Prima pagină » Local » DNA Iași și-a prezentat bilanțul activității pe anul trecut! Un dosar privind luarea de mită, pe mâna magistraților ieșeni
DNA Iași și-a prezentat bilanțul activității pe anul trecut! Un dosar privind luarea de mită, pe mâna magistraților ieșeni

DNA Iași și-a prezentat bilanțul activității pe anul trecut! Un dosar privind luarea de mită, pe mâna magistraților ieșeni

01 mart. 2022, 02:00,
Iustina Groza în Local

În anul 2021, DNA Iași a emis mai multe rechizitorii. De exemplu, un polițișt ieșean a fost trimis în instanță pentru luare de mită, iar primarul unei comune din județul Iași a fost pedepsit pentru că a comis un fals în acte în vederea obținerii de bani europeni.

La Iași, DNA a prezentat recent raportul de activitate a structurii de parchet aferent anului precedent. În cadrul Serviciului Teritorial Iași au fost în lucru 12 cauze, cu 34 de inculpaţi, în 2021. Dintre aceștia, unul s-a pretat arestului preventiv sau arestului la domiciliu.

Activitatea de urmărire penală a fost desfăşurată cu 5 procurori, dintre care 2 au realizat activitate judiciară şi penală.

Un ciocanel asezat pe o carte, cu o balanta in plan secund, simbol al instantelor de judecata

În cadrul Serviciului Teritorial Iași al DNA au fost anul trecut în lucru 12 cauze, cu 34 de inculpaţi

DNA Iași și-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2021

Un barbat condus de catre doi mascati

Un polițișt ieșean a fost trimis în fața instanței pentru luare de mită în formă continuată și trafic de influență

În 2021, DNA a continuat activitatea, conform competențelor sale prevăzute de lege, urmărind menținerea și consolidarea eforturilor de combatere a corupției  la nivel înalt și mediu în România. Totodată, în acest sens, un puternic impact continuă să îl producă deciziile din ultimii ani ale Curții Constituționale ce au generat repunerea în discuție și reașezarea cadrului normativ penal și procesual penal, ceea ce a creat o instabilitate în ceea ce privește strategia de urmărire penală și ciclul procesual în cauzele instrumentate de procurorii DNA.

În ce privește Serviciile teritoriale, acestea au întocmit rechizitorii sau au soluţionat cauze prin sesizarea instanţei cu acord de recunoaştere a vinovăţiei. În cadrul Serviciului Teritorial Iași au fost în lucru 12 cauze, cu 34 de inculpaţi. Dintre aceștia, unul s-a pretat arestului preventiv sau arestului la domiciliu. De asemenea, structurile teritoriale ale Direcției Naționale Anticorupție au întocmit în total 48 rechizitorii și 45 de acorduri de recunoaștere a vinovăției. La Serviciul Teritorial Iași s-au înregistrat 1 rechizitoriu și 1 acord de recunoaștere a vinovăției în anul 2021.

Astfel, un polițișt ieșean a fost chemat în instanță pentru luare de mită în formă continuată și trafic de influență (2 infracțiuni). În trecut, reporterii cotidianului BZI au publicat un articol în care era descrisă activitatea Direcției Naționale Anticorupție la Iași.

4 barbati imbracati in robe

La Iași, activitatea actelor de urmărire penală a fost desfăşurată cu 5 procurori

Doar 5 posturi, din 7, au fost ocupate la Iași

Captură de ecran a site-ului web al Directiei Nationale Anticoruptie

Activitatea structurii de parchet specializată în combaterea corupției mari și medii a fost afectată de pandemia de COVID-19

Referitor la calitatea actelor de urmărie penală, activitatea a fost desfăşurată cu 5 din 7 posturi de procuror, dintre care 2 procurori au realizat activitatea judiciară şi penală.

De asemenea, în perioada analizată au fost soluţionate 232 de plângeri. Au fost formulate 23, dintre care 18 plângeri împotriva soluţiilor emise de către procurori, dintre acestea 6 trimise la organul competent, 12 respinse şi 5 plângeri împotriva măsurilor şi actelor dispuse de către procurori – toate fiind respinse.

,,Din păcate, activitatea structurii de parchet specializată în combaterea corupției mari și medii a fost afectată de pandemia de COVID-19. În acest sens, efectele s-au resimțit în toate sectoarele, inclusiv în ceea ce privește Direcția Națională Anticorupție, a cărei activitate a fost afectată atât de limitările impuse în perioada stării de alertă, cât și de îmbolnăvirea sau carantinarea unor procurori, ofițeri de poliție sau a altui personal operativ. De asemenea, activitatea DNA a întâmpinat și dificultăți legate de efectele continue ale modificărilor legislative intervenite în anii anteriori asupra legilor justiției, ceea ce a determinat o fluctuație a  numărului de procurori și a îngreunat semnificativ procesul de recrutare a personalului”, au precizat magistrații.

Într-o ediție anterioară a cotidianului BZI a fost publicat un articol în care era prezentat cum DNA a descins la Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`