Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Cât de mult putem reduce răspândirea COVID-19 rămânând acasă? Foarte mult, arata noi cercetari
Cât de mult putem reduce răspândirea COVID-19 rămânând acasă? Foarte mult, arata noi cercetari

Cât de mult putem reduce răspândirea COVID-19 rămânând acasă? Foarte mult, arata noi cercetari

28 iul. 2020, 08:07,
în Sanatate

Distantarea sociala, cea mai eficienta arma impotriva Covid-19. Există un număr care afectează viața atâtor persoane din întreaga lume: numărul de reproducere, numit și simplu R.

În cazul bolilor infecțioase precum coronavirus, R determină câte persoane vor fi infectate de fiecare persoană care are deja virusul. Pentru a învinge cu succes un agent patogen precum SARS-CoV – 2, trebuie să fii R mai mic de 1 – ceea ce înseamnă că fiecare persoană transmite infecția la mai puțin de o persoană, ceea ce duce la infecții din ce în ce mai puține. În schimb, o valoare R mai mare de 1 reprezintă o răspândire în creștere.

Dar cum putem ști cu adevărat ce măsuri funcționează pentru a stopa răspândirea COVID-19 și pentru a pune presiune în jos asupra acestui număr atât de important?

Un nou studiu condus de medicul pediatru David Rubin de la Spitalul de Copii din Philadelphia ne oferă una dintre cele mai clare și mai cuprinzătoare perspective asupra acestui lucru.

„În mod neechivoc, cel mai puternic factor al modelelor noastre care a fost asociat cu transmisie redusă a fost distanțarea socială”, a spus Rubin pentru UPI.

„Trebuie să acceptăm niște standarde naționale consistente în ceea ce privește masca, reducând dimensiunea mulțimilor și limitând accesul în locații, cum ar fi barurile interioare, unde riscul de focare a fost cel mai mare.”

Cercetătorii au dorit să înțeleagă ce factori la nivel de județ păreau să afecteze cel mai mult R, care variază în funcție de timp și loc. În cadrul studiului, analizând datele din 25 februarie până pe 23 aprilie, echipa a examinat în mod specific impactul potențial al trei variabile asupra R: distanțarea socială, densitatea populației și temperatura, noteaza sciencealert.com.

Distantarea sociala, cea mai eficienta arma impotriva Covid-19

După cum știm cu toții, distanța socială ar trebui să reducă răspândirea coronavirusului. În mod similar, este de așteptat ca densitatea populației să fie un factor important în răspândirea virusului, o densitate mai mare (și deci mai mică capacitate de distanță socială) echivalând cu o transmisie mai mare.

În ceea ce privește vremea, impactul său asupra răspândirii coronavirusului nu este la fel de clar, întrucât creșterea nivelului de temperatură și umiditate se crede că ar avea un impact asupra transmiterii virusului, dar dovezile sunt oarecum mixte.

Se pare că măsurile de distanțare socială sunt într-adevăr legate de cele mai mari reduceri R în general.

Așa cum era de așteptat, o densitate mai mare a populației s-a corelat cu creșteri ușoare ale R, iar vremea părea să aibă un impact, deși efectele au fost puțin clare: cele mai reci și cele mai calde temperaturi au părut legate de valori R mai ridicate, dar condițiile de primăvară s-au corelat cu cel mai mic număr R.

În general, însă, cercetătorii spun că efectele distanțării sociale par să aibă cel mai mare efect asupra reducerii transmiterii coronavirusului.

În această măsură, cercetătorii spun că este extrem de important să luam in calcul astfel de date și să le folosim pentru a merge mai departe.

Rezultatele sunt raportate în JAMA Network Open.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025