Prima pagină » Sanatate » Diversificare – 6 luni. Cel mai potrivit moment pentru a introduce alimente în alimentația bebelușului

Diversificare – 6 luni. Cel mai potrivit moment pentru a introduce alimente în alimentația bebelușului

20 oct. 2022, 10:00,
în Sanatate

Procesul de diversificare începe la vârsta de 6 luni a bebelușului. Diversificarea este procesul de trecere a unui sugar de la o dietă bazată exclusiv pe lapte la una care include alimente solide, dar este și o etapă emoțională în dezvoltarea copilului și una la fel de importantă pentru părinții.

Unii specialiști recomandă să se ofere sugarului „câte puțin din toate” începând cu vârsta de 4 luni, în timp ce alții cred că un sugar ar trebui alăptat la sân chiar până la vârsta de 2 ani, astfel că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a studiat această chestiune mai în profunzime. Unii nutriționiști consideră că diversificarea nu se justifică până la vârsta de 9-12 luni, laptele matern conține suficientă valoare nutritivă pentru a asigura o dezvoltare normală. Nu este nimic în neregulă ca un copil să fie alăptat la sân până la vârsta de 8 luni, renunțând la diversificare. Nu uitați că laptele matern este foarte important pentru sănătatea bebelușului dumneavoastră. Așa că, indiferent de ritmul de diversificare, este necesar să vă bazați pe laptele matern până la vârsta de 12 luni și chiar mai departe.

persoana care hraneste cu lingurita un bebelus

Numai utilizarea zilnică a terciului pentru copii îmbogățit și a piureului de carne ajută la satisfacerea necesarului de fier

Diversificare – 6 luni. De ce este bine să începi acest proces la această vârstă?

Conform unor specialiști cel mai bun moment pentru a începe să introduceți unele alimente în alimentația bebelușului este între 4 și 6 luni. Această vârstă este potrivită indiferent dacă bebelușul dumneavoastră primește lapte matern sau se alimentează cu lapte praf.

Acesta este momentul în care bebelușii răspund cel mai bine la noile alimente, chiar dacă uneori pot să prezinte unele simptome de intoleranță la anumite fructe și legume. Înainte de vârsta de 4 luni, copilul nu este încă pregătit să accepte și să digere orice alt aliment. Cu toate acestea, în cazul introducerii tardive a alimentelor complementare după 6 luni, copilul prezintă deja deficite semnificative de anumiți nutrienți.

bebelus care mananca singur cu lingurita

Dacă prima hrană complementară este introdusă la vârsta de 6 luni, aceasta ar trebui să fie însoțită de terci pentru copii îmbogățit cu fier și alte minerale și vitamine

Acesta este lipsit de micronutrienți, precum unele minerale, vitamine, acizi grași polinesaturați cu lanț lung și altele. În plus, bebelușii de la această vârstă refuză adesea alimente noi, întârzie dezvoltarea abilităților de mestecare a alimentelor și își formează obiceiuri alimentare inadecvate. Este important de știut că, oricât de ciudat ar părea, reacțiile alergice sunt mai frecvente în cazul administrării întârziate a alimentelor complementare. De asemenea, procesul de diversificare ajută părinții să învețe bebelușii despre anumite alimente.

Cu ce alimente trebuie să dai start procesului de diversificare? Părerea nutriționiștilor

Prima hrană complementară poate fi piureul de legume sau terciul, iar piureul de fructe este mai bine să fie oferit după masa principală. De regulă după fructele dulci și gustoase, copiii nu mănâncă de obicei foarte bine piureul de legume sau terciul și adesea le refuză cu totul.

În cazul în care un copil este predispus la constipație sau ia în greutate prea repede, ar trebui să începi diversificarea cu legume. În cazul în care este probabilă anemia, scaunele moi și creșterea scăzută în greutate, ar trebui să se înceapă cu terciurile pentru copii îmbogățite cu micronutrienți. Dacă ați început cu terciuri, al doilea aliment va fi legumele și viceversa.

femeie care hraneste cu lingurita un bebelus

În cazul în care un copil este predispus la constipație sau ia în greutate prea repede, ar trebui să începi diversificarea cu legume

Dacă prima hrană complementară este introdusă la vârsta de 6 luni, aceasta ar trebui să fie însoțită de terci pentru copii îmbogățit cu fier și alte minerale și vitamine. Un alt aliment complementar important este piureul de carne. Conține fier, care este ușor de digerat. Iar adăugarea de carne la legume îmbunătățește și ea absorbția fierului din acestea. Este recomandabil să introduceți piureul de carne la vârsta de 6 luni. Numai utilizarea zilnică a terciului pentru copii îmbogățit și a piureului de carne ajută la satisfacerea necesarului de fier, zinc și alți micronutrienți al copilului.

Sucurile, pe de altă parte, ar trebui introduse în procesul de diversificare mai târziu de 6 luni, atunci când copilul primește deja alimente complementare de bază, adică legume, cereale, carne și fructe. La urma urmei, hrana complementară este necesară pentru ca bebelușul să primească toate substanțele necesare pentru creștere și dezvoltare, iar în sucuri există foarte puține, inclusiv vitamine și minerale.

bebelus care mananca singura cu lingurita din bol

Unii specialiști recomandă să se ofere sugarului „câte puțin din toate” începând cu vârsta de 4 luni

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *