Prima pagină » Titlurile zilei » DNA trebuie să intervină! Sechestru pe averea lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași! Gaură de 15,8 milioane euro pentru spitalul mobil de la Lețcani! Care este firul complet al evenimentelor!

DNA trebuie să intervină! Sechestru pe averea lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași! Gaură de 15,8 milioane euro pentru spitalul mobil de la Lețcani! Care este firul complet al evenimentelor!

07 sept. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Spitalul mobil de la Lețcani a ajuns o telenovelă fără sfârșit. În loc să fie inaugurat în luna mai 2020, așa cum era stipulat în contractul cu firma SDI Global LLC din Ankara, spitalul a ajuns să fie folosit ca vehicul electoral de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, în septembrie, în prag de alegeri locale 2020. Săptămâna trecută, șeful CJ Iași și Alina Popa, directorul Asociației Euronest, s-au ales cu o plângere penală la DNA pentru abuz în serviciu, deturnare de fonduri și zădărnicirea combaterii bolilor, pentru că nu au dus proiectul la timp. Procurorii ar trebui să instituie sechestru pe averea celor doi pentru recuperarea prejudiciului. Maricel Popa și-a trecut, însă, averea pe soție și pe firmele la care aceasta este acționar, pentru a-și pune totul la adăpost

Spitalul mobil de la Lețcani a devenit bătaia de joc a administrației conduse de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Unitatea medicală trebuia inaugurată în luna mai 2020, numai că a ajuns să fie folosită de șeful CJ ca instrument electoral pentru alegerile locale de la finalul lui septembrie. Contractul a fost semnat pe 21 aprilie 2020, cu termen de punere în funcțiune 27 de zile. Practic, pe 18 mai 2020, unitatea de la Parcul Transagropolis trebuia să fie funcțională. Numai că au trecut 112 zile și… nu s-a întâmplat nimic!

În aceste condiții, șeful CJ Iași și Alina Popa, directorul Asociației Euronest, s-au ales cu o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Iași, pentru abuz în serviciu, deturnare de fonduri și zădărnicirea combaterii bolilor. Plângerea a fost depusă de grupul de aleși județeni ai PNL Iași. Astfel, procurorii ar trebui să instituie sechestru pe averea celor doi pentru recuperarea prejudiciului. Maricel Popa și-a trecut, însă, averea pe soție, Mihaela Popa, și pe firmele la care aceasta este acționar, pentru a-și pune totul la adăpost.

Plângere penală la DNA pentru Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași: dezastru lăsat în urmă cu spitalul mobil de la Lețcani!

PNL Iași a depus plângere penală la DNA pentru Maricel Popa și Alina Popa, directorul Asociației Euronest pentru bătaia de joc cu spitalul mobil de la Lețcani. Ce înseamnă toate aceste detalii? Unitatea medicală are deja, cu ziua de astăzi, 7 septembrie, o întârziere de 112 zile de implementare. Firma turcă SDI Global LLC din Ankara trebuia penalizată cu 1 la sută din valoarea contractului pentru fiecare zi de întârziere. Asta înseamnă 15,8 milioane de euro, în condițiile în care valoarea spitalului a fost de 13,4 milioane euro.

Proiectul spitalului a fost inițiat de Consiliul Județean Iași (10,2 milioane de euro) și Consiliul Județean Neamț (3,2 milioane de euro), fonduri ce au ajuns la Asociația Euronest, organism care a derulat simulacrul de licitație de pe urma căruia au câștigat turcii.

Practic, penalitățile au depășit cu mult valoarea contractului, iar toți cei implicați în acest simulacru ar trebui să vină cu bani de acasă. Maricel Popa, Alina Popa, cât și Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, ar trebui să răspundă în fața legii.

DNA a luat deja în vizor proiectul spitalului mobil de lângă municipiul Iași

Odată cu plângerea depusă la DNA, procurorii trebuie să instituie și sechestru pe averea celor implicați. Spitalul mobil de la Lețcani a fost jonglat de ambii Popa și de Ionel Arsene, pe bani publici, favorizând firma turcă SDI Global LLC, din Ankara. Pentru abuz în serviciu, deturnare de fonduri, dar și pentru zădărnicirea combaterii bolilor, cei doi Popa au ajuns deja în vizorul DNA.

Conform celor de la PNL, Maricel Popa și Alina Popa, alături de Arsene, s-ar face culpabili de abuz în serviciu, deoarece, „prin modul defectuos de organizare a achiziției și contractării spitalului mobil și crearea premiselor supraestimării finanțării, acordate de cele două unități administrativ-teritoriale – județul Iași și județul Neamț, persoanele responsabile se fac vinovate de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu”.

Infracțiunea de abuz în serviciu este prevăzută de dispozițiile art. 297 Cod Penal și sancționată cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

Zădărnicirea combaterii bolilor și deturnare de fonduri

Cei de la PNL au adăugat că,

„prin faptele lor, aceștia au creat un prejudiciu însemnat financiar și logistic în privința achiziționării, instalării și punerii în funcțiune a unui spital modular COVID la Iași. Consecința acestor succesiuni de infracțiuni și blocaje a pus în pericol viața pacienților infectați cu COVID-19 și a făcut practic imposibilă tratarea acestora într-un spital dedicat. Totodată, numărul de cazuri grave și de decese din ultimele luni cauzate de virusul SARS-COV2, din Iași și din întreaga regiune a Moldovei, a fost multiplicat din cauza acțiunilor instituționale deficitare a persoanelor menționate. Prin acțiunile lor, aceștia au făcut ca, astăzi, la 5 luni de la votul dat în plenul Consiliului Județean Iași, pentru achiziția spitalului modular, structura să nu fie funcțională, în contextul în care județul se confruntă cu un număr record de cazuri de îmbolnăviri cu virusul SARS-COV2.

