Prima pagină » Sanatate » Dizenterie: Cauze, simptome și tratament!
Dizenterie: Cauze, simptome și tratament!

Dizenterie: Cauze, simptome și tratament!

23 oct. 2023, 11:35,
în Sanatate

Sunt numeroase persoane care suferă de dizenterie, iar în articolul care urmează vom explica simptomele, cauzele și schema de tratament a acestei afecțiuni.

Persoanele afectate de dizenterie se confruntă cu o infecție intestinală gravă care se manifestă prin diaree severă însoțită de sângerare. Experții avertizează că această boală infecțioasă afectează anual până la 160 de milioane de indivizi. În această tristă statistică, aproximativ un milion de oameni își pierd viața din cauza dizenteriei. Datele arată că peste 60% dintre decesele cauzate de dizenterie la nivel global au loc în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani care locuiesc în țări în curs de dezvoltare.

Dizenterie – cauze, factori de risc

Transmiterea bacteriei Shigella, care provoacă dizenteria, este favorizată de nerespectarea normelor de igienă. Consumul de alimente contaminate poate, de asemenea, reprezenta un factor de risc în dezvoltarea dizenteriei. Apa contaminată poate fi o altă sursă de infecție, în special atunci când rețelele de apă nu sunt întreținute corespunzător. Persoanele infectate pot răspândi bacteria timp de la o săptămână până la o lună prin obiectele contaminate pe care le folosesc, ceea ce face că boala să se răspândească ușor în familii, școli, grădinițe, baze militare sau alte medii colective.

Pentru a ajuta la restabilirea echilibrului electrolitic din organism, se recomandă utilizarea unor suplimente alimentare sub formă de săruri de rehidratare conține sodiu, dextroză și citrat trisodic și este ideal pentru a compensa rapid pierderea de minerale și lichide.

Atunci când corpul pierde cantități semnificative de apă din cauza diareei, vărsăturilor sau transpirației, sodiul este absorbit eficient datorită prezenței dextrozei, ceea ce permite, de asemenea, o absorbție eficientă a apei în intestinul subțire. Cantitatea de produs utilizată pe parcursul unei zile depinde de severitatea pierderilor de minerale și lichide, precum și de vârsta persoanei afectate.

De câte feluri este dizenteria

Dizenteria se împarte în două tipuri principale: dizenteria bacilară și dizenteria amibiană. Dizenteria bacilară este cauzată de o bacterie numită „Shigella”, în timp ce dizenteria amibiană, sau amibiază, este provocată de „Entamoeba histolytica”, un parazit unicelular care trăiește mai ales în regiunile tropicale.

În general, ambele tipuri de dizenterie sunt rezultatul lipsei igienei corespunzătoare. De asemenea, există numeroase situații în care infecția poate apărea ca urmare a consumului de alimente contaminate. Dizenteria amibiană este considerată mai problemă decât dizenteria bacilară, existând cazuri în care poate avea consecințe fatale dacă nu se intervine rapid cu tratament adecvat.

Pentru a proteja mucoasa intestinală și a neutraliza toxinele și agenții patogeni care provoacă diaree, se recomandă utilizarea produsului Tasectan. Aceste capsule sunt benefice deoarece acționează exclusiv la nivel intestinal, fără a fi absorbite în organism.

Ele contribuie la restabilirea compoziției fiziologice a florei intestinale, fără a afecta mișcările intestinale normale. De asemenea, acest produs ajută la eliminarea agenților patogeni responsabili de diaree și susține funcționarea sănătoasă a mucoasei intestinale. Efectele acestuia pot fi observate în primele 12 ore de la administrare, reducând semnificativ simptomele asociate cu diareea. Tasectan este bine tolerat de organism, fiind lipsit de gust sau miros.

Simptome și tratament dizenterie

La majoritatea pacienților cu dizenterie, simptomele sunt ușoare și se rezolvă în câteva zile. În cazurile severe de dizenterie bacilară, se pot manifesta simptome precum dureri abdominale puternice, diaree cu sânge sau mucus, febră, greață și vărsături. Simptomele sunt aproximativ aceleași și la pacienții cu dizenterie amibiană, cu mențiunea că diareea poate să conțină și puroi.

La unii pacienți, diareea poate să nu fie însoțită de dureri. De asemenea, specialiștii au observat că la persoanele care au suferit de dizenterie bacilară, poate să apară intoleranță la lactoză care persistă chiar și timp de mai mulți ani.

Așa cum menționam anterior, dizenteria poate să dispară fără tratament, în câteva zile. Este esențial ca pacientul să se asigure că se hidratează suficient pentru a compensa fluidele pierdute în timpul diareei. Se recomandă consumul de apă, sucuri naturale din fructe și băuturi izotonice. În cazurile grave, hidratarea poate fi realizată prin intermediul perfuziilor intravenoase în unitățile spitalicești. Medicul poate prescrie, în unele cazuri, administrarea de metronidazol, un antibiotic, iar după încheierea tratamentului, poate recomandă și administrarea unor tablete de diloxanid furoat pentru a distruge eventualele paraziți rămași în organism. Reține câteva aspecte foarte importante: Acest articol este pur informativ și nu ține loc de sfatul specialistului. Dacă ai orice fel de simptome este obligatoriu să apelezi la ajutorul medicului și să nu iei medicamentație ”după ureche”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *