Prima pagină » Actualitate » Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu va începe săptămâna viitoare, a anunțat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila

Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu va începe săptămâna viitoare, a anunțat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila

28 mart. 2022, 15:10,
BZI.ro, în Actualitate

Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu. Ministrul Sănătăţii a anunțat luni, 28 martie, că de săptămâna viitoare va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţia eligibilă.

„Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia până la vârsta de 40 de ani”, a spus Alexandru Rafila.

distribuţia pastilelor de iodură de potasiu anuntata de ministrul sanatatii Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a explicat necesitatea distribuirii acestor pastile făcând referire la conflictul armat din Ucraina, dar şi la „memoria colectivă” privind incidentul nuclear de la Cernobîl

Începerea campaniei de distribuţie a pastilelor de iodură de potasiu

Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu, anunţată de ministrul Sănătăţii. Alexandru Rafila a explicat necesitatea distribuirii acestor pastile făcând referire la conflictul armat din Ucraina, dar şi la „memoria colectivă” privind incidentul nuclear de la Cernobîl.

„Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil.Unul dintre ele este această protecţie sau prevenţie care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populaţie ”, a explicat ministrul Rafila.

Ministrul Sănătăţii declara, sâmbătă, 26 martie, că distribuţia pastilelor cu iodură de potasiu către populaţie ar putea dura două-trei săptămâni, menţionând însă că acest lucru nu se va face decât după o informare foarte clară a cetăţenilor.

„Noi avem în România circa 10.000 de medici de familie, pe listele acestor medici de familie se găsesc 16 milioane de persoane şi în mod evident este necesar un interval de două-trei săptămâni, probabil, încât ei să poată să îşi cheme pe rând toţi pacienţii şi să poată să le distribuie aceste pastile”, a spus Alexandru Rafila, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Ministrul Sănătăţii a precizat că acest lucru se va face doar după o informare foarte clară a populaţiei şi a mai menţionat că pastilele de iodură de potasiu vor fi furnizate în mod gratuit, pentru că este o problemă de sănătate publică.

Fabrica Antibiotice Iaşi a produs deja 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu, marea majoritate a acestora fiind distribuite deja către depozitele direcţiilor de sănătate publică din ţară.

distribuţia pastilelor de iodură de potasiu, ministrul sanatatii Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii a precizat că acest lucru se va face doar după o informare foarte clară a populaţiei şi a mai menţionat că pastilele de iodură de potasiu vor fi furnizate în mod gratuit

Românii au epuizat stocurile cu iodură de potasiu

Să nu uităm, nu cu mult timp în urmă, în contextul războiului din Ucraina și amenințarilor cu arme radioactive, românii au luat cu asalt farmaciile și au epuizat stocurile cu iodură de potasiu. Pe atunci, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îi atenționa pe români să nu ia iodură de potasiu preventiv, pentru că substanța nu este destinată tuturor cetățenilor. El anunţa cum Compania Antibiotice Iaşi va fabrica 2,5 milioane de pastile de iodură de potasiu la fiecare 48 de ore, menţionând că necesarul este de maxim 30 de milioane de comprimate.

„Iodura de potasiu nu e un panaceu universal. Nu se administrează după vârsta de 40 de ani, ci doar copiilor, tinerilor și femeilor gravide. Timpul de administrare e limitat și nu se ia preventiv, nu are niciun fel de rost. Este periculoasă expunerea la această substanță pentru că provoacă dezechilibre la nivelul glandei tiroide. Începând de mâine o să începem producția la Antibiotice Iași și estimăm ca în 2-3 săptămâni să o distribuim în toată țara. E o chestiune ca cea cu drobul de sare. Nu trebuie să creăm o psihoză.”, a explicat Alexandru Rafila.

Reamintim, distribuţia pastilelor de iodură de potasiu va începe de săptămâna viitoare. Iodura de potasiu este utilizată pentru tratarea carenţei de iod, precum şi ca prim ajutor în caz de contaminare radioactivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *