Şeful DNA, Crin Bologa, refuză revocarea procurorului de şedinţă din dosarul Colectiv, după ce anterior măsura a fost solicitată de Secţia pentru Judecători a CSM. Mai mult, magistratul în cauză cere anularea deciziei prin care se solicita revocarea şi apărarea reputaţiei.
„Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, domnul Crin-Nicu Bologa, a analizat conţinutul hotărârii amintite anterior şi comportamentul doamnei procuror Melinda Diaconescu şi a constatat că nu există motive pentru a dispune revocarea acesteia din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Mai mult, doamna procuror şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu profesionalism, onestitate şi curaj”, transmite DNA.
Ce transmite DNA privind cererea CSM
DNA menţionează că procurorul în cauză, Melinda Diaconescu, a formulat o plângere prealabilă prin care „solicită Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii revocarea Hotărârii care o vizează şi, de asemenea, a formulat o cerere pentru apărarea reputaţiei profesionale şi a independenţei la Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu referire la conţinutul hotărârii şi a discuţiilor ce au avut loc la şedinţa Secţiei pentru judecători, aspecte preluate de mass media”.
Crin Bologa îi asigură pe procurori „de tot sprijinul instituţional permis de lege, care să le garanteze desfăşurarea activităţii în condiţii de legalitate, independenţă şi profesionalism”.
Pe 29 iulie, Secţia pentru Procurori a CSM a decis revocarea Melindei Diaconescu, procuror care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Secţiei Judiciare a DNĂ, după ce, conform DNĂ, „Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate de voturi, a constatat că procurorul care reprezintă Direcţia Naţională Anticorupţie la şedinţele de judecată ale dosarului „Colectiv”, prin formularea unei cereri de recuzare a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti investiţi cu soluţionarea dosarului „Colectiv” şi a judecătorilor investiţi cu soluţionarea cererii de recuzare, a afectat independenţa şi imparţialitatea acestora”.
Magistratul a cerut recuzarea judecătorilor din dosarul Colectiv în contextul intenţiei completului de judecată de a schimba încadrarea juridică în cazul unor inculpaţi şi de a disjunge o parte din dosar. Cauza a fost separată, însă ca urmare a formării unui complet de divergenţă, dosarele au fost reunite. Următorul termen va avea loc pe 22 septembrie.