Un alt aspect care ar trebui avut în vedere de organele de anchetă privește stabilirea răspunderii referitor la agravarea situației epidemiologice la nivelul județului, ca urmare a întârzierii punerii în funcțiune a spitalului mobil. Așadar, dacă se va dovedi că modul de gestionare a relațiilor contractuale cu furnizorul spitalului i-a permis acestuia să tergiverseze din diverse motive livrarea și instalarea, va trebui văzut în ce măsură aceasta a contribuit la creșterea numărului de infectări, pentru că este evident că, dacă acest spital ar fi fost disponibil cu 2-3 luni în urmă, reacția sistemului medical privitor la pandemie ar fi fost îmbunătățită. Aceste elemente fiind circumstanțe agravante pentru răspunderea penală a celor vinovați. Astfel, faptele lor se încadrează la deturnare de fonduri și zădărnicirea combaterii bolilor”.

Conform art. 307 din Noul Cod Penal, deturnarea de fonduri se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani. În ceea ce privește zădărnicirea combaterii bolilor, situația este mult mai amplă. Art. 352 din Noul Cod Penal cuprinde mai multe secțiuni, cea mai aspră fiind cea în care o persoană poate face până la 15 ani de închisoare pentru o asemenea infracțiune. Iar faptul că ambii Popa, alături de Arsene, nu au pus în aplicare spitalul, numărul cazurilor de COVID-19 fiind tot mai ridicat la Iași le poate da apă la moară anchetatorilor.

Maricel Popa și-a pus averea la adăpost: casa din Copou este trecută pe firma soției!

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, are o avere impresionantă. Însă doar pe numele său nu apare mai nimic, totul fiind trecut pe soție, Mihaela Popa, sau pe firmele pe care aceasta le controlează. Până și casa de pe strada George Coșbuc, din Copou, a fost trecută pe una dintre firmele respective, Omega IS Communications SRL. Toate firmele sunt controlate de Mihaela Popa, soția șefului CJ, dar și de copiii acestuia, Deniss și Vlad Andrei. Fie că este vorba despre Omega Tehnoton, Medi Pac SRL, Tehno Pack SRL, Omega Mob SRL, Vitalef SA ori Augustus SRL, toate sunt trecute pe neamurile cele mai apropiate. Astfel, Maricel Popa s-a asigurat că nu va fi tras la răspundere.

Conform Codului Civil, „sechestrul asigurator constă în indisponibilizarea bunurilor mobile sau / și imobile urmăribile ale debitorului, aflate în posesia acestuia sau a unui terț, în scopul valorificării lor în momentul în care creditorul unei sume de bani va obține un titlu executoriu”. Sechestrul este dispus de cele mai multe ori pe parcursul soluționării cauzelor penale în care urmează să fie rezolvate și pretențiile civile formulate de persoana prejudiciată. Astfel, într-un dosar penal, procurorii pot institui sechestru pe bunurile celor vizați de anchetă. Mai apoi, instanța de judecată decide dacă va menține sau nu sechestrul asigurator.

Directorul Euronest i-a cântat în strună lui Maricel Popa: spitalul mobil, cea mai mare afacere din mandatul președintelui CJ Iași

Alina Popa, directorul Asociației Euronest, este căsătorită cu Dorin Popa, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași. Aceasta nu și-a depus declarația de avere, nefiind funcționar public. Și nici soțul său nu are vreo astfel de declarație. Chiar și în aceste condiții, DNA poate institui sechestru pe bunurile directorului Euronest.
Nici baronul Ionel Arsene, de la Neamț, nu trebuie uitat. Cum CJ Neamț a fost parte a acestei combinații de zile mari, și asupra acestuia trebuie extinse cercetările. Arsene și soția acestuia au un lanț de firme la care sunt acționari. DNA ar trebui să instituie sechestru și pe numele șefuluI CJ Neamț, pentru că și acesta s-a dat în spectacol cu spitalul mobil de la Lețcani și a avizat cheltuiala din banii județului vecin pentru o procedură care nu a mai ajuns la final.

Cea mai mare escrocherie medicală din județul Iași: 6 termene depășite de gașca controlată de Maricel Popa

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, s-a lăudat recent că unitatea medicală va fi gata în curând și că în containerele respective se montează aparatura medicală. Deja au fost 6 depășiri ale termenului în baza căruia turcii au câștigat contractul.

„Furnizorului i s-a făcut deja o plată în valoare de 1.520.848 de euro, fără a putea fi dovedită corelația între datele caietului de sarcini, ale ofertei depuse și, respectiv, elementele facturate de către furnizor. Conform prevederilor contractuale, plățile puteau fi efectuate doar după punerea în funcțiune a spitalului. Prin modul de alocare a sumelor, precum și organizarea achiziției și contractării spitalului mobil s-au creat premisele supraestimării finanțării, fapt de natură a prejudicia bugetele celor două unități administrativ-teritoriale. Toate aceste deficiențe constatate sunt de natură să creeze suspiciunea întemeiată a unei înțelegeri preexistente între reprezentanții părților implicate, care au favorizat atribuirea contractului unei anume societăți, respectiv celei care a furnizat spitalul mobil în discuție”, se arată în plângerea depusă de PNL Iași la DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025