copii care mânâncă prin firme de catering. Prețurile diferă în funcție de necesități, dar pe lună, ar fi undeva la 500-600 de lei cu tot cu mâncare. Sunt 17 ani de când a fost implementat programul, a fost prima școală din Iași care a făcut asta. Știu că la școlile private costurile sunt mari, iar la noi nu s-a plâns nimeni și o facem pentru că avem cereri din partea părinților. Nu au cu cine să îi lase sau locuiesc la o distanță mai mare de școală. În principiu, sunt copiii școlii și sunt doar de la clasele primare”, adaugă Oana Mihaela Simionovici, directorul Școlii Gimnaziale „Alecu Russo”.

La Școala Gimnazială „Alecu Russo” sunt aproximativ 100 de cereri în fiecare an, iar locurile sunt distribuite în funcție de cerere.

„La noi, sunt cam 100 de cereri în fiecare an, iar ele se depun după începerea anului școlar. Eu cred că multe școli nu reușesc să implementeze programul pentru că nu pot asigura transparența financiară, plus că toți profesorii care prestează activități trebuie să dețină un PFA deschis, deci nu este loc de altele. Locurile sunt în funcție de numărul de solicitări ale părinților per clasă. Numărul copiilor în grupă poate varia în funcție de opțiuni și de nevoile identificate, respectiv 12-15. De obicei, numărul copiilor în grupe nu este foarte mare”, mai spune Oana Mihaela Simionovici, directorul Școlii Gimnaziale „Alecu Russo”.La nivelul județului Iași, există, aproximativ, un număr de 43 de After School-uri private. De exemplu, la EduCart, prețul pe lună este de 1.200 de lei, la Ekiclub, pentru programul standard, prețul este de 1.050 de lei pe lună, iar masa este de 22 de lei pe zi. La Școala Primară Lorelay, programul cu after school costă 1.900 de lei pe lună, iar masa pe zi este 19,50 de lei.

Comentarii
  • After school avem si la Scoala Ion Creanga unde emerita invatatoare Buzenchi Lya si-a luat casa in 4 ani….. a, tot doamna s-a ocupat si de mancarea copiilor printr-o “prietena”….. totul la “negru”. Adica fara acte si batai de cap!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`