Prima pagină » Eveniment-Social » Diversitate și acceptare prin joc pentru 20 de elevi cu tulburare din spectrul autist de la Școala Gimnazială Specială Constantin Păunescu
Diversitate și acceptare prin joc pentru 20 de elevi cu tulburare din spectrul autist de la Școala Gimnazială Specială Constantin Păunescu

Diversitate și acceptare prin joc pentru 20 de elevi cu tulburare din spectrul autist de la Școala Gimnazială Specială Constantin Păunescu

26 iul. 2024, 15:11, 1 ,
în Eveniment-Social

În perioada 30 mai – 30 iunie 2024 Școala Gimnazială Specială ”Constantin Păunescu” Iași a implementat proiectul ” Te văd, mă vezi!”, finanțat prin programul START ONG, lansat de Kaufland România și implementat de asociația Act for Tomorow.

Diversitate și acceptare prin joc pentru 20 de elevi cu tulburare din spectrul autist de la Școala Gimnazială Specială Constantin Păunescu

În cadrul proiectului s-au derulat două sesiuni de jocuri, astfel:

  • În prima sesiune 24 de elevi cu tulburări din spectrul autist și elevi tipici au exersat abilități de comunicare, de relaționare și de colaborare prin intermediul jocurilor la masă, în echipe de câte 6. Aceștia au construit folosind jocuri magnetice, au rezolvat sarcini cognitive, au realizat puzzle-uri alfabetice.
  • Pe parcursul următoarei sesiuni cei 28 de elevi cu autism și elevi tipici au jucat împreună jocuri de echipă, au parcurs traseul senzorial și au explorat parcul amenajat în curtea școlii partenere, s-au încurajat și s-au bucurat de timpul petrecut împreună trecând peste barierele de comunicare, de acceptare, sociale. La activitate au mai participat 10 profesori și 3 părinți.

”Te văd, mă vezi!„ a avut ca scop facilitarea interacțiunii dintre elevii cu autism și elevii tipici prin intermediul jocurilor. Prin promovarea activităților proiectului s-a sensibilizat comunitatea locală, devenind astfel cunoscută activitatea școlii, proiectul contribuind la acceptarea persoanelor cu dizabilități în comunitate.

Resursele didactice folosite în procesul terapeutic-recuperator sunt foarte importante în eficiența învățării astfel încât materialele achiziționate prin intermediul finanțării acordate sunt diversificate, atractive și în concordanță cu nevoile specifice diagnosticelor elevilor. Astfel,  școala a fost dotată cu materiale potrivite nevoilor de învățare: jocuri de dezvoltare motrică, jocuri de stimulare cognitivă, jocuri de echipă, jocuri senzoriale.

Prin specificul activităților ludice propuse am promovat incluziunea socială a elevilor cu autism, am sensibilizat comunitatea cu privire la modalitățile de interacțiune și relaționare cu persoanele cu dizabilități toate acestea contribuind la creșterea toleranței.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, social, mediu, sănătate, cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 de euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor publice de învățământ preuniversitar și grupurilor informale/de inițiativă.

Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” a fost înființată în anul 1957 având o tradiție de 67 de ani în educația specială, fiind prima și cea mai mare școală pentru copii și tineri cu cerințe educaționale speciale din regiunea Moldovei. Deși principalul tip de educație folosit în instituție este educația formală, activitățile extrașcolare obligatorii ce trebuie desfășurate în fiecare lună dar și prin specificul activităților terapeutic-recuperatorii (formarea autonomiei personale, socializare, ludoterapie, stimulare cognitivă, terapie ocupațională) în instituția noastră se promovează învățarea prin intermediul educației non-formale, fiind recunoscute beneficiile aduse învățarii și dezvoltării elevilor.

Comentarii
  • Diversitatea e data de natura, nu ai cum sa te impotrivesti. Dar porcaria cu acceptarea e o scorneala umana. Pentru aia care o ard cu acceptarea: va doresc sa aveti sefi autisti, sa fiti tratati de medici autisti iar dosarele voastre sa fie judecate de judecatori autisti. Poate atunci veti intelege ca ganditi eronat. Desi am dubii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 ianuarie 2025
21 ianuarie 2025