Prima pagină » Local » DNA a descins din nou la Casa Pătrată. Filmul complet al acțiunii care a cutremurat mai multe instituții din Consiliul Județean Iași

DNA a descins din nou la Casa Pătrată. Filmul complet al acțiunii care a cutremurat mai multe instituții din Consiliul Județean Iași

24 sept. 2021, 02:00, 1 ,
Vlad Rotaru în Local

Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție Iași au descins ieri la sediul Consiliului Județean Iași. Anchetatorii au ridicat mai multe documente legate de unele angajări făcute de CJ Iași și unele instituții subordonate. Vizate ar fi o serie de angajări făcute în cursul acestui an la Școala Populară de Arte, dar și la Direcția de Evidență a Persoanei din județul Iași

Descindere-surpriză ieri, 23 septembrie 2021, la sediul Consiliului Județean (CJ) Iași. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Iași au ajuns la CJ pentru a verifica o serie de documente ce au stat la baza unor angajări făcute de unele instituții subordonate. Vizate ar fi mai multe angajări de personal făcute la Școala Populară de Arte „Titel Popovici”, dar și un transfer de la Primăria comunei Holboca la Direcția Județeană de Evidență a Persoanei (DJEP). Anchetatorii au petrecut câteva ore la Consiliul Județean Iași, de unde au plecat cu mai multe documente.

DNA a descins la CJ Iași. Reacția președintelui CJ, Costel Alexe

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a arătat și ce au vizat anchetatorii odată cu acțiunea ce a beneficiat și de suportul Jandarmeriei.

„La sediul Consiliului Județean Iași s-au prezentat comisari ai stației DNA Iași. Ei au solicitat o serie de documente ce țin de compartimentul de Resurse Umane al CJ, respectiv organigrama din aprilie 2021 de la Școala Populară de Arte, dar și o serie de angajări ce au avut loc la aceasta, precum și un transfer de la unitate administrativ- teritorială la Evidența Populației”, a menționat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Mai multe posturi vizate la Școala Populară de Arte

Costel Alexe a menționat că toate angajările au fost făcute transparent și că autoritatea județeană nu are nicio implicare în posturile scoase la concurs de la instituțiile subordonate.

„Aș vrea să menționez că CJ Iași este una dintre cele mai transparente instituții din țară. Toate modificările de organigramă, la toate instiuțiile din subordine, sunt transparente și publice. Practic, pe site-ul Școlii de Arte și al CJ sunt aceste organigrame. CJ nu are instituțional nicio implicare, iar angajările au fost făcute de Școală și de Evidența Persoanei. La Școala Populară de Arte este vorba despre un referent cultural, un contabil, un muncitor necalificat”, a mai spus Costel Alexe.

În ceea ce privește Direcția de Evidență a Persoanei, ar fi vorba de un transfer al soției primarului din comuna Holboca către această instituție subordonată CJ.

Descinderi DNA înainte de congresul PNL

Întrebat de descinderile DNA chiar cu două zile înainte de congresul PNL, Costel Alexe nu a dorit să facă vreo precizare în acest sens.

„Nu vreau să fac vreo corelare între actul de justiție pe care-l susțin și sunt la dispoziția organelor judiciare și festivalul democrației din PNL. Au fost ridicate și solicitate documente care au fost puse toate la dispoziția organelor judiciare. Cei de la DNA Iași sunt în etapa strângerii de probe. Mi-au fost solicitate și mie o serie de documente. Președintele CJ își spune semnătura pe toate proiectele de hotărâre care sunt transparente public, documente care au în spate organigramele sau altele”, a mai spus președintele CJ.

Mâine, 25 septembrie 2021, este programat congresul PNL. Pentru șefia partidului se luptă premierul Florin Cîțu și Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților. Costel Alexe și-a arătat susținerea pentru Ludovic Orban. De altfel, nu este primul dosar în care este vizat șeful CJ Iași în ultima perioadă.

Ancheta DNA la CJ Iași vizează angajări din perioada februarie- august 2021

DNA a arătat că acțiunea vizează angajări făcute în perioada februarie-august 2021. Actualul șef al Consiliului Județean Iași a mai spus și că nu a avut nicio implicare în angajările vizate de anchetatori.

„Nu am de ce să mă tem astăzi, voi acționa după aceleași principii în care mi-am făcut datoria față de cetățenii care m-au desemnat să fiu președinte al CJ Iași. Atât timp cât sunt președinte al CJ Iași, pot să asigur că procesul public și transparent a fost respectat. Nicio angajare nu ține de vreo semnătură a președintelui CJ Iași dacă vorbim de o instituție subordonată. Avem toată deschiderea pentru soluționarea cauzelor și a suspiciunilor care planează asupra instituției”, a mai spus șeful CJ Iași.

Comentarii
  • Dar angajarea directorului de la Directia Agricola nu tot de Costel Alexe a fost sustinuta? Cum ar putea altfel Hoha sa fie si director si sa predea la USAMV zootehnie…dar cand esti cumatrul lui Mugurel Cozmanciuc poti de toate….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024