Prima pagină » National » Distribuitorii de energie electrică, obligați să dea compensaţii financiare clienţilor afectaţi de întreruperile neplanificate. Ce sume sunt prevăzute în ordinul ANRE

Distribuitorii de energie electrică, obligați să dea compensaţii financiare clienţilor afectaţi de întreruperile neplanificate. Ce sume sunt prevăzute în ordinul ANRE

15 iun. 2021, 23:18,
Bianca Rebegea, în National

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) îi obligă pe distribuitorii de energie electrică să dea compensaţii financiare clienţilor afectaţi de întreruperile neplanificate.

Potrivit ordinului emis de ANRE, operatorii de distribuție a energiei electrice vor trebui să achite clienților afectaţi de întreruperile neplanificate compensații  între 5 lei şi 300 de lei. De aceste compensații se bucură toți utilizatorii, în funcție de numărul de întreruperi.

„ANRE a aprobat în şedinţa Comitetului de reglementare din data de 15 iunie 2021 Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 35/2021 privind aprobarea Standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice.

ANRE impune distribuitorilor de energie electrică să dea compensaţii clienţilor afectaţi de întreruperile neplanificate

La data intrării în vigoare a acestui act normativ se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 11/2016 privind aprobarea Standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 291 din 18 aprilie 2016, cu modificările şi completările ulterioare”, informează, marţi, ANRE.

Distribuitorii de energie electrică vor oferi compensații în cazul în care există întreruperi scurte între 3 secunde şi 3 minute, la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

„Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel:

– înaltă tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an

– medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămână

– joasă tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămâna”, arată ANRE.

Compensaţiile pot ajunge și până la 300 de lei

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei precizează că impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori, deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor.

„Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune, operatorul de distribuţie are obligaţia de a acorda utilizatorilor următoarele compensaţii:

– pentru persoane juridice: 270 lei la 110kV, respectiv 130 lei la JT şi MT pentru fiecare perioadă de monitorizare

– pentru persoane fizice: 270 lei la 110kV, respectiv 70 lei la JT şi MT pentru fiecare perioadă de monitorizare”, arată ANRE.

Utilizatorii vor fi despăgubiţi de companiile care livrează energie electrică

În urmă cu o lună, un nou ordin al Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) prevedea faptul că cetăţenii vor fi despăgubiţi în caz în care companiile de furnizare a energiei electrice vor avea deranjamente. Acest lucru ar urma să aibă loc în momentul în care utilizatorii înregistrează şi pagube materiale în urma deranjamentelor.

Iniţial, în decizia ANRE se arată faptul că:

În situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație conform Standardului de performanță, și o despăgubire, el primește fie despăgubirea, fie compensația, respectiv pe cea care are valoarea cea mai mare”.

Noul ordin emis de Autoritate menţionează că:

“În situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație conform Standardului de performanță și o despăgubire, el primește atât despăgubirea, cât și compensația”.

Cu alte cuvinte, românii vor primi atât despăgubiri cât și compensații în cazul unei pene de curent, nu doar una sau cealaltă, ca până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